Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Agricultura


Index » business » Agricultura
Pompe si compresoare volumice


Pompe si compresoare volumice


Pompe si compresoare volumice

Generatoarele volumice transforma direct energia mecanica in energie potentiala de pozitie sau presiune.

Se caracterizeaza prin turatii mai reduse necesitand reductoare sau transmisii intermediare.

Au organe de inchidere intre orificiile de admisie si de refulare : palete, supape, bile.

Au inaltimea de pompare teoretic nelimitata care nu depinde de turatia sau forma organului de pompare, ci numai de etansarea organului de inchidere, de presiunea mediului in care trebuie refulat fluidul si de puterea motorului de antrenare.Dupa directia de deplasare a volumelor, pompele sunt : volumice alternative si volumice rotative.

A.    

 
Pompe volumice alternative

a)

Qreal = Qt ηpp = 0,85 0,99 randament volumic)

cu efect - simplu, dublu

B. Pompe volumice rotative

Transporta lichidul cu ajutorul unor organe (rotoare) prevazute la periferie cu spatii goale, limitate de organele de inchidere (dinti, lobi, palete) care se rotesc cu etansare intr-o carcasa de forma corespunzatoare.

Pompele rotative volumice sunt simple din punct de vedere constructiv, ocupa un spatiu redus, se autoamorseaza, pot transporta lichide cu vascozitate mare, sunt mai putin sensibile fata de impuritatile din lichid, pot functiona la turatii mari si asigura refularea uniforma a lichidului.

 


Pompa cu roti dintate este alcatuita dintr-o carcasa in interior cu doua roti dintate care se rotesc in sens invers, dintii rotilor constituind organele de inchidere a pompei.

Pompa cu angrenaje cicloide si pompa cu loburi spre deosebire de pompele cu angrenaje deplaseaza lichidul cu un numar mai redus de celule dar cu volum mai mare. Pompa cu rotor elicoidal excentric realizeaza deplasarea lichidului in sens axial prin impingere cu ajutorul spirelor rotorului melcat.

c) Compresoare volumice

Se utilizeaza la instalatiile frigorifice, etc. Comprimarea fluidului gazos se obtine prin cresterea presiunii statice, folosind un organ mobil pentru micsorarea volumului unuia sau mai multor compartimente in care fluidul gazos este inchis.

Pot fi cu : piston, rotative - dupa felul organului.

Compresoarele cu piston : au organul principal cu miscare rectilinie alternativa. Compresoarele pentru instalatiile frigorifice pot fi cu unul, doi, trei sau mai multi cilindrii asezati vertical, in V, mai rar orizontal.

 


Dupa felul in care fluidul (gazul) frigorific strabate cilindrul se deosebesc compresoare in echicurent si in contracurent.

La compresoarele in echicurent vaporii agentului frigorific intra in supapele montate in fundul pistonului si ies prin supape montate in capacul cilindrului, strabatand cilindrul intr-un singur sens.

La compresoarele in contracurent in chiulasa sunt supape de : admisie(aspiratie), refulare.

 
Compresoarele rotative : pot fi cu pistoane rotative, cu palete : culisante in stator, glisante in rotor, cu inel de apa.

Organul mobil este rotorul excentric cu palete care lucreaza intr-o carcasa cilindrica.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate