Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor




Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Economie


Index » business » Economie
» CRESTEREA


CRESTEREA


CRESTEREA

Cresterea economica reprezinta modificarea productiei, a veniturilor in timp. Ea reprezinta o schimare in productia tarii de la un an la altul.



In modnormal, cresterea este pozitiva, dar ocazional are si o perioada de declin. In acest caz spunem ca tara trece printr-o crestere economica negativa. Cum productia este un venit si cum venitul este legat strans de bunastarea tarii, cresterea ascendenta a productiei este in general considerata ca un aspect deziderabil pentru economie.

Aspecte cu privire la masurarea cresterii economice

GDP ( PIB )-productia interna bruta, care este de fapt o modalitate de a masura productia, poate fi utilizata ca o masura corecta a cresterii economice a unei taride la un an la altul. Sa consideram PIB SUA pe informatii pe locuitor - ceea ce inseamna venit pe cap de locuitor - pentru a vedea daca poate fi considerat un indicator al bunastarii. Pentru ultimii 40 de ani vezi tabelul 2-1.

Comparand datele privitoare la venit cu evolutia venitului propriei familii, am putea observa ca ceva este in neregula cu ceea ce rezulta ca evolutie.

Tabel 2-1

Anul PIB/ cap de locuitor Procent de crestere pe decada

2913

5050 73

12,226 142

22,979 88

A crescut cu 88% venitul familiei tale intre 1980-1990 ? Daca media venitului SUA a crescut atat de mult in anii 80 de ce nimeni nu se considera mai bogat ? Pana la urma, daca media venitului / persoana s-a dublat aproape in ultimii 10 ani, aceasta nu este o veste buna ? Dar daca ne uitam la anii `70: in aceasta decada, venitul a crescut cu 142 procente. De ce atunci oamenii privesc anii `70 ca pe o perioada de turbulenta economica ?

Versiunea - marimea reala a Venitului Nominal

Incercind sa achizitionam si sa intelegem mecanismul economic, se poate face o greseala comuna: sa uitam ca banii castigati ca venit sunt folositori in masura in care putem cumpara cu ei o anumita cantitate de bunuri. Daca venitul tau creste si preturile bunurilor pe care le cumperi, de asemenea vor creste, atunci venitul tau, deci venitul tau real poate sa nu creasca chiar atat de repede ca veniturile nominale.

Venitul real reprezinta venitul stabilit pe baza bunurilor care se pot cumpara, iar venitul nominal reprezinta venitul masurat pe scala arbitrara a dolarilor.

Iata un exemplu care exemplifica diferenta dintre venitul nominal si venitul real in timp. Imagineaza-ti ca esti o persoana adulta in 1970, castigind aproape 5000$ pe an. Venitul nominal este 5000$. Presupunem ca singurele bunuri in economie sunt snack la 5$ pe bucata. Nivelul pretului mediu al bunurilor in economie este acelasi $ pe bucata ). Venitul tau real pentru anul in calcul este:

Venitul real = venitul nominal = $5000/ an = 1000 snack/ an

nivelul preturilor $5 / snack

Deci inseamna ca tu esti capabil sa cumperi 1000 snack-uri pe acest an.

Un mod general de a obtine termenul este valoarea venitului tau anual este in termenii " mesei de pranz ", 1000 de bucati.

Presupunem ca in 1980, venitul tau nominal a crescut la 12,000$ pe an si pretul mediu al bunurilor pe care le cumperi s-a dublat la 10$. Atunci, venitul tau real in 1980 este:

$12,000/an = 1,200 gustari pe an

$10 / gustare

Venitul tau nominal a crescut cu $12,000-$ = 7 = 1.40 sau 140%

$5,000 5

dar venitul tau real nu a crescut. Nu poti cumpara 140% mai multe gustari cu cresterea din venitul tau. Venitul real a crescut spre diferenta in ceea ce putem cumpara in fiecare an, sau

1,200 snack/an - 1 snack/an = 200 = 0,2 sau 20%

1,000 snack/an 1,000

iar venitul real este marimea care conteaza, deoarece dolarii nu pot fi mancati sua imbracati sau folositi pentru a construi case.

Exercitiul 2-3

Presupunem ca intre 1990-2000, venitul tau nominal a crescut de la 12,000$ la 24,000$. Cu ce procent a crescut venitul tau nominal ? Presupunem ca in timpul aceleiasi perioade, preturile au crescut de la 5$7bun la 15$/bun. Cu ce procent au crescut preturile ? Care este venitul tau nominal in fiecare an ? Venitul tau real a crescut sau a scazut ? Cu ce procent ?

Exercitiul 2-4

presupunem ca intre 1995 si 1996, preturile au crescut cu 5% in timp ce venitul nominal a crescut de asemenea cu 5%. Ce s-a intamplat cu venitul real ?

Atunci cand macroeconomistii vorbesc despre venit se vorbeste intotdeauna despre venitul real. Si cum Venit = Productie sau Intrari = Iesiri, cand se vorbeste despre productie, intotdeauna ei vorbesc despre iesirea reala.

Reportajele nu fac distinctia clara intr venitul real si cel nominal. Nu este in media sa se difuzeze marimile venitului sau ale iesirilor, a PIB fara a clarifica daca ele sunt nominale sau reale. Este important insa pentru observatorii activitatii economice sa nu se creeze inferente gresite incercind sa inlocuim termenii reali cu informatiile nominale.

Masurarea Venitului Real

Presupunem ca nivelul pretului nu se schimba. Atunci modificarile in venitul nominal ar fi corespunzatoare schimbarilor in veniturile reale. Daca venitul nominal a crescut cu 10% in 1990 si nu a fost nici o schimbare in nivelul preturilor, atunci am sti ca venitul real creste deasemenea cu 10%.

Din pacate, nivelul pretului nu s-a schimbat de la an la an. Dar aici avem artificii subtile pentru a masura venitul real, chiar atunci cand preturile se modifica.

In primul rand, pretinzind ca nivelul pretului nu se schimba, calculam valoarea pe care ar avea-o iesirea daca ar fi masurata in preturi constante. Atunci, daca a fost o crestere de la an la an in valoarea cresterii calculata in preturi constante, putem concluziona ca valoarea iesirii a crescut in termeni reali.

Tabel 2-2

Biscuiti Reviste GDP nominal

AN Q P Q P

1994 10 $1 20 $2 $50

1995 15 $2 25 $4 $130

10 $2 30 $5 $170

unde Q reprezinta cantitatea si P reprezinta pretul.

Preturile constante sunt preturi date intr-un an dat.

Aceasta metoda este intocmai calea prin care guvernul calculeaza GDP real, care este marimea macroeconomica a venitului real in fiecare an, GDP real este calculat prin evaluarea iesirii din anul respectiv, la preturile predominante in cativa ani anteriori, numiti ani de baza, care nu se schimba. Anul de baza reprezinta anul al caror preturi sunt utilizate pentru a determina PIB-ul real.

Calculul venitului real determina schimbari in preturile relative, in perioada de timp actuala fata de perioada de baza. Cateodata guvernul utilizeaza pentru aceasta problema o tehnica statistica numita " chain weighting ".

Sa exemplificam. Presupunem ca exista in economie numai doua bunuri: biscuiti si reviste care sunt produse in cantitatile mentionate si vandute la preturile indicate in tabelul 2-2. Stim ca este nesemnificativ sa comparam venitul nominal pentru cei trei ani de analiza datorita preturilor care se schimba in fiecare an pentru cel putin un bun. Dar sa pretindem ca preturile in 1995 si in 1996 sunt aceleasi ca cele din 1994, asa cum am aratat in Tabelul2-3.

Cum am pornit cu preturile constante, toate schimbarile in coloana intitulata " GDP " real ( PIB ) sunt rezultatul schimbarilor in iesiri.

De aceea, toate modificarile in acea coloana sunt reale. De aceea, putem spune ca in 1995 venitul real a crescut cu : $65-$50 = 30%

$50

si in 1996 venitul real a crescut cu: $70-$65 = 7,7%

$65

Tabel 2-2

Biscuiti Reviste PIB real ( in preturile din `94)

AN Q P Q P

1994 10 $1 20 $2 $50

1995 15 $1 25 $2 $65

1996 10 $1 30 $2 $70

Tabel 2-4

PIB/locuitor ( $ ) Crestere procentuala pe decada

AN an de baza )

12,512

16,520 32

20,252 23

24,559 21

Alegind un an de baza ) si evaluind iesirea din fiecare an pe baza preturilor perioadei initiale, putem avea o marime a modului in care se modifica venitul real in timp.

Cand economistii vorbesc de PIB real, discuta despre PIB masurat in preturile unui an de baza admis. Spunem ca este masurat in banii anului de baza " base year dollars ". Acum sa ne intoarcem la datele din economia SUA. Tabelul 2-4 arata PIB real pe locuitor masurat in dolarii anului 1992. Aparent anii `60 au fost anii de prosperitate economica, oferind fiecarui locuitor o crestere a venitului real sub 20 de procente - o crestere anuala de 3 %. Anii 1970 au cunoscut o crestere medie anuala mai mica a venitului real -doar 2,3% pe an, o rata mica care devine chiar mai mica in 1980.

Atunci cand PIB este masurat in banii anului de baza ( la valoarea anului de baza ), ei sunt marime reala, nu nominala, cu toate ca au fost stabiliti tot in dolari ( moneda nationala ). Ei sunt masurati in dolarii unui singur an, ceea ce este echivalent cu o masura in termeni reali ale bunurilor achizitionate in acel an.

Masurarea ratei cresterii reale

O crestere in iesirile reale de economie este echivalenta cu crestere economica sau doar crestere. Modificarea procentajului in oferta agregata reala de la un bun la altul este numitarara de crestere anuala agregata.

Cresterea economica pe cap de locuitor este numita rata de crestere anuala pe cap de locuitor care reprezintao marime precisa a ratei prin care standardele de viata ale unei tari se imbunatatesc. Cu toate ca majoritatea tarilortind sa creasca economia in fiecare an, modul in care ele cresc variaza substantial. In cativa ani, iesirea reala poate cobori sub oferta reala din anul anterior. De aceea, oferta realadeserveste, deci rata decrestere a tarii poate fi negativa.

Exercitiul 2-5

presupunem ca se modificara iesirile reale de la 1000 bunuri in anul1 la 900 in anul 2. Care este rata anuala de crestere ?

Recesiunea reprezinta perioada in care iesirea reala deserveste sau modul in care rata de crestere sau oferta reala scade.

Figura 2-4 infatiseaza graficul PIB real din 1960 pana in prezent. Cu toate ca PIB real tinde sa creasca in timp sunt prezente ocazional declinuri - o asa perioada este numita recesiune. Figura arata in 1992 la valoarea banilor de atunci, PIB real a crescut cu aproape 1 trilioane $ din 1960 pana in 1970 si cu mai mult de aproape 1,2 trilioane $ din 1970 in 1980. Dar 1 trilioane reprezinta 50% din iesirile anului 1960, in timp ce 1,2 trilioane reprezinta aproape 36 % din iesirile anului1970. Aceasta este cresterea medie anuala pentru 1960-1970 - 5%, in timp ce rata de crestere medie anuala a fost de doar 3 % pentru decada 1970-1980. In decada 1980-1990, rata de crestere a fost mai scazuta, in medie 3 %

Anterior am vazut ca PIB pe locuitor a crescut la 3,2% pe an in medie din 1960 in 1970, iata de ce spunem ca PIB real agregat a crescut cu 5% in medie in aceeasi decada. Cele doua grafice difera datorita cresterii continue a populatiei.

Evenimentul economic reprezinta orice schimbare care afecteaza economia. Informatiie din graficul 3-4 indica importante evenimente economice ce caracterizeaza economia din 1970 pana in prezent. In 1974 si 1975, PIB a cunoscut o deviere descendenta de la curba crescatoare. Cativa ani de refacere rapida in ultimii ani ai deceniului `70 au fost urmati de o perioada de recesiune 1980-1982. In timpul ultimului an ascendenta anilor ´80 era relativ puternica inregistrand 4 % pe an din anii 1982-1990. In primii ani ai decadei 1990, rata de crestere a inceput sa decada. Detinind aceste date, poti incepe sa intelegi cateva din controversele si dezbaterile despre economie care au aparut in timpul presedintilor Nixon, Ford, Carter, Reagan si Clinton.

In cida variabilitatii in rata de crestere anuala, de la un an la altul, rata de crestere a economiei globale, dupa cel de-al doilea razboi mondial are o tendinta de scadere, intr 1 si 3,5% pe an. O rata de crestere mai mare decat 4% pe an este chiar mare, anul in care venitul creste cu 1% sau mai putin este consideratun an neobisnuit de lenes. Catre sfarsitul anilor `80, cateva tari asiatice -Thailanda si Coreea- au cunoscut rate de crestere depasind 1% pentru cativa ani la rand. Ce factori au condus la un asemenea succes ? Poate guvernul SUA sa faca ceva pentru a recupera ratele puternice de crestere economica a anilor `50 si `60 si sa le mentina ?

Comparatia venitului in timp

Observatorii economiei deplang faptul ca rentabilitatea familiei americane ( dupa corectia facuta la rata inflatiei ) a incetat sa mai creasca, asa cum unii dintre ei au inceput sa spere, de cateva generatii incoace. Un singur motiv care justifica de ce viata este mai buna in zilele noastre fata de cum era inainte ( acum 30 de ani) este faptul ca sunt mult mai multe bunuri disponibile. In 1965 oamenii utilizau masini tipografice in loc de calculatoare, priveau la televizor alb-negru si nu-si puteau inchipui un video-game. Pe cand statisticile ar putea arata un venit al unui student mai mic decat al parintilor sai ( in 1965 ) poti avea o probabilitate mai mare, in sensul ca exista mai multe cai de a-l cheltui. Concluzia este ca pe perioade lungi de timp, modificarile venitului nu reflecta corect schimbarea bunastarii economice. Clasa de mijloc americana in secolul 20 a trait in conditii mult mai ridicate decat in orice familie regala europeana de acum cateva sute de ani inainte, cu toate ca prezintaun venit mai mic.

NIVELUL PRETULUI SI AL INFLATIEI

Inflatia reprezinta o crestere a nivelului pretului intr-o perioada de timp. In sectiunile anterioare, am vazut ca venitul nominal pe cap de locuitor creste la 142% in intreaga decada `70, in timp ce venitul real pe locuitor pe total creste cu numai 23%. Diferentele mari dintre ratele de crestere nominala si reala arata cresterile mari in preturile bunurilor si serviciilor care au intervenit in aceasta perioada.

Reamintim ca nivelul pretului este pretul mediu al bunurilor si serviciilorin economie. Atunci cand nivelul preturilor creste spunem ca a fost inflatie, iar atunci cand scade spunem ca a fost deflatie si daca ramane acelasi spunem ca nivelul pretului este stabil.

Rata inflatiei reprezinta procentul modificarii pretului intr-o perioada de timp. Cateodata o rata scazuta si constanta a inflatiei este numita ca o stabilitate a pretului, dar este important sa intelegem situatiain care, chiardaca exista inflatie cu o oarecare magnitudine, nivelul pretului continua sa creasca, situatie carenu poate fi categorisita corect drept " stabila ". rata inflatiei reprezinta modificarea nivelului pretului fata de perioada de baza. Daca nivelul pretului a crescut de la 20$ / bun la 22$ / bun intr-o perioada de timp, rata inflatiei pe perioada respectiva este de 10%. Daca nivelul pretului scade de la 20$ / bun la 18% / bun, atunci rata inflatiei este de -10%si aceasta reprezinta o deflatie de 10%.

Exercitiul 2-6

Daca nivelul pretului se dubleaza intr-un an,care este rata anuala a inflatiei?

Determinarea nivelului pretului si al inflatiei

Indicele pretului de consum reprezinta marimea nivelului pretului cu privire la pretul specifical unui anumit cos ( grup ) de bunuri de consum la preturile curente.

Guvernul SUA a determinat nivelul pretului si al inflatiei in mai multe moduri. Modul cel mai frecvent utilizat pentru determinarea lor este indicele pretului de consum. Se porneste de la un cos specific de bunuri si servicii achizitionate de gospodarii sau consumatori si defineste CPI prezent ca fiind costul acelui cos fixat in valoarea corecta a banilor. Daca costul creste cu 10% in timpul anului, atunci marimea CPI a ratei inflatiei este 10% pe an. Guvernul de asemenea declara ca o metoda asemanatoare de determinare a ratei inflatiei pe baza bunurilor achizitionate de producatori ( carbune, otel ). Aceastamarime este denumita Indicele pretului de productie ( PPI ).

Indicele pretului de productie reprezinta marimea pretului pentru un anumit cos de factori de productie achizitionate de producatori la preturi curente. Exista cateva probleme de determinare in acest proces. Una dintre ele este ca fiecare dintre cosurile de bunuri si servicii prezinta un risc al tuturor bunurilor si serviciilor produse in intreaga economie si de aceea indicii pretului pot sa nu reflecte in mod corect si cat mai apropiat toate modificarile ce intervin la nivelul pretului. Consumatorii calculeaza cateva imbunatatiri ale gospodariilor lor spre exemplu si cumpara bunuri care sunt clasificate in categoria celor din care se aprovizioneaza producatorii. Cantitatile si tipurile de bunuri cumparate de consumatori si producatori se modifica in timp; fixind cosul si cantitatile de bunuri, guvernul poate sa masoare pretul mediu al bunurilor care nu mai sunt reprezentative. Datorita determinarii marimii CPI care necesita fixarea unui cos de bunuri, nu poate inregistra modificari ale pretului la bunurile noi aparute pe piata. Cosul reflecta periodic modificari, dar aceasta modificare tinde sa depaseasca modificarile in cosul actual cumparat de consumatori.

Deflatorul PIB

Deflatorul PIB reprezinta o masura de determinare a marimiinivelului pretului care ia in seama nivelul mediu alpreturilor bunurilor consumate infunctie de cantitatea consumata din fiecare bun.

Economistii tind sa utilizeze metode pentru determinarea ratei inflatiei mai simple si mai clare decat metoda CPI. Cea mai simpla metoda este deflatorul implicit PIB- media preturilor pentru toate bunurile din economie, masurate in functie de cantitatile acestor bunuri achizitionate.

Calculul deflatorului PIB este simplu: este egal cu PIB nominal ( exprimat in dolari ) ca procentaj sau raportat la PIB real ( exprimat in dolarii anului de baza ).

De aceea, pentru orice an dat avem:

Deflator PIB implicit=PIB nominal*100

PIB real

Pentru a calcula deflatorul PIB implicit, putem folosi fie PIB real sau pe cap de locuitor in acuatia anterioara.

Rata inflatiei pe orice perioada de timp este proportia dintre deflatorul de la sfarsitul perioadei anterioare si deflatorul de la inceputul perioadei prezente ( sau la sfarsitul peroiadei prezente si inceputul perioadei urmatoare pe baza prognozei )

Spre exemplu, din tabelul 2-4 avem datele pentru tabelul 2-5. Pretul total a crescut intre 1970-1980 aproape cu 100 procente, de aceea preturile aproape sau dublat in timpul anilor `70. Calculele au aratat ca inflatia in anii `60 a inregistrat in medie o crestere de 3.1% pe an, iar in anii`80 cu putin mai mult de jumatate decat cresterea din anii `70 care nu poate fi considerata atat de scazuta ca cea din " vremurile bune de demult ". Calculele sunt aproximative, avand la baza doar 4 ani din fiecare perioada. Totusi ne prezinta cateva din modificarile dramatice care au aparut in economia SUA.

Utilizand deflatorul PIB pentru a masura rata inflatiei am aflat ca intre anii 1950 si 1994 rata inflatiei s-a ridicat de la 1.2 ( 1963 ) la 9.6 ( 1975 ). Prin acest calcul anii `70 nu au atins inflatia " double digit "( adica nu au ajuns la o rata anuala a inflatiei mai mare decat 10% ). Intre `79-`80 rata anuala a inflatiei a crescut la 13.5%.

Avand la baza deflatorul implicit PIB, rata anuala medie a inflatiei in `50 a fost doar de 2.2%, apoi din `65 a inceput sa creasca succesiv. A pornit de la o medie de 4.1% pentru ultimi ani ai deceniului `60 la o medie de 7.6% pentru prima jumatate ai anilor `70, apoi a crescut la un procentaj mediu de 9% pentru urmatorii 6 ani. In anul `82, rata inflatiei a inceput sa scada % pentru ultimii ani ai decadei `80 ). Un student la istorie ar putea foarte bine sa asocieze aceste modificari in rata inflatiei, evenimentelor politice. Inflatia in ultimii ani ai decadei `60 ar corespunde razboiului din Vietnam. Efortul, lovitura neasteptata de la mijlocul decadei `70 este asociata crizei petroliere, atunci cand cartelul petrolier OPEC a retras cantitati suficiente de petrol pentru a conduce la cresterea pretului la niveluri extrem de ridicate. Declinul anilor ´80 pare sa corespunda politicii monetare si fiscale stranse ale acelei perioade.

Tabel 2-5

AN

PIB/cap loc.(nominal)

PIB/loc.(in preturile `92)

Deflatorul PIB

Rata inflatiei pe decada

Rezumat

Venitul agregat reprezinta suma totala a veniturilor pe care le castiga populatia intr-o economie. Venitul pe cap de locuitor reprezinta venitul agregat divizt la marimea populatiei.

Valoarea toala a bunurilor si serviciilor produse intr-o economie este numita oferta sau iesire. Oferta include numai bunurile finale nu pe cele intermediare. Masura ofertei este PIB.

Cheltuielile agregate sunt egale cu suma totala pe care oamenii o cheltuiesc intr-o economie. Include cheltuieli de consum, cheltuieli de investitii, cheltuieli guvernamentale ( nu include transferurile ). Cum tot ceea ce cheltuieste o persoana genereaza venituri, cheltuieli totale trebuie sa egaleze venitul total. Precizam acest fapt cu ecuatia venit=cheltuiala. Pentru ca venitul este de asemenea egal cu oferta, avem:

Venitul=Oferta=Cheltuiala

Intr-o economie deschisa aceasta ecuatie poate fi modificata adaugand exporturile nete cheltuielilor.

Cresterea economica este schimbarea in oferta unei tari de la un an la altul. Este important de a distinge cresterea reala de cresterea nominala ( modificarile la valoarea in dolari a venitului cauzate de cresterea pretului )

Pentru a masura cresterea reala, masuram modificarile in PIB real, ceea ce inseamna PIB in preturi constante.

Pentru a calcula PIB real dintr-o perioada, multiplicam cantitatea fiecarui bun produs in aceea perioada cu pretul sau atat in valoarea banilor din perioada de baza, apoi adaugam rezultatele pentru celelalte bunuri.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate