Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa. vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor


Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
ANTICOAGULANTE, TROMBOLITICE, ANTIHEMORAGICE - TEST GRILA


ANTICOAGULANTE, TROMBOLITICE, ANTIHEMORAGICE - TEST GRILA




ANTICOAGULANTE, TROMBOLITICE, ANTIHEMORAGICE - TEST GRILA

1. Care dintre urmatoarele medicamente sunt hemostatice locale :

a). trombina

b). gelatina

c). protamina

d). protrombina

e). fibrina umana

Raspuns : a, b, e - pag. 592




2. Hemostaticele care cresc rezistenta capilara sunt reprezentate de :

a). carbenoxolona

b). vitamina C

c). carbazocroma

d). etamsilatul

e). flavonoidele

Raspuns : c, d, e - pag. 593

3. Care dintre mecanismele de actiune de mai jos nu caracterizeaza actiunea hemostaticelor locale :

a). vasoconstrictia

b). vasodilatatia

c). precipitarea proteinelor

d). actiune tromboplastinica

e). transformarea plasminogenului in plasmina

Raspuns : b, e - pag. 593

4. Care dintre urmatoarele hemostatice locale au actiune tromboplastinica :

a). flavonoidele

b). veninul de vipera

c). pulberea de tromboplastina

d). gelatina

e). adrenalina

Raspuns : b, c, - pag. 593

5. Care hemostatice folosite sistemic intervin la nivelul procesului de coagulare :

a). vitaminele K

b). protamina

c). maprotilina

d). factorii coagularii

e). batroxobina

Raspuns : a, b, d, e - pag. 593

6. Vitamina K este o coenzima implicata in sinteza hepatica a :

a). trombinei

b). protrombinei

c). proconvertinei

d). globulinei antihemofilice B

e). factorului X ( Stuart - Prower )

Raspuns : b, c, d, e - pag. 594

7. Printre indicatiile vitaminei K nu se numara :

a). hipovitaminoza K

b). hipervitaminoza K

c). starile de hipoprotrombinemie

d). starile de hiperprotrombinemie

e). supradozarea anticoagulantelor orale

Raspuns : b, d - pag. 594

8. Sulfatul de protamina :

a). este o pulbere galbuie

b). se obtine din sperma de peste

c). in exces, prin supradozare provoaca hemoragii

d). poate produce hipertensiune arteriala

e). poate produce tahicardie

Raspuns : a, b, c - pag. 594

9. Etamsilatul :

a). este un compus al acidului dihidroxibenzensulfonic

b). se leaga slab de proteinele plasmatice

c). se elimina sub forma metabolizata

d). creste rezistenta capilara

e). se utilizeaza in hemoragii prin fragilitate capilara

Raspuns : a, d, e - pag. 596

10. Heparina :

a). este o glicoproteina

b). este o mucopolizaharida acida

c). nu se absoarbe pe cale orala

d). traverseaza bariera placentara

e). se elimina renal prin filtrare glomerulara

Raspuns : b, c, e - pag. 599

11. Care dintre efectele adverse de mai jos nu sunt caracteristice heparinei :

a). reactiile anafilactice

b). osteoporoza

c). alopecia

d). hepatotoxicitatea

e). pancitopeniile

Raspuns : d, e - pag. 599

12. Printre indicatiile heparinei se numara :

a). trombozele venoase

b). embolia pulmonara

c). emboliile arteriale

d). infarctul miocardic

e). iminenta de avort

Raspuns : a, b, c, d, - pag. 600

13. Heparinele fractionate :

a). se administreaza subcutan

b). au un T mai lung

c). au o slaba actiune antifactor X activat

d). se obtin prin polimerizarea enzimatica a heparinei

e). se prefera la varstnici

Raspuns : a, b, e - pag. 601

14. Printre reprezentantii heparinelor fractionate se numara :

a). nadroparina calcica

b). nadroparina sodica

c). enoxaparina

d). hirudina




e). dalteparina sodica

Raspuns : a, c, e - pag. 601

15. Enoxaparina :

a). are o activitate antifactor Xa maxima la 3 ore de la administrare

b). are metabolizare hepatica redusa

c). se elimina pe cale digestiva nedegradata

d). poate produce hipopotasemie

e). poate produce anemie in administrari indelungate

Raspuns : a, b, - pag. 601, 602

16. Anticoagulantele orale sunt reprezentate de :

a). acenocumarol

b). nadroparina

c). dicumarol

d). enoxaparina

e). warfarina

Raspuns : a, c, e - pag. 602

17. Anticoagulantele orale se folosesc in urmatoarele situatii clinice :

a). tratamentul si profilaxia trombozei venoase superficiale

b). tratamentul si profilaxia trombozei venoase profunde

c). tratamentul emboliei pulmonare

d). profilaxia accidentelor tromboembolice

e). accidentul vascular cerebral

Raspuns : b, c, d, - pag. 603

18. Care dintre urmatoarele medicamene pot creste efectul anticogulantelor orale :

a). eritromicina

b). fenilbutazona

c). vitamina E

d). vitamina C

e). cimetidina

Raspuns : a, b, c, e - pag. 604

19. Medicatia antiagreganta plachetara poate actiona prin urmatoarele mecanisme :

a). blocarea fosfolipazei

b). blocarea ciclooxigenazei

c). cresterea AMPc prin inhibarea fosfodiesterazei

d). scaderea AMPc

e). stimularea recaptarii adenozinei

Raspuns : b, c, - pag. 605

20. Medicatia antiagreganta plachetara este indicata in :

a). prevenirea primara a accidentelor vasculare cerebrale

b). prevenirea secundara a accidentelor vasculare cerebrale

c). angina pectorala stabila

d). angina pectorala instabila

e). dupa by - pass coronarian

Raspuns : b, d, e - pag. 605

21. Ticlopidina :

a). este un blocant al agregarii plachetare induse de adenozindifosfat

b). are o absorbtie orala redusa

c). are T scurt

d). poate creste transaminazele hepatice

e). este indicat in accidentul vascular cerebral in faza acuta

Raspuns : a, d, - pag. 608, 609

22. Clopidogrelul :

a). se asoarbe bine pe cale orala

b). se leaga slab de proteinele plasmatice

c). se utilizeaza dupa by - pass coronarian

d). se administreaza 100 mg / zi doza unica

e). se administreaza 75 mg / zi doza unica

Raspuns : a, c, e - pag. 609

23. Medicamenele fibrinolitice sunt reprezenate de :

a). alteplaza

b). streptochinaza

c). amilaza

d). urochinaza

e). prourochinaza

Raspuns : a, b, d, e - pag. 613

24. Streptochinaza :

a). se obtine din culturi de streptococ β hemolitic

b). se elimina pe cale digestiva

c). se administreaza numai i.v.

d). se leaga de plasminogen formand un complex activator al plasminogenului

e). are proprietati antigenice

Raspuns : a, c, d, e - pag. 613

25. Urochinaza :

a). este izolata din sangele uman

b). este izolata din urina umana

c). are proprietati antigenice

d). activeaza direct plasminogenul transformandu - l in plasmina

e). are mai multe reactii adverse decat streptochinaza

Raspuns : b, d, - pag. 614

BIOCHIMIE

Bibliografie:

9 - Dinu Veronica, Truția Ed, Cristea Popa Elena, Popescu Aurora, Biochimie medicala, Editura Medicala, București, 1998







Politica de confidentialitate


Copyright © 2019 - Toate drepturile rezervate

Medicina




POLIARTRITA REUMATOIDA
Modelul conceptual al Virginiei Henderson
Patologia canalului anal
Eczema faciala
FARMACODINAMIE GENERALA - TEST GRILA
URGENTE METABOLICE
SINDROMUL NEFRITIC RAPID PROGRESIV (GLOMERULONEFRITA RAPID PROGRESIVA, GN EXTRACAPILARA SAU GN CRESCENTICA)
Patogenia tuberculozei
Boala Tay-Sachs (Idiotia amaurotica)
Plantele medicinale in tratarea cancerului