Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor




Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Economie


Index » business » Economie
» Dobanda


Dobanda


Dobanda

In sens larg, dobanda este un venit insusit de proprietarul oricarui capital prin care se recompenseaza serviciile aduse prin folosirea acestuia, in conditii normale, intr-o activitate economica. Acest venit este obtinut fie prin folosirea oricarui element de capital real, fie prin folosirea capitalului banesc imprumutat de catre o alta persoana, pe baza de garantie.

In sens restrans, dobanda este o suma de bani, platita creditorului pentru cedarea dreptului de folosinta a unei sume de bani sub forma de imprumut acordata altei persoane (denumita debitor), pe o perioada determinata.

Astfel, prin dobanda se recompenseaza serviciile aduse utilizatorului de credite. Indiferent de forma sa de manifestare, marimea dobanzii depinde de cererea si oferta de moneda, de fortele economice specifice pietei. Aceasta se masoara in expresie absoluta si relativa. Marimea absoluta a dobanzii se masoara prin masa dobanzii. In acceptiune restransa, masa dobanzii se calculeaza ca diferenta intre suma totala platita creditorului si suma imprumutului acordat debitorului.



Prin continutul sau, activitatea bancara, desfasurata sub forma unei multitudini de servicii, are un caracter lucrativ. Pentru dreptul de folosire a resurselor banesti date cu imprumut, inclusiv pentru alte servicii, bancile incaseaza dobanda, si comision dupa caz, ca forma a dobanzii. Pentru sumele depuse, ca si pentru alte servicii de specialitate ce le sunt prestate, bancile platesc dobanda. Diferenta dintre dobanda incasata de banci (Di) si dobanda platita (Dp) reprezinta profitul brut bancar numit si castig bancar (Cb). Prin scaderea din profitul brut a cheltuielilor legate de functionarea bancii si a impozitelor rezulta profitul bancar net.

Sub aspectul modalitatilor de calcul distingem:

dobanda simpla - care se aplica numai la nivelul initial al creditului acordat, in conditiile in care dobanda nu se capitalizeaza, situatie rar intalnita in practica bancara. Marimea dobanzii simple (Ds) se determina prin urmatoarea relatie matematica:

Ds = Cr · d' · n unde:

Cr - marimea creditului;

d' - rata anuala a dobanzii;

n - durata imprumutului.

dobanda compusa - se calculeaza si la sumele capitalizate pe seama dobanzilor incasate, fiind denumita si dobanda la dobanda. Marimea dobanzii compuse (Dc) se calculeaza pe baza formulei:

Dc = Sn - Cr   unde Sn = Cr (1 + d')n

Sub aspect relativ, dobanda se exprima prin rata dobanzii (pretul monedei), a carei marime difera in functie de modul de interpretare a dobanzii, in sens larg sau restrans. Rata dobanzii, in sens restrans, se calculeaza dupa formula:

d' = D/Cr × 100

Marimea ratei dobanzii difera in functie de natura operatiunilor efectuate, fiind dependenta de durata creditului, de dimensiunile riscului si de posibilitatea de plasare a acestuia pe diverse piete ale capitalului, de evolutia raportului dintre cererea si oferta de credite, de starea economiei etc. De asemenea, marimea ratei dobanzii difera de la o tara la alta, se modifica in timp, fiind influentata de o multime de factori. Unii factori au o actiune generala si directa, altii au o influenta indirecta. Pe perioade scurte de timp, modificarile in marimea ratei dobanzii depind de evolutia activitatii economice.

In economia de piata, nivelul si dinamica dobanzii au o semnificatie deosebita, care decurge din functiile acesteia:

influenteaza repartizarea factorilor de productie, orientandu-i spre activitati ce asigura folosirea cea mai eficienta a lor;

stimuleaza populatia in a economisi, prin renuntarea la unele consumuri curente, sporind astfel capitalul banesc in economie.

In general, evolutia ratei dobanzii se afla sub influentele cresterii economice si ale dinamicii preturilor. Pe o perioada relativ indelungata de timp, factorii care duc la o scadere a ratei dobanzii, privita in acceptiune restransa, sunt:

cresterea generala a masei economiilor;

scaderea relativa a productivitatii capitalului deoarece inovatiile au fost generalizate intr-o masura mai mare sau mai mica;

cresterea gradului de autofinantare a intreprinderilor.

In directia cresterii ratei dobanzii actioneaza:

cresterea costurilor serviciilor, inclusiv a celor bancare;

aplicarea in practica, in proportie mare, a importantelor descoperiri stiintifice;

aparitia de noi nevoi, care stimuleaza interesul agentilor economici pentru investitii.

Marimea ratei dobanzii este influentata hotarator de evolutia raportului dintre cererea si oferta de credite. Daca cererea de credite creste, rata dobanzii si masa monetara cresc, si invers. In schimb, daca oferta de credite creste, rata dobanzii scade, iar masa monetara in circulatie creste, si invers. Factorii care influenteaza nivelul si dinamica ratei dobanzii actioneaza concomitent, uneori contradictoriu. Evolutia concreta a ratei dobanzii este rezultatul intensitatii acestor factori si a tendintelor lor diferite. Rata dobanzii are o semnificatie practica deosebita in viata economica, fiind un instrument esential al politicii economice. Ea constituie un barometru care reflecta starea economica a unei tari la un moment dat.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate