Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Management


Index » business » Management
» Interpretarea retelei ca o organizatie a relatiilor
Trimite pe WhatsApp


Interpretarea retelei ca o organizatie a relatiilor
Interpretarea retelei ca o organizatie a relatiilor

Organizatia centrala (de obicei, de mica dimensiune) incheie relatii contractuale cu alte organizatii in vederea indeplinirii functiunilor ei esentiale (C–D cercetare-dezvoltare, productie, distributie, marketing etc.). Intr-o asemenea organizatie managementul are o mare flexibilitatea si permite firmei centrale sa-si concentreze efortul asupra problemelor pentru care are cea mai mare competenta.

In centrul retelei se afla un nucleu managerial care supravegheaza operatiile aferente unei functii cu competentele proprii si coordoneaza relatiile cu alte organizatii, care indeplinesc celelalte functii din organizatia retea.
Reteaua se poate adopta de organizatiile care actioneaza intr-un mediu puternic schimbator si de cele al caror proces de productie necesita costuri salariale scazute (productia se poate obtine prin contract cu organizatii din tari cu forta de munca ieftina).

Dezavantajul acestei configuratii este lipsa controlului asupra operatiilor de productie si imposibilitatea monopolizarii unei inovatii.


Fig. 5. Organizatia ciorchine

Experimentarea acestei forme de adhocratie este considerata in literatura de specialitate cea mai semnificativa provocare a anilor ’90.Grupul central – managerii de varf.

1.   Subunitati de  afaceri – care au clienti din afara firmei. Sunt semiautonome, au relatii directe cu clientii iar, in cazuri ideale, sunt centre autonome de profit (cand exista posibilitatea masurarii exacte a costului si profitului lor). Ele sunt elementele centrale ale organizatiei.

2.   Subunitati de sprijin – care au clienti din interiorul firmei. Cuprind personal din domeniul marketingului, contabilitatii, consultantei juridice etc. Pot functiona ca unitati cu gestiune proprie.

3.   Grupuri de proiect – se constituie pentru solutionarea unor proiecte specifice avand un caracter temporar.

4.      Grupurile de alianta – sunt versiunea contemporana a ceea ce se cunoaste sub denumirea de “joint - venture”. Cuprind participanti din diferite organizatii in domenii ca: marketing, vanzari sau C-D.

5.   Grupurile schimbarii – sunt create pentru revizuirea, modificarea aspectelor majore ale organizatiei (reducerea birocratiei, standardizarea facturarii vanzarilor etc.) si au caracter temporar.

Organizatia ciorchine combina initiativa personala cu munca in echipa. Este considerata cheia supravietuirii in lumea viitoare a afacerilor, deoarece ea poate inlatura ierarhiile, poate angaja efectiv calificarile si abilitatile membrilor organizatiei si cresterea productivitatii muncii si calitatii produselor si serviciilor.

Este potrivita firmelor de consulting, de contabilitate, juridice, editurilor, institutiilor financiare, dar si marilor corporatii cu activitate diversificata si cu un mediu in continua schimbare.

Avantaje:

personal administrativ putin;

comportament antreprenorial permisiv;

flexibilitate si adaptabilitate la mediu;

deschidere mare spre noile tehnologii;

utilizare mai buna a tehnologiilor noi;

fluctuatie mica a fortei de munca;

riscul mai mic de promovare a unor persoane nepotrivite.

Dezavantaje:

dependenta excesiva de calitatea leadership-ului;

pierderea controlului intr-o anumita masura;

reorientarea loialitatii angajatilor dinspre sef spre grupul ciorchine.


Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate