Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelorAfaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Management


Index » business » Management
» Activitatea de productie - organizarea spatiilor de productie


Activitatea de productie - organizarea spatiilor de productie
ACTIVITATEA DE PRODUCTIE

ORGANIZAREA SPATIILOR DE PRODUCTIE

Organizarea spatiilor interioare a restaurantului „Dobrogea” este conceputa astfel incat sa asigure un flux tehnologic optim pentru circulatia clientilor, a personalului, precum si pentru desfasurarea in bune conditii a activitatilor de productie si servire.

Intrarea restaurantului „Dobrogea” indeplineste doua functii: asigura intrarea si iesirea din unitate si constituie loc de intalnire sau asteptare pentru clienti. Intotdeauna, la intrare, se gasesc stergatoare pentru picioare, usi rotative, plante ornamentale, oglinzi s.a.

Grupurile sanitare ale restaurantului „Dobrogea”, separate pentru clienti si personal, sunt mentinute intr-o stare de curatenie ireprosabila si asigura o buna impresie privind gospodarirea acestei unitati.
Garderoba restaurantului „Dobrogea” are spatii amenajate corespunzator, pentru pastrarea imbracamintei.

Salonul, terasa exterioara si barul restaurantului „Dobrogea” dau o nota caracteristica ambiantei corespunzatoare servirii preparatelor si bauturilor ce formeaza obiectul sortimental al acestei unitati. Pozitia salonului in raport cu incaperile anexe, oficii si sectii este stabilita rational, salonul fiind pe cat posibil ferit de zgomote si situat cat mai aproape de sectii (oficiu, bucatarie) si la acelasi nivel cu acestea.

Mesele sunt pozitionate astfel incat clientii au un peisaj atractiv, desi pentru fiecare masa in parte este amenajat cu bun gust, din decoruri odihnitoare o bariera de logii si separeuri de-a lungul peretilor, discreta si intima. In aceste spatii mai gasim ca mijloc de relaxare nelipsitul trio compus din lumina, sunet si culoare, in concordanta si armonie cu oferta de servicii.

Bucataria restaurantului „Dobrogea” pregateste si distribuie preparate incluse in lista meniu, asigura pastrarea lor si a materiilor prime si intretinerea inventarului din dotarea acesteia. In bucatarie se desfasoara in mod regulat urmatoarele activitati: pregatiri preliminare si de incheiere a activitatii(spalatorul de vase si a ustensilelor de lucru), obtinerea preparatelor reci, a preparatelor calde, a dulciurilor de bucatarie si patiserie/cofetarie, activitati de cafetarie si bufet.

Bucataria este proiectata si executata astfel incat sa corespunda standardelor si normelor aferente activitatii specifice, este dotata cu echipament modern functional la doua surse de energie: gaze naturale si curent electric. Echipamentul prezent asigura un randament adecvat tuturor activitatilor in situatia functionarii unitatii la capacitate maxima (se ofera in flux normal toate preparatele, cantitativ si calitativ spre vanzare).

Bucataria este dotata cu:

Utilaje pentru prelucrarea materiilor prime;

Utilaje termice;

Utilaje si spatii frigorifice

Masina de curatat cartofi Este utilizata pentru spalarea si curatarea cartofilor si a radacinoaselor, in vederea prelucrarii lor termice.

Constructia masinii:

Batiul sau corpul masinii poate fi executat din fonta sau otel.

Ea prezinta la partea superioara palnia de alimentare , prin care cartofii si radacinoasele sunt introdusi in cilindrul masinii captusit in interior cu un strat abraziv.

La partea inferioara a cilindrului, este montat un disc abraziv, actionat de un motor, plasat in interiorul batiului.

Sub palnia de alimentare se gaseste o teava pentru racordarea masinii la reteaua de apa.

Evacuarea apei folosite si a reziduurilor se face printr-un cot de scurgere , montat pe peretele cilindrului.

Evacuarea din cilindru a cartofilor si a radacinoaselor curatate se face printr-o usita cu maner si cu un jgheab de alunecare a cartofilor sau radacinoaselor.

Acest utilaj trebuie sa fie in permanenta intr-o perfecta stare de curatenie; se verifica inaintea pornirii daca este legat la pamant, daca nu are accidental in interior, corpuri straine, se declanseaza inaintea utilizarii a automatului de protectie impotriva pornirii accidentale, care este montat pe peretele camerei in care se lucreaza, inainte de a se alimenta cu legume max 10 kg i se face proba de functionare in gol. In timpul lucrului operatorul trebuie sa stea pe un gratar de lemn sau covor izolator electric, sa se poarte manusi, cizme si sort din material izolant (cauciucat). De asemenea nu se introduce mana sau alt corp strain in timpul functionarii, iar in cazul blocarii, primul lucru care se face este deconectarea de la sursa de energie. Verificarea si intretinerea periodica a acesteia se face cel mult la o saptamana, iar revizia generala de catre mecanicul de intretinere autorizat la maximum 500 ore de functionare sau maxim 6 luni calendaristice.

MASINA ELECTRICA DE TOCAT CARNE

Se foloseste la maruntirea carnii si are o capacitate de 150 kg / ora, este executata din fonta emailata, fiind actionata de un motor electric, cu o putere de 2,2 kw si 1500rot/min.

Corpul masinii este de forma dreptunghiulara avand la partea superioara o gura de alimentare pe care este fixata o palnie excentrica, prin care se introduce carnea in masina.

In interiorul masinii, se gaseste mecanismul de tocare al carnii, care este format din urmatoarele piese:

Un melc;

O sita autotaietoare;

Un cutit;

O a doua sita;

Al doilea cutit;

A treia sita

Intregul mecanism de tocare este strans cu ajutorul piulitei, care se insurubeaza pe filetul exterior, executat in batiul masinii. Intre motor si mecanismul de tocare, se gaseste reductorul de turatie, format din patru roti dintate, asezate intr-o carcasa, care reduc turatia masinii de 1500rot/minut cat are motorul, la 160 rot/minut cat este necesar mecanismului de tocare al carnii. Palnia se introduce prin presare in corpul masinii si este prevazuta cu o mica platforma inclinata, pentru a permite depozitarea carnii tocate.

Utilizarea in procesul de productie se face numai dupa ce a fost verificata prin metoda functionarii in gol. Tava superioara poate depozita maximum 2 kg de carne, iar bucatile cu care este alimentata in timpul functionarii nu trebuie sa depaseasca 120gr. Carnea poate fi impinsa sa fie prinsa si tansportata de melc cu ajutorul unui pilug din lemn. Colectarea carnii se face numai in vase de inox, special destinate. La finalul activitatii masina se decupleaza de la butonul de oprire situat lateral stanga si de la automatul de protectie care este fixat pe zidul din imediata apropiere. Curatarea se face cu apa calda si o perie mica pentru interior, se sterg cu o carpa curata toate piesele si se reansambleaza pentru a se evita pierderea, degradarea sau infestarea acestora cu microbi. Nu se introduce mana sau alte corpuri straine in palnia de alimentare in timpul functionarii, se verifica periodic nivelul uleiului din carcasa pinioanelor, se inlocuieste periodic vaselina speciala de la angrenajul motorului se ascut uniform cutitele masinii si se slefuiesc sitele astfel incat printre ele sa nu existe spatii libere(joc), prin care sa poata trece lumina de cate ori se impune.

ROBOTUL DE BUCATARIE UNIVERSAL

Se foloseste in bucatarie executand un numar foarte mare de operatii de prelucrare a unor materii prime in scopul obtinerii preparatelor dorite.

Constructia masinii:

Electromotor;

Cupla elastica;

Ax orizontal interior si exterior;

Lagar de alunecare;

Roata dintata conica;

Lagar de alunecare;

Tel;

Suport de sustinere;

Cuva;

Batiu;

Mandrina;

Robinet de alimentare;

Palnie de alimentare;

Cablu de alimentare la curent electric

PLITA ELECTRICA

Este folosita in bucatarie pentru prepararea alimentelor la cald. Pe partea superioara a plitei se gasesc un numar de plite si ochiuri de aragaz, care functioneaza individual prin intermediu unor comutatoare electrice dispuse pe peretele frontal iar partea inferioara este formata dintr-un numar de cuptoare electrice.

Plita electrica prezinta urmatoarele avantaje:

nu solicita mari investitii la instalare;

nu viciaza atmosfera cu noxe toxice;

au cuptoarele electrice incalzite care au rezistente electrice plasate deasupra sau dedesubtul cuptoarelor;

au in dotare bare de protectie, distanta dintre plita si bara fiind de 20mm;

Echipamentul electric de prevenire si protectie este alcatuit din urmatoarele parti componente:

comutatorul de reglare cu contacte de semnalizare care va permite reglarea temperaturii dorite

intrerupatorul de protectie contra vibratiilor de tensiuni accidentale care va intrerupe curentul electric de alimentare in cazul in care apar defectiuni

lampa de semnalizare cu neon, care arata ca elementul component se gaseste sub tensiune;

selectomatul cu cheie care are sapte trepte si permite atingerea temperaturii in cuptor;

termostatul cu tub capilar, care permite controlul temperaturii in permanenta;

ARAGAZUL

Este construit dintr-un schelet metalic, prevazut la partea superioara cu plite din fonta, fixate pe o rama metalica. In partea inferioara, cadrul metalic este acoperit cu o tabla emailata alba fiind prevazut cu 2 cuptoare .

HOTELE
Sunt montate in bucatarie conform standardelor in vigoare, deasupra plitelor si aragazurilor avand rolul de a colecta, transporta si elimina, gazele si aburii rezultati in procesele de prelucrare termica. Hotele se monteaza la o inaltime de minimum 2000mm de la nivelul pardoselii, iar dimensiunea acestora trebuie sa depaseasca in exterior cu minimum 200mm pana la 300mm dimensiunile plitelor si ale aragazurilor.

FRITEUZA

Este un utilaj termic, foarte practic si economic din punct de vedere a costului energiei electrice, a consumului minim de ulei utilizat, a gamei variate de preparate prelucrate (cartofi peste, carnati, e.t.c.) precum, si a timpului foarte redus de prelucrare. In bucataria restaurantului ,,Dobrogea' se pot gasi doua friteuze electrice.

Sunt si friteuze care functioneaza cu consum de gaz metan dar, cele mai uzuale sunt friteuzele electrice.

Friteuza electrica de la restaurantul 'Dobrogea' este construita din urmatoarele parti componente:

un schelet metalic acoperit cu tabla de ote1 inoxidabil;

doua cuve din tabla de otel inoxidabil, situate la partea superioara;

doua capace rabatabile, situate pe cuve (acestea au suporturi pentru agatarea cosurilor in vederea scurgerii uleiului);

doua cosuri de otel inox in care se introduc alimentele in vederea prelucrarii termice;

doua vase colectoare situate in partea inferioara, in care se scurge uleiul uzat;

doua racorduri intermediare dintre cuve si cu site, prevazute cu site pentru retinerea impuritatilor solide mari din ulei;

rezistente electrice montate in tevile de inox care se gasesc in partea inferioara a cuvelor;tavi colectoare, prin care se recupereaza uleiul refolosibil;

termostat, pentru obtinerea temperaturii de lucru dorite.

Friteuza prezinta marele avantaj ca permite prajirea in acelasi ulei a mai multor produse, fara schimbarea uleiului si fara ca gustul unui aliment sa se transmita celuilalt. Astfel, dupa peste se pot praji cartofi. Acest lucru este posibil datorita faptului ca dupa prajirea fiecarui aliment se ridica temperatura uleiului la peste 2200C mentinandu-se aceasta valoare cateva minute. In acest timp particulele ramase de­ la alimentul precedent se ard si cad in vasul colector. Apoi se reduce temperatura uleiului la valoarea de lucru de 180-20200C, dupa care se introduce noul aliment mentinandu-se aceasta valoare cateva minute. In acest timp particulele ramase de la alimentul precedent se ard si cad in vasul colector.

Apoi se reduce temperatura uleiului la valoarea de lucru de 180- 2020C, dupa care se introduce noul aliment. Timpul necesar prepararii alimentelor (timpul in care cosul este scufundat in baia de ulei incins), variaza de la un aliment la altul, astfel: cartofi prajiti: 5-7 min.; cotlete 8-10 min.; peste prajit 6-8 min.; pasari min.

GRATARUL ELECTRIC SI GRATARUL CU GAZ METAN

Text Box: 
     ELECTRIC  CU GAZ METAN
Este o parte componenta a bucatariei acesta este construit dintr-un schelet metalic care are doua particularitati distincte: partea inferioara, care are rol de dulap, si partea superioara, care este elementul functional al gratarului. Deasupra acestuia se gaseste hota de absorbtie a gazelor. La gratarul cu pietre vulcanice incinse cu flacara de gaz metan, partea care functioneaza sunt arzatoarele si robinetele reglabile de gaze. La gratarul cu placa turnata din fonta, radianta, incalzirea se face de regula cu rezistente electrice, dar, in cazul de fata se face cu gaz metan. La ambele tipuri de gratare, pentru o exploatare corecta, placile metalice nu trebuie sa prezinte fisuri, deoarece se pot emana noxe nocive, si afecteaza calitatea preparatelor.

CUVA ELECTRICA BAIN-MARIE

Text Box: 
CUVA BAIN MARIE
Este o parte componenta de baza a bucatariei. Acestea, sunt construite din schelete metalice care au montate la partea superioara, bazine din tabla de otel inox. Acestea au dedesubt arzatoare cu gaz metan si rezistente electrice (au dubla sursa de incalzire a apei din bazin), bazinele sunt prevazute la partea inferioara cu coturi cu sistem de inchidere/deschidere tip canea pentru evacuarea apei dupa utilizare si in fata pe partea superioara de comutatoare cu reglare sau termostat. Cuvele au rolul de a mentine pentru o perioada determinata (scurta), de timp, recipientele cu preparate la temperatura dorita. In parte a inferioara a cuvelor sunt prevazute cu dulapuri cu usi metalice

TIGAIA BASCULANTA SI ROTISORUL

Text Box: 
TIGAIA BASCULANTA

Text Box: 
ROTISORUL
Au rolul de a prepara carnea in doua moduri distincte: prin fierbere inabusita si prin frigere sub actiunea unor temperaturi ridicate care sunt obtinute prin actiunea directa a flacarii sau a microundelor.

In ambele cazuri se pot obtine cu succes, aspectul, gustul si aromele dorite, conferind preparatelor, calitatile culinare, precum si obtinerea acestora intr-un interval cat mai scurt de timp.

CUPTORUL CU MICROUNDE INDUSTRIAL SI CASNIC

Text Box: 
CUPTORUL DE UZ CASNIC
Text Box: 
CUPTORUL INDUSTRIAL
Sunt utilizate in mod curent la pregatirea rapida a preparatelor culinare in bucatarie, la obtinerea unor produse de patiserie, dulciuri de bucatarie, precum si la servirea rapida a unor preparate 'la minut', Cuptorul de uz casnic este folosit preponderent la bufet si bar in scopul pregatirii rapide a preparatelor culinare care sunt servite in stare calda. Acesta este folosit numai atunci cand comenzile primite de la clienti necesita tratament la cald a unor cantitati mici de materii prime sau preparate.

FRIGIDERUL

Text Box: 
DOZATORUL DE GHEATA

Text Box: 
MASINA DE GHEATA
Este folosit pentru depozitarea si pastrarea pentru o perioada scurta de timp a unor materii prime, semipreparate sau preparate alimentare perisabile. Pentru obtinerea cuburilor de gheata si a ghetii necesara racirii se foloseste masina de gheata.

Oficiul este spatiul care face legatura intre salonul restaurantului, sectiile de productie si anexe. In oficiu se gasesc amplasate: bucataria, sectiile bar-serviciu, categoria, cofetaria-patiseria, spalatoare de vesela, tacamuri, camera pentru masa personalului s.a.

Vestiarele si grupul sanitar pentru personal, sunt absolut necesare in restaurantul „Dobrogea”. Exista vestiare, separat pentru barbati si femei cu cabine individuale.

ECHIPAMENTE TEHNOLOGICE

Mobilierul existent in spatiul pentru servire este adecvat categoriei si profilului societatii si a metodelor tehnologice de preparare si servire practicate. Dotarea unitatii in spatiile de servire, cu mobilier adecvat contribuie la crearea confortului, a ambiantei si intimitatii dorite. Conditiile specifice in alegerea mobilierului sunt:

 1. posibilitatea folosirii in mai multe scopuri modulat, multifunctional);
 2. armonizarea acestuia cu celelalte elemente-constructive si decorative ale salii;
 3. folosirea integrala si rationala a suprafetelor, spatiilor de servire;
 4. amplasarea se face astfel incat sa nu deranjeze sau impiedice libera circulatie a clientilor, a personalului si sa asigure o buna vizibilitate;
 5. sa fie adaptat la sistemul de vanzare practicat, la caracterul unitatii si la frecventa consumatorilor;
 6. sa fie trainic, cu o buna stabilitate (realizat din materiale rezistente, care sa-i asigure o folosire indelungata), usor de intretinut, igienic si usor de manipulat;
 7. sa corespunda conceptiei moderne despre confort si sa fie realizat cu respectarea cerintelor ergonomice.

Mobilierul prezent in spatiile destinate servirii clientilor este alcatuit din: mese, scaune (fotolii, semifotolii, scaune), canapele, taburete, scaune de bar, mese de serviciu (console), gheridoane, cuiere, scaunele-perne, jardiniere, umbre1e, e.tc.

Mesele sunt diferite ca tip si dimensiune. Sunt din lemn, metal, material plastic sau din diferite materiale combinate. Cele destinate consumului au inaltimea de 75 cm, au forme patrate, dreptunghiulare, rotunde si ovale. Blaturile meselor sunt rezistente la caldura, apa si alcool, nu se pot decolora sau zgaria, se pot curata usor si sunt montate astfel, incat sa asigure o buna stabilitate.

Marimea lor este in functie de numarul de clienti, astfel:

O masa rotunda poate avea diametrul de:

- 100 cm pentru patru pers.;

- 125cm pentru sase pers.;

- 150 cm pentru opt pers.

- 175cm pentru zece pers.;

- 200 cm pentru douasprezece pers .

La mesele patrate si dreptunghiulare, dimensiunile sunt:

- 100x 100 pentru patru pers.

- 175x 100 pentru sase-opt pers.;

- 250x 100 pentru opt-zece pers.;

- 300x 100 zece-douasprezece pers;

Cu mesele patrate se pot obtine combinatii de forme variate. De exemplu, se poate forma aranjamente in forma de: I, T, U,E.

Scaunele sunt confectionate din lemn si combinatii, sunt tapitate cu tesaturi textile, cu blaturile de 45 cm. si spatarele usor inclinate spre spate (110 grade).

Acestea asigura o repartizare proportionala a greutatii pe sezut (blat), spatar, cotiere la cele care au), si pardoseala. Sunt practice, comode si foarte usor de manipulat. Nr. de scaune este repartizat la fiecare masa astfel, incat sa nu deranjeze clientii.Canapelele sunt utilizate la compartimentarea salonului, pe langa pereti sau in diverse colturi. Constructiv si dimensional ele sunt asemanatoare scaunelor, asigura un confort deosebit si permite

chelnerului o servire comoda.

Taburetele au inaltimea blatului fata de pardoseala (45 cm.) si diametrul blatului de cm . Sunt executate din materiale rezistente, armonizate cu restul mobilierului, si se utilizeaza, in mod special, atunci cand exista o clientela foarte numeroasa.

Masa de serviciu (consola de salon) sunt in permanent utilizate pentru fiecare raion, pentru pastrarea rezervei de inventar necesara servirii clientilor, a obiectelor de menaj, a unor diverse accesorii, a listelor de preparate si bauturi, e.t.c .. Numarul de console va fi astfel incat sa satisfaca cerintele si sa nu afecteze estetica. Sunt amplasate discret, langa pereti, usor accesibile, fara a se incomoda circulatia sau mesele clientilor.

Scaunele perne sunt utilizate numai atunci cand sunt si copii mici.

Acestea se compun din scaunele speciale pentru copii independente sau special concepute pentru suprapunerea acestora pe scaunele din spatiile de servire. Se asigura perne care contribuie la cresterea confortului copiilor la masa si pentru unele scaune netapitate.

Cuierele se gasesc in toate zonele si spatiile de servire care nu au garderoba sau in locurile la care distanta este prea mare si accesul dificil impiedica clientii sa beneficieze de acest serviciu. Sunt destul de rezistente, si se incadreaza in ansamblul decorativ al spatiilor de servire ale unitatii.

Dulapurile si vestiarele sunt amplasate in locurile usor accesibile, fara a deranja circulatia personalului si a c1ientilor, avand rolul de a depozita si pastra materialele, ustensilele si echipamentul de lucru necesare desfasurarii proceselor de productie

Vesela cuprinde totalitatea vaselor utilizate la masa: recipiente din portelan, faianta metal, platouri, tavi, farfurii, raviere, cesti, cani, ceainice, salatiere, sosierele, supierele, scrumiere. Acestea folosesc la pastrarea, transportul si servirea preparatelor.

Platourile servesc pentru preluarea de la sectie, transportul, prezentarea si servirea preparatelor fara sos sau cu sos putin.

Tavile servesc pentru prelucrarea de la sectii a bauturilor portionate la pahar, cat si pentru transportul inventarului marunt: cesti, farfurioare, tacamuri, presaratori.

Farfuriile se folosesc la servirea clientilor cu diferite preparate sau ca suporturi.

Salatierele pentru una, doua si patru portii se folosesc la montarea salatelor ce insotesc preparatele de baza.

Ravierele sunt destinare pentru montarea diferitelor gustari portionate pentru o singura persoana.

Cestile se folosesc la servirea unor bauturi sau preparate lichide.

Canile si ceainicele sunt utilizate pentru servirea cafelei (cafetiere), laptelui (laptiere), servirea ceaiului(ceainice)

Supiere se intrebuinteaza la transportul si servirea supelor, cremelor si ciorbelor.

Sosierele sunt destinate transportului, prezentarii si servirii diferitelor sosuri care se adauga la unele preparate.

Scrumierele sunt utilizate pentru sprijinirea tigarilor si colectarea scrumului si a resturilor.

Paharele sunt din sticla, semicristal si cristal. Principalele tipuri de pahare din dotarea restaurantului „Dobrogea” sunt: pahare pentru aperitive, sub forma de cupe; baloane sau tumblere; pahare pentru vin alb si vin rosu; pahare pentru apa; cupe si flute pentru sampanie, pahare pentru coniac; pahare sau cani pentru bere; pahare pentru bauturi racoritoare cani pentru apa si vin; pahare pentru bauturi in amestec, specifice bauturilor oferite la vanzare.

Tacamurile cuprind totalitatea obiectelor din metal sau din metal in combinatie cu alte materiale, care servesc unei persoane pentru a manca. Principalele tipuri de tacamuri intalnite in dotarea restaurantului „Dobrogea” sunt:

Tacamul mare, format din lingura mare, furculita mare si cutit mare; lingura mare se foloseste la ciorbe sau impreuna cu furculita mare la preparatele din peste; furculita mare se intrebuinteaza impreuna cu cutitul mare, iar cateodata singura la omlete; cutitul mare se utilizeaza cu furculita mare la consumarea preparatelor principale servite in farfurii intinse mari.

Tacamul pentru gustari, format din cutit si furculita, tacam intermediar ca dimensiune, intre tacamul mare si cel de desert, se foloseste la servirea gustarilor sau a unor preparate intermediare pentru a nu fi pe masa doua tacamuri de aceeasi marime.

Tacamul pentru desert, format din lingura, furculita si cutit, este folosit la consumarea deserturilor.

Tacamul pentru peste, format din cutit si furculita, se utilizeaza la preparate din peste, la crustacee, batracieni etc., precum si in cazul serviciului la gheridon, Pentru filetarea sau portionarea diferitelor sortimente de preparate din peste.

Tacamul pentru fructe este format din cutit si furculita pentru fructe, ambele de dimensiuni mai mici decat tacamul pentru desert; el se foloseste la consumarea fructelor oferite pe farfuria de desert.

Linguritele cuprind o gama variata: lingurita de cafea, de ceai, lingurita pentru inghetata, pentru iaurt, pentru bauturi racoritoare.

Tacamuri diverse: lingura pentru creme, supe, consommeuri, de marime apropriata cu lingura de desert; cutit pentru unt; cutit pentru caviar; furculita pentru lamaie; furculita pentru stridii; furculita pentru sardele; furculita lunga, cu doi furcheti; tacam pentru melci; tacam pentru raci.

ORGANIZAREA MUNCII IN UNITATILE DE PRODUCTIE SI SERVIRE A RESTAURANTULUI „DOBROGEA’’

In organizarea muncii personalului, se pleaca de la organizarea existenta si ideea ca personalul trebuie sa asigure satisfacerea deplina a dorintelor clientilor prin servicii de buna calitate.

In cadrul restaurantului „Dobrogea”, organizarea muncii se face pe baza de grafice.

Graficele se intocmesc pe activitati, cum ar fi graficul de curatenie, de aprovizionare, de primire-livrare comenzi. De asemenea se intocmesc grafice de prezenta si sarcini specifice zilnice, saptamanale /lunare si anuale.

Graficul zilnic se face si se afiseaza atunci cand au loc intalniri ale conducerii cu personalul acestei unitati. Acestea prevad: data si ora, persoana responsabila, asistentul, sectia, obiectivul.

Graficul saptamanal /lunar se face pentru a stabili liberele saptamanale, persoanele polivalente care inlocuiesc pe cei din libere, pentru comunicare de mesaje importante si pentru stabilirea de responsabilitati generale. La intocmirea graficului de lucru saptamanal, se vor avea in vedere unele cerinte pe linie de legislatia muncii:

timpul de munca saptamanal este de 40 ore;

regimul zilnic de lucru este de 8 ore, timp in care aceasta unitate sa-si organizeze munca de asa maniera, incat sa se asigure si pauza de masa;

programul de lucru zilnic, in functie de specificul activitatii, poate fi continuu sau fragmentat in doua si chiar trei parti.

saptamanal, se acorda liber, de regula in zilele in care aceasta unitate este mai putin solicitata indiferent insa de acest lucru, cel putin o data pe luna salariatii beneficiaza de un liber in ziua de duminica.

Graficul anual, se intocmeste pentru a stabili concediile de odihna si concediile previzibile (studii, maternitate, etc.) precum si persoanele care acopera nevoile firmei in perioada concediilor.Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate