Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Economie


Index » business » Economie
FORMELE DE SALARIZARE


FORMELE DE SALARIZARE


FORMELE DE SALARIZARE

= modalitati de plata ce fac legatura dintre participantii la munca, produsul muncii si salariu.

In general se cunosc 3 forme de salarizare:

in regie

in acord

mixta.Salarizarea in regie asigura remunerarea salriatului dupa timpul lucrat, fara sa specifice cantitatea de munca pe care salariatul trebuie sa o depuna in unitatea de timp, dar subintelegandu-se ca o o cantitate minima de munca trebuie depusa. Acest tip de salarizare se practica in activitatile in care calitatea are o importanta deosebita, unde eterogenitatea lucrarilor face dificila aprecierea muncii necesare pt fiecare lucrare, unde lucrarile sunt foarte variate de la un moment la altul.

Salarizarea in acord consta in remunerarea pe baza cantitatii de produse sau a numarului de lucrari executate in unitatea de timp si a tarifului pe produs sau lucrare. Ea pare mai avantajoasa pt muncitor deoarece releva mai bine legatura dintre marimea salariului si munca depusa de salariat, tinzand sa creasca productivitatea salariatului de care beneficiaza in mod direct. Salarizarea in acord este avantajoasa si pt intreprindere deoarece se reduc cheltuielile prin renuntarea la supraveghetorii necesari in cadrul salarizarii in regie. Totusi, aceasta forma de salarizare este de multe ori contestata deoarece, din dorinta de a castiga mai mult, se renunta la calitate si de asemenea impinge la o oboseala tot mai mare.

In functie de conditiile concrete de organizare a muncii din fiecare unitate economica si de modul in care se realizeaza stimularea in munca, acordul poate fi: direct (salariul variaza direct proportional cu nr de produse sau operatiuni executate) sau progresiv (cand tariful pe unitatea de produs sau de lucrare se majoreaza in anumite proportii sporite progresiv).

In functie de nivelul de organizare al activitatilor, acordul poate fi: individual, colectiv, sau global.

Salarizarea mixta consta in stabilirea unui salariu fix pe unitatea de timp (de regula pe zi) ce se acorda in functie de indeplinirea unor sarcini de serviciu.

Formele de salarizare, oricat de perfectionate ar fi, sunt de multe ori contestate atat de salariati, cat si de intreprinzatori sau chiar de organisme de stat. De aceea s-au conturat anumite modaliati de imbunatatire a formelor de salarizare, si anume:

-corectarea-participarea

-socializarea.

Corectarea priveste toate formele de salarizare si imbraca aspecte cum sunt:

-cresterea sigrantei posesorului fortei de munca prin mentinerea salariului peste un minim vital;

-adaptarea rapida a salariului la dinamica preturilor (la inflatie) prin indexarea salariilor care consta in cresterea salariilor cu un anumit procent ca urmare a cresterii preturilor la bunurile de consum;

-atenuarea asperitatilor dintre sectorul de stat, cel privat si cel mixt la munca egala;

-acordarea de sporuri sau prime pt conditii de munca mai dificile, pt responsabilitatiin domeniul conducerii etc.;

Participarea priveste admiterea salariatilor la repartizarea profitului obtinut de unitate. Se poate organiza fie prin participarea directa la profit, fie prin intermediul actiunilor cumparate de salariati la intreprinderea la care lucreaza si chiar distribuite gratuit de catre firma, fie prin salariul proportional care consta intr-un procent din cifra de afaceri, distribuit tuturor salariatilor, dar asigurat din profit.

Socializarea se aplica unor grupuri de salariati aflati in situatii grele si care nu pot face fata cu salariul incasat pentru munca depusa si imbraca forma salariului familial (alocatii pt copii, de nastere etc.).Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate