Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa. vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor


Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
» Deficientele coloanei vertebrale


Deficientele coloanei vertebrale
DEFICIENTELE COLOANEI VERTEBRALE

Coloana vertebrala are o importanta deosebita in asigurarea functie statice, de sustinere a corpului si a segmentelor sale din partea superioara a corpului si a celei dinamice, de asigurare a mobilitatii trunchiului, capului si gatului.

Pozitia coloanei vertebrale in ortostatism nu este rectilinie, ci sinuoasa, ea prezentand in plan antero-posterior o serie de curburi, ce favorizeaza mentinerea echilibrului pe bazin, atenuand socurile pe verticala.

Atitudinea coloanei vertebrale nu este identica la toti indivizii, aceasta prezentand diferente in functie de varsta, sex, profesiune si starea de oboseala a subiectului. Pana la 1 an coloana vertebrala a copilului este cifotica in pozitia asezat, dupa un an, odata cu ridicarea in ortostatism apare curbura lordotica iar la 7 ani coloana vertebrala a copilului devine asemanatoare cu cea a adultului.

Actiunea verticala a fortei gravitationale determina o forta de apasare perpendiculara datorita careia vertebra superioara aluneca peste cea inferioara. Pentru fiecare vertebra aceasta tendinta se executa in sensul accentuarii curburilor fiziologice.
Curburile isi pastreaza forma si marimea gratie jocului si tonicitatii musculare, elasticitatii ligamentelor si discurilor intervertebrale, precum si datorita imbinarii anatomice a celor 24 de segmente osoase.

DEVIATIILE COLOANEI VERTEBRALE IN PLAN ANTERO-POSTERIOR POT FI:

¨     de tip cifotic, cand deviatia vertebrala realizeaza o curbura cu convexitatea spre posterior(spre inapoi);

¨     de tip lordotic cand convexitatea curburii este orientata anterior(spre inainte);

¨     de tip cifo-lordotic cand exista o combinatie intre cele doua tipuri;

Aceste deviatii apar si evolueaza la toate varstele, dar cele mai numeroase se observa in perioada de crestere. Din cazurile aparute s-a constatat ca cifozele sunt frecvente la baieti iar lordozele la fete.Cauzele acestor deviatii sunt de natura predispozanta(tipul morfologic, sexul, imaturitatea etc.), de natura favorizanta(conditiile de viata si munca, boli cronice, defecte de auz, vaz, interventii chirurgicale, etc.), de natura determinanta(malformatii congenitale, traumatisme, etc.).

DEVIATIILE COLOANEI VERTEBRALE IN PLAN FRONTAL SUNT:
¨     SCOLIOZELE

Alex. Radulescu spune ca:” scolioza este o deviatie laterala permanenta a coloanei vertebrale, pe o intindere mai mare sau mai mica, pe care bolnavul poate intr-un anumit stadiu al deformatiei, sa o diminueze voluntar, dar niciodata sa o reproduca in sens invers pe aceeasi distanta”.

Tratamentul deficientelor coloanei vertebrale se aplica diferentiat in functie de tipul, forma, localizarea curburilor vertebrale si poate fi: functional, prin gimnastica medicala, ortopedic si chirurgical.

Tratamentul prin gimnastica medicala

Exercitiile fizice urmaresc atat corectarea curburilor de la nivelul coloanei vertebrale cat si modificarile de postura ale altor segmente: capul, gatul, umeri, torace, bazin, membre inferioare.

Aceste exercitii au la baza atat contractia musculara izometrica, sub forma pozitiilor corective, cat si contractia musculara izotonica sub forma exercitiilor dinamice.Politica de confidentialitate


Copyright © 2019 - Toate drepturile rezervate

Medicina
REDOAREA DE CEAFA
STRUCTURA SI ORGANIZAREA SISTEMULUI ARTICULATIEI
ANATOMIA RADIOLOGICA A INTESTINULUI SUBTIRE
Motricitatea in etapa tineretii – varsta mijlocie (25-35 ani)
Osteosarcomul
DETERMINAREA ACTIVITATII LIPAZEI
CANCERUL DE CORP UTERIN
Hepatomegalia prin congestie vasculara
ALEUCIA TOXICA ALIMENTARA
MATERIALE SI INSTRUMENTE UTILIZATE IN CONFECTIONAREA PROTEZEI PARTIAL ACRILICE