Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Agricultura


Index » business » Agricultura
Entomologia, obiect de studiu sl importanta


Entomologia, obiect de studiu sl importanta


ENTOMOLOGIA, OBIECT DE STUDIU Sl IMPORTANTA

1.1. Definitia si obiectul Entomologiei

Entomologia este stiinta care se ocupa cu studiul insectelor si deriva de la cuvintele grecesti: entoma= insecta si logos= stiinta, vorbire.

Numele de insecta vine de la cuvantul latin insectum-intersectum = taiat in segmente, deci insectele sunt organisme ce au corpul segmentat, constituind clasa Insecta, din increngatura Arthropoda.

Entomologia, precum si alte discipline ca Helmintologia (stiinta care se ocupa cu studiul viermilor), Ornitologia (stiinta care se ocupa cu studiul pasarilor), Acarologia (stiinta care se ocupa cu studiul acarienilor), Nematologia (stiinta care se ocupa cu studiul nematozilor), au derivat din Zoologie (zoon = animal si logos vorbire).Zoologia impreuna cu Botanica alcatuiesc Biologia (bios = viata si logos = stiinta).

Dintre insectele cunoscute pe glob pana astazi (peste un milion si jumatate de specii), majoritatea lor au un regim de hrana fitofag, hranindu-se cu diferite organe ale plantelor si in felul acesta produc daune la diferite culturi: cereale, plante tehnice, plante legumicole, pomi, vita de vie, flori, etc. Cu aceste specii de insecte daunatoare, precum si cu alte grupe de animale nevertebrate ca nematozi, acarieni, moluste, crustacei, miriapode, precum si cu unele animale vertebrate, ca de exemplu pasarile si mamiferele rozatoare, se ocupa disciplina de Entomologie. În situatia actuala se poate vorbi de o diversificare a Entomologiei, cunoscandu-se Entomologia agricola, Entomologia horticola, Entomoiogia medicala si Entomologia forestiera.

Entomologia este o disciplina agrobiologica, cu profund caracter aplicativ, ce studiaza relatiile ce se stabilesc intre daunatori si planta gazda, cu analiza tuturor particularitatilor biologice si ecologice (factori abiotici si biotici), care determina in mare masura agresivitatea daunatorului si reactia plantei gazda, adica intensitatea daunelor. Entomologia studiaza si stabileste cele mai eficiente masuri de combatere, care de fapt este scopul final al disciplinei de Entomologie.

În sens larg, scopul Entomologiei este de a pastra sanatatea plantelor impotriva daunatorilor, asigurand in legatura cu alte discipline agricole ca Agrotehnica, Fitotehnia, Genetica si Ameliorarea plantelor, Agrochimia, Legumicultura, Viticultura, Pomicultura, Mecanizarea, Economia agrara, etc., productii constante si de calitate.

Cursul de Entomologie este structurat pe doua parti si anume:

Partea generala ce trateaza probleme de morfologie, anatomie, fiziologie, biologie si ecologia insectelor; sistematica principalelor grupe de daunatori animali; aspecte de prognoza aparitiei daunatorilor, de avertizare a tratamentelor, de control fitosanitar al culturilor si estimare al pierderilor; masuri generale de combatere a daunatorilor.

Partea speciala care studiaza principalii daunatori animali ai plantelor de cultura, grupati pe planta gazda si anume: daunatorii pomilor, vitei de vie, a legumelor, a plantelor floricole, etc. Pentru fiecare daunator se face o descriere a stadiilor de dezvoltare (in special stadiul de adult si larva), aspecte privind raspandirea, biologia, factorii care influenteaza densitatea numerica, plantele gazda si modul de daunare, prognoza aparitiei daunatorului si avertizarea tratamentelor chimice, masuri de prevenire si combatere.

1.2. Importanta economica a entomologiei

Pierderile provocate de diferiti daunatori pot inregistra valori foarte mari. Din cauza daunatorilor, recolta a fost distrusa pe teritorii intinse. Este suficient sa amintim dezastrul provocat de filoxera, dupa patrunderea ei din America pe continentul european (1863), care intr-o perioada relativ scurta a distrus toate plantatiile de vita nobila (pe radacini proprii). Astfel, numai in Franta, dupa statisticile existente, filoxera a produs in perioada 1863 - 1895 pierderi care s-au cifrat la 20 miliarde franci aur. De asemenea, sunt cunoscute pagubele produse in trecut, in diferite regiuni de catre lacuste, care in timpul invaziilor distrugeau toate culturile provocand foamete si saracie.

În prezent sunt multe specii de daunatori care in anii favorabili inmultirii lor pot produce pagube mari, daca nu se aplica masuri rationale de combatere. Astfel de daunatori sunt: gandacul din Colorado - Leptinotarsa decemlineata Say.; gargarita cenusie a sfeclei - Bothynoderes punctiventris Germ.; viermele merelor - Cydia pomonella L, omida paroasa a dudului - Hyphantria cunea Drury.; molia miniera a frunzelor de mar - Phyllonorycter blancardella F.; musculita alba de sera - Trialeurodes vaporariorum Westw.; unii nematozi ai radacinilor ca cei din genul Meloidogyne sau specii de acarieni ca Panonycus ulmi Koch. si Tetranycus urticae Koch.

Dupa datele unor cercetatori s-a ajuns la concluzia ca pierderile anuale la diferite culturi agricole din cauza daunatorilor animali, variaza intre 25 - 30% din productia potentiala, uneori si mai mult. Pe langa pierderile in camp trebuie luate in consideratie si pagubele produse de unele insecte in timpul depozitarii, in special la grau, orz, porumb, mazare, fasole, etc. (exemplu molia cerealelor-Sitotroga cerealella Oliv.; gargarita mazarii - Bruchus pisorum L; gargarita fasolei - Achantoscelides obsoletus Say.). Din aceste cateva exemple, rezulta importanta si sarcinile care revin disciplinei de Entomologie pentru apararea sanatatii plantelor.

În ultimele decenii Entomologia a facut progrese importante prin descoperirea si aplicarea de noi metode in combaterea daunatorilor, avandu-se in vedere diversificarea pesticidelor (utilizarea insecticidelor selective pentru protejarea entomofaunei utile), folosirea aparaturii rnodeme de aplicare a tratamentelor fitosanitare si mai ales prin reconsiderarea intregului sistem de combatere a bolilor si daunatorilor, cunoscut sub numele de lupta integrata.

În cadrul acestui sistem, bazat pe o conceptie ecologica, se urmareste eliminarea in cea mai mare masura a efectelor negative ale combaterii chimice, prin aplicarea unui complex de masuri agrofitotehnice, fizico-mecanice, a luptei biologice, a luptei hormonale, etc.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate