Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Agricultura


Index » business » Agricultura
Functiile mediului rural


Functiile mediului rural


Functiile mediului rural

Carta europeana stabileste pentru spatiul rural urmatoarele functii:

. functia economica;

. functia ecologica;

. functia socio-culturala.

Functia economica a spatiului rural este considerata functia de baza, iar ca pilon principal in cadrul acestei functii ar fi agricultura. Alaturi de agricultura, in spatiul rural apar si se extind ramuri aflate in avalul sau amontele agriculturii si duc la formarea unor adevarate filiere, filiere care ajung sa domine intreaga activitate economica din mediul rural. Aceasta dominatie are influenta pozitiva asupra intregii vieti rurale deoarece aduce progresul, puterea de decizie si performanta economica aproape de factorii economici si sociali care se gasesc in mediul rural, fortandu-i sa tina pasul cu cei din mediul urban cu care se intalnesc in complicatul proces al economiei de piata.Mediul rural nu este numai un furnizor de materii prime agricole, ci devine un puternic furnizor de:

. produse agroalimentare - producatorii rurali devin furnizori de produse alimentare cu grade diferite de prelucrare, produse cunoscute si cautate pe piata produselor alimentare, chiar si din mediul urban sau de pe pietele externe;

. servicii complexe de agroturism - in zonele cu potential turistic locuitorii isi doteaza locuinta cu un confort ridicat si asigura o sedere agreabila celor care doresc sa-si petreaca timpul liber intr-un tinut pitoresc, mai putin poluat si consumand alimente proaspete si naturale. Acest aspect al activitatii economice rurale are tendinte ferme de extindere si poate deveni in unele zone activitatea economica primordiala;

. servicii diverse - in mediul rural sfera serviciilor a fost mai putin dezvoltata si diversificata. In alte tari dezvoltate mediul rural nu se mai deosebeste de mediul urban din punctul de vedere al serviciilor si in mod deosebit al serviciilor destinate populatiei. In Romania, in mediul rural, asigurarea serviciilor de orice fel este departe de a asigura o calitate superioara si o promptitudine conforma cu standardele minime.

Functia ecologica a spatiului rural incepe sa se afirme tot mai mult prin faptul ca poluarea industriala a mediului si poluarea chimica a terenurilor agricole a inceput sa fie controlata si indepartata.

Reducerea marilor aglomerari zootehnice, imputinarea marilor complexe de crestere a animalelor a micsorat gradul de poluare a localitatilor rurale prin evacuarea dejectiilor sau patrunderea acestora in panza freatica.

Folosirea substantelor chimice pentru fertilizarea culturilor agricole sau pentru combaterea bolilor si a daunatorilor s-a diminuat. Acest aspect are doua efecte contradictorii. In primul rand scade poluarea chimica a produselor agricole si se obtin produse agricole "curate", ecologice. Pe de alta parte scad productiile medii pe hectar, deci scade oferta de produse agricole. Cu toate acestea, desi produsele sunt mai sanatoase, acest aspect nu se reflecta in pretul produselor agricole. Preturile oferite producatorilor agricoli, indiferent de calitatea acestora, nu stimuleaza competitia pentru produse ecologice, pentru produse cat mai naturale.

Un alt aspect negativ, o abatere de la functia ecologica a mediului rural in Romania din ultimii ani, o constituie defrisarea fara discernamant a padurilor si plantatiilor intensive de pomi fructiferi intr-un moment cand restabilirea dreptului de proprietate a fost scapata de sub control, cu grave implicatii asupra mediului pe termen lung.

Functia socio-culturala a spatiului rural este o functie mai "voalata", mai putin vazuta si cu efecte pe termen lung, cu implicatii majore. Acest aspect al spatiului rural este greu de controlat sau de dirijat. In acest "creuzet" al ruralului se formeaza sistemul de valori care formeaza un patrimoniu inconfundabil al fiecarei zone. In spatiul rural se creeaza si se mentin tezaure de etnografie si folclor, mestesuguri care constituie o mare bogatie. Obiectele de artizanat, suvenirurile specifice zonelor, portul popular si gastronomia reprezinta "amprenta" sistemului de valori autentice rurale si "pasaportul" catre eternitate al spiritualitatii populare.

Rezumat

Dezvoltarea rurala se poate defini printr-o imbunatatire generala a bunastarii economice si sociale a locuitorilor rurali si a mediului institutional si fizic in care ei traiesc.

Problemele rurale, respectiv cunoasterea, cercetarea, dezvoltarea si ameliorarea lor sunt activitati complexe, de importanta vitala pentru o tara (prin dimensiunea spatiului rural, exprimata prin activitati productive, de servicii, cultural-sociale, de habitat si de turism) a caror rezolvare nu poate fi solutionata prin activitati pe termen scurt. De aceea sunt necesare programe integrate succesive, cu efecte de durata (durabile), care sa se finalizeze prin imbunatatirea conditiilor institutionale si umane.

Dezvoltarea rurala este legata de Politica Agricola Comuna (PAC) si masurile care sprijina ocuparea fortei de munca. Obiectivele de baza ale acesteia sunt:

Programele de dezvoltare rurala sunt de obicei complexe si se refera concomitent la mai multe sectoare: infrastructura, agricultura, turism (agroturism si turism rural), intreprinderi mici si mijlocii (IMM), crearea de locuri de munca, protectia mediului, invatamantul, dezvoltarea comunitatii etc. Din punct de vedere conceptual dezvoltarea rurala are multiple sfere de cuprindere:

De multe ori este folosit termenul de dezvoltare sustenabila sau durabila, uneori in contexte potrivite, alteori mai putin. De aceea consideram necesar a fi clarificata si aceasta notiune.

Comisia defineste dezvoltarea sustenabila ca "dezvoltarea care gaseste si are nevoie de prezent fara compromiterea abilitatii generatiilor viitoare care trebuie sa-si satisfaca propriile lor nevoi".

Mediul rural nu este numai un furnizor de materii prime agricole, ci devine un puternic furnizor de:

. produse agroalimentare - producatorii rurali devin furnizori de produse alimentare cu grade diferite de prelucrare, produse cunoscute si cautate pe piata produselor alimentare, chiar si din mediul urban sau de pe pietele externe;

In alte tari dezvoltate mediul rural nu se mai deosebeste de mediul urban din punctul de vedere al serviciilor si in mod deosebit al serviciilor destinate populatiei. In Romania, in mediul rural, asigurarea serviciilor de orice fel este departe de a asigura o calitate superioara si o promptitudine conforma cu standardele minime.

Acest aspect al spatiului rural este greu de controlat sau de dirijat. In spatiul rural se creeaza si se mentin tezaure de etnografie si folclor, mestesuguri care constituie o mare bogatie.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate