Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Management


Index » business » Management
» Metoda M.E.S.A. pentru stimularea creativitatii managerului


Metoda M.E.S.A. pentru stimularea creativitatii managerului


Metoda M.E.S.A. pentru stimularea creativitatii managerului

Aceasta metoda este elaborata de Armenia Androniceanu p. si vine in ajutorul tuturor managerilor care doresc sa rezolve probleme creative in conditii de criza manageriala. Noua metoda de stimulare a creativitatii, al carei titlu prescurtat M.E.S.A. provine de la 'manager-economist-sociolog-Armenia', combina aspectele generate de specializarea diferita a membrilor echipei manageriale, oferind posibilitatea luarii in considerare a aspectului economic, a solutiilor si a caracteristicilor sistemului social al organizatiei, a factorului uman implicat in procesul de solutionare a problemelor generate de implementarea schimbarilor.

Metoda M.E.S.A. se deruleaza in etape, cu durata variabila in functie de complexitatea problematicii abordate. Este o metoda de grup (maxim persoane), pentru a carei derulare sunt chemati manageri, economisti, juristi, doi lideri informali si doi experti in managementul resurselor umane si in sociologie.

Reuniunea se deruleaza dupa anumite reguli care, in general, respecta regulile grupurilor creatoare. Etapele unei reuniuni M.E.S.A. sunt urmatoarele:

Pregatirea pentru reuniune si anuntarea temei.

Dezbaterea si formularea solutiilor managerilor.Dezbaterea si formularea solutiilor economistilor.

Reuniunea generala si alegerea solutiei finale.

Evaluarea finala.

Autoarea metodei M.E.S.A. exemplifica aplicarea metodei pe o problematica a S.C. RACOR Bucuresti: modalitati de amplificare a multidimensionalitatii managementului participativ la RACOR S.A. Derularea etapelor si finalizarea prin gasirea unor solutii originale, dintre care amintim: crearea unor centre de self-management la nivelul atelierelor, sectiilor etc., promovarea unor sisteme de motivare a personalului in functie de gradul de implicare al fiecarui salariat in procesul de formulare a deciziilor si aplicarea acestora reliefeaza faptul ca metoda M.E.S.A. se dezvolta pe modelul procesului de rezolvare creatoare a problemelor, cu faze de divergenta si convergenta, incepand de la formularea temei si pana la delimitarea solutiilor originale, noi.

Participantii la aplicarea metodei M.E.S.A. constituie un grup interdisciplinar de specialisti care actioneaza ca un grup creator (vezi si Roco Mihaela, Caluschi Mariana, 2001a).

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate