Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Economie


Index » business » Economie
SISTEMUL INVESTITIILOR MUTUALE IN EUROPA - EVOLUTII SI TENDINTE ACTUALE


SISTEMUL INVESTITIILOR MUTUALE IN EUROPA - EVOLUTII SI TENDINTE ACTUALE


SISTEMUL INVESTITIILOR MUTUALE IN EUROPA - EVOLUTII SI TENDINTE ACTUALE

Investitiile in fondurile mutuale asigura un echilibru optim intre rentabilitate si risc. Nu trebuie uitat ca fondul mutual are o istorie lunga si solida in economiile dezvoltate. Tari precum SUA, Anglia sau Franta cunosc o adevarata explozie a acestor instrumente, datoria avantajelor clare in comparatie cu alte forme de economisire si investitii (depozite bancare, actiuni la bursa, etc).

Uniunea Nationala a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC)1 a devenit membra a Asociatiei Europene a Fondurilor Mutuale si Societatilor de Administrare (EFAMA), potrivit unui comunicat emis ieri de UNOPC. Pentru membrii UNOPC, intrarea in randurile acestei organizatii europene asigura accesul industriei romanesti de profil la toate normele si standardele EFAMA. Prin adoptarea acestor norme se va realiza in Romania promovarea si implementarea in intreaga industrie a standardelor specifice care guverneaza aceasta activitate in spatiul Uniunii Europene.Fondurile mutuale din Europa au cazut victime crizei financiare de pe pietele internationale de capital de anul trecut, investitorii facand retrageri nete de 40 de miliarde de euro din fonduri in ultimul trimestru al anului trecut, arata raportul trimestrial al Asociatiei Europene a Fondurilor si Administratorilor de Active (EFAMA).

Cresterea volatilitatii pe pietele de actiuni din Europa a scazut drastic apetitul investitorilor pentru plasamente in fondurile deschise de actiuni care au raportat iesiri nete de 25 de miliarde de euro in ultimul trimestru al anului. Pe de alta parte, cresterea dobanzilor a diminuat vizibil randamentele reale ale fondurilor de obligatiuni, crescand insa atractivitatea depozitelor bancare.

Fondurile de investitii din Europa au trecut prin cea mai dificila perioada din ultimii treizeci de ani in semestrul al doilea al anului trecut, volatilitatea ridicata a Burselor internationale si erodarea increderii in sectorul bancar fiind principalele provocari cu care s-au infruntat administratorii de fonduri in 2007, sustine Mathias Bauer, presedintele Asociatiei Europene a Fondurilor si Administratorilor de Active (EFAMA).[1]

Ritmul de crestere al activelor nete a incetinit vizibil anul trecut pana la un plus de 4,2%, de aproximativ trei ori mai putin decat avansul inregistrat de activele nete ale fondurilor mutuale europene in 2006, potrivit EFAMA. In ultimele trei luni din 2007, investitorii au facut retrageri nete de 40 de miliarde de euro din fonduri, ducand astfel la o depreciere de 2% a activelor nete ale fondurilor deschise de investitii pana la 6.203 de miliarde de euro.

In Europa, fondurile de investitii cel mai putin lovite de agresivitatea turbulentelor financiare au fost cele din Luxemburg si Irlanda, avand in vedere ca aceste doua piete isi bazeaza vanzarile de active pe clienti din afara Europei, mai exact din Asia si America de Sud.

Fondurile de investitii din Europa Centrala si de Est, unde volumul de fonduri este vizibil mai redus decat cel din statele vest-europene, au continuat sa creasca anul trecut intr-un ritm mai lent insa fata de anii anteriori. Industria romaneasca a fondurilor mutuale a raportat anul trecut un avans al activelor nete de peste 50%, in scadere fata de 2006 cand ritmul anual de crestere a depasit 85%.

In conditiile unei instabilitati bursiere prelungite, interesul si plasamentele investitorilor se vor deplasa dinspre fondurile de actiuni spre fondurile monetare.

Activele fondurilor de investitii au scazut cu 58 de miliarde de euro, pana la 15.631 de miliarde de euro la nivel mondial in al doilea trimestru, arata statisticile realizate de Asociatia Europeana a Administratorilor de Fonduri (EFAMA) si Institutul Companiilor de Investitii (ICI). Cea mai mare depreciere a fost inregistrata de fondurile de investitii din Europa, ale caror active au scazut cu 2,3% in trimestrul al doilea, pana la 5.457 miliarde de euro, urmate de fondurile de investitii din Statele Unite ale Americii, care au pierdut 0,13% din active, pana la 7.407 miliarde de euro. Fondurile din Asia si Africa au incheiat al doilea trimestru cu cresteri de 1,1%, respectiv 3,5%. La finalul lunii iunie, activele fondurilor de actiuni detineau o pondere de 42% din activele totale al fondurilor la nivel mondial. Fondurile de obligatiuni detineau o cota de 17%, iar activele fondurilor monetare reprezentau 23% din activele totale al fondurilor de investitii. Restul de 10% este reprezentat de activele fondurilor diversificate.Fondurile mutuale din Europa au inregistrat in trimestrul al treilea cele mai mari iesiri nete din istorie, de 92 miliarde euro, in contextul acutizarii lipsei de incredere a investitorilor si a volatilitatii de pe pietele financiare, arata raportul trimestrial emis de Asociatia Europeana a Administratorilor de Fonduri (EFAMA).

Este pentru prima data in istorie cand fondurile deschise de investitii din Europa raporteaza intr-un singur trimestru iesiri nete de 92 miliarde euro. Retragerile nete au accelerat pe fondul cresterii panicii in randul investitorilor care au catat sa se adaposteasca de volatilitatea fara precedent de pe pietele de obligatiuni si de credit, dar si de avalansa de stiri negative privind impactul crizei financiare asupra economiei reale, scrie EFAMA in raportul trimestrial.

Aproape toate categoriile de fonduri deschise de investitii - de obligatiuni, de actiuni si diversificate - au pierdut din active, mai putin fondurile monetare care au incheiat trimestrul al treilea cu intrari nete. Retragerile facute de investitori in trimestrul al treilea reprezinta 1,9% din activele tuturor fondurilor, si 2,5% din activele fondurilor de actiuni, respectiv 3,8% din activele fondurilor de obligatiuni.

In trimestru al treilea, cele mai consistente iesiri nete au fost raportate de fondurile mutuale domiciliate in Luxembourg (23,5 mld. euro), cele din Franta (20,8 mld. euro), si fondurile din Spania (12,8 miliarde euro).

Singurele industrii europene care au incheiat trimestrul al treilea cu intrari nete sunt cele din Romania (30 milioane euro), Liechtenstein (326 milioane euro) si Elvetia (1,8 miliarde euro).

In primele noua luni ale anului, volumul iesirilor nete raportate de fondurile mutuale din Europa se ridica la 193 miliarde euro, in comparatie cu anii 2007 si 2006 care au fost incheiati cu intrari nete de 47 miliarde euro, respectiv de 348 miliarde euro. Cu un volum total al iesirilor nete de 134 miliarde euro in primele noua luni ale anului, fondurile de actiuni au fost cele mai lovite de criza financiara, urmate de fondurile de obligatiuni si cele diversificate cu iesiri nete de 105 miliarde euro, respectiv 16 miliarde euro. Fondurile monetare au atras un volum net de 72 mld. euro in primele noua luni ale anului.

Activele nete totale al fondurilor mutuale din Europa au scazut cu 6,4% in trimestrul al treilea pana la 5.181 miliarde euro. Peste 77% din deprecierea suferita a fost cauzata de scaderea activelor fondurilor de actiuni. Raportat la finalul anului trecut, deprecierea activelor se ridica la 15,9%.In mai 2008 aceasta ascociatie si-a schimbat denumirea, noul nume fiind Asociatia Administratorilor de Fonduri din Romania - AAF


Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate