Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelorAfaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Management


Index » business » Management
» Managementul - Obiectul de studiu specific


Managementul - Obiectul de studiu specific
Universitatea Crestina „Dimitrie Cantemir”

Finante Banci-Contabilitate

REFERAT
Universitatea Crestina „Dimitrie Cantemir”

Finante Banci-Contabilitate

Obiectul de studiu specific

Concluzii:

Managementul, in sine, nu este doar un simplu curs sau o meserie, ci o vasta sursa de informatii cu ajutorul careia iti poti creea noi posibilitati in viata, si de ce nu, de a-ti contura un viitor cat mai placut, pe plan financiar.

Bibliografie:

Curs Management – An I/Zi 

Prof. Univ. Dr. Valentina Zaharia

Asist. Univ. Mirela Dogaru

Cap.I

Obiectul de studiu specific

Definirea managementului

Istoricul managementului

Tendinte in evolutia managementului romanesc.

Peincipalele scoli de management si caracteristicile acestora.

1.1 - Definirea managementului

Managementul ca stiinta s-a conturat relativ recent la inceputul sec. al XIX-lea. Managementul a inceput ca un raspuns la stringentele necesitati din practica si teoria economica.

Managementul poate fi abordat din mai multe puncte de vedere:

nord-americanii abordeaza managementul de pe pozitia managerului punand accent pe calitatile si aptitudinile managerului.

europenii abordeaza managementul ca o stiinta, aceasta reprezentand un ansamblu de metode si teorii aplicate in practica manageriala, in scopul eficientizarii activitatii firmei.

Conform acestor abordari fiecare specialist din domeniul managerial are in vedere numai anumite aspecte privind teoria si practica manageriala, neindentificand suficient de riguros specificul sau.

Conform specialistilor romani, managementul firmei reprezinta studierea proceselor si a relatiilor de management din cadrul firmei in scopul descoperirii legitatii principiilor care guverneaza pentru cresterea eficientei economice a firmei.

- Caracteristicile managementului

Managementul prezinta urmatoarele caracteristici:

are caracter aplicativ deoarece un rol major al managementului il constituie conceperea de noi sisteme, metode si tehnici folosite atat pe ansamblul firmei cat si in cadrul competentelor acesteia;

are caracter metodologic deoarece pune la dispozitia managerilor instrumentatia necesara pentru a eficientiza firma;

are caracter individual si de grup deoarece este un proces modern de coordonare a actiunii individuale si de grup intr-un mod favorabil pentru majoritatea angajatilor din cadrul unei firme;

are caracter economic care decurge din menirea sa (cresterea eficientei economice) si din natura conceptelor economice si a fenomenelor pe care le analizeaza;

este o disciplina economica de sinteza, deoarece sintetizeaza o serie de concepte si de metode preluate de la alte discipline economice.

1.2 – Istoricul managementuluiEvolutia societatii a marcat concomitent schimbari inportante in activitatea de management. De fapt, trecerea de la un sistem economic la altul s-a caracterizat prin mutatii cantitative in teoria si practica manageriala.

Au existat germeni ai conducerii inca din comuna primitiva, odata cu aparitia obstei si a sefilor de trib. Deci, in comuna primitiva au aparut primele forme de conducere microsociala.

Forme de conducere macrosociala

In sclavagism au aparut primele forme de conducere macrosociala (statul). Tot in sclavagism au aparut primele structuri organizatorice (regatul Persiei).

In sclavagism fundamentul motivational se diversifica si apar primele manufacturi.

In feudalism apare tiparul si hartia asistand tot mai mult la folosirea fortei in procesul muncii si legarea taranilor de glie. Au fost puse bazele managementului iar principalii teoreticieni au fost Taylor si Andry. Acestia considera ca succesul oricarei organizatii este direct influentat de organizarea muncii, iar la baza organizarii muncii stau metodele si tehnicile manageriale.

Cap. II

Managementul romanesc

In Romania, managementul s-a conturat la sfarsitul sec. al XIX-lea, odata cu introducerea sistemului Taylor-ist de organizare a muncii la tesatoriile din Ploiesti. Tot la sfarsitul sec. al XIX-lea la Academia de Studii Economice si Industriale a fost introdusa ca disciplina de studiu managementul firmei, curs predat la acea vreme de Prof. Virgil Magearu

La inceputul sec. al XX-lea odata cu dezvoltarea mai multor orase industriale si cu aparitia mai multor fabrici si uzine, au fost organizate in cadrul acestora compartimente de organizare a muncii. Infiintarea institutului roman de organizare a muncii afiliat la consiliul international de organizare a muncii.

Dupa 1990, asistam la dezvoltarea manageriala atat in planul teoriei, cat si in cel al practicii, odata cu trecerea Romaniei la economia de piata. In acest context, odata cu restructurarea economiei, managementul devine tot mai mult o profesie dar si o arta.

Astfel, in firmele infiintate dupa anul 1990 au aparut departamente specializate de management in cadrul carora isi desfasoara activitatea manageri tot mai valorosi. In domeniul invatamantului au aparut institutii specializate pentru formarea managerilor in afara de institutiile invatamantului superior si/sau cursuri post universitare si de masterat in management.

- Scoli de gandire manageriala

2.2.1 – Managementul primar

A cunoscut forta unei idei bune pentru unirea si motivarea actiunii oamenilor . Responsabilitatea unui conducator de a identifica ceea ce este si ceea ce nu este unic intr-o organizatie si mai apoi de a comunica membrilor acesteia, consta intr-o mare diferentiere de a percepe actiunile din cadrul organizatiei respective.

Conducatorii firmei moderne trebuie sa stea in fata proceselor moderne de conducere pentru dezvoltarea firmei.

2.2.2 – Scoala managementului stiintific

A fost creata in S.U.A si s-a conturat pe baza unor idei de imbunatatire a productiei muncii, care a aparut in lucrarea „principiile managementului stiintific” aparuta in anul 1911, si care este considerata o contributie insemnata in domeniul managerial.

- Managementul general si industrial

A aparut in Franta in 1916 si reprezinta un compendiu de conceptii practice bazate pe teorie si management. Acestea sunt:

- diviziunea muncii – specialistii trebuie sa devina experti pe diferite sectiuni

- autoritatea – trebuie sa exercite diferite functii de conducere

- disciplina – trebuie sa o instituie managerul prin intelegerea cu lucratorii ce vor fi sanctionati atunci cand este cazul.

- unitatea de comanda – fiecare salariat primeste dispozitii numai de la un singur sef.

- unitatea directiei – existenta unui singur sef si a unui singur plan pentru fiecare grup de activitati.

- subordonarea intereselor individului (interesul general) – apartenenta acestuia la un grup mai mare.

- remunerarea (salariu) – salariatii trebuie incurajati sa desfasoare o munca de calitate

- centralizarea – ponderea participarii trebuie sa fie determinata de situatie.

- ordinea – toate fortele umane si materiale trebuie sa fie la post.

- echitatea – justetea trebuie sa preleveze intre manager si subordonati.

- initiativa – munca sa fie prestata cu energie si entuziasm.

- spiritul de echipa – trebuie sa domneasca in cadrul grupurilor si in cadrul firmei.

- coordonarea – este principiul esential, care le contine pe toate celelalte si pe care specialistii au definit-o ca aranjamentul ordonat al eforturilor grupurilor pentru a asigura unitatea de actiune si urmarire a realizarii unui obiectiv comun.

– Principiul scolar

Reprezinta ierarhizarea atributiilor corespunzatoare gradului de autoritate apecific fiecarui nivel organizatoric.

Distinctia functionala - operatiunile firmei trebuie separate pentru caorganizatorii sa le poata coordona eficient sau sa se poata integra cu toate functiile.Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate