Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii


Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Criminalistica


Index » legal » Criminalistica
Cadrul tactic general al cercetarii la fata locului


Cadrul tactic general al cercetarii la fata locului
Cadrul tactic general al cercetarii la fata locului

Cercetarea propriu-zisa la fata locului presupune respectarea unor reguli tactice cu caracter general, aplicabile in intreaga cercetare, astfel incat sa se ajunga la scopul propus.

Principalele elemente tactice, de natura sa orienteze activitatea echipei de cercetare la fata locului sunt:

A. Cercetarea la fata locului se efectueaza cu maxima urgenta - practic, aceasta trebuie facuta imediat dupa ce organul de urmarire penala a fost sesizat despre savarsirea unei infractiuni. Aceasta cerinta este obligatorie sub doua aspecte:

a) prin scurgerea timpului exista pericolul producerii unor modificari la locul faptei si al disparitiei sau degradarii urmelor. Acestea pot fi determinate nu numai de actiunea autorului ci si de actiunea unor factori neutri: conditiile meteorologice, caracterul perisabil al unor urme cum sunt cele biologice;
b) prin prezenta imediata a organului de urmarire penala la fata locului se creeaza posibilitatea identificarii unor martori, fara a se exclude chiar surprinderea autorului la locul infractiunii.

- se reflecta principiul operativitatii, aplicat la intreg procesul penal.

B. Cercetarea la fata locului se efectueaza complet si detaliat - aceasta cerinta trebuie dublata de obiectivitate si constiinciozitate, astfel incat locul faptei sa fie cercetat sub toate aspectele indiferent de versiunea pe care echipa de cercetare este tentata sa o atribuie evenimentului cercetat. Trebuie sa se acorde atentie fiecarui detaliu prin cercetarea minutioasa a intregului loc al faptei. Echipa de cercetare trebuie sa-si focalizeze atentie in doua directii:

a) descoperirea si cercetarea riguroasa a urmelor - urme latente, microurme, urme biologice (de regula, acestea sunt imposibil de evitat de infractor);

b) clarificarea imprejurarilor negative - a neconcordantei dintre starea locului faptei si fapte ori imprejurarile ca atare (ex.: lipsa urmelor de sange care normal ar fi trebuit sa existe).

C. Conducerea si organizarea competenta a cercetarii la fata locului - aceasta conditie esentiala se materializeaza prin:

a. cercetarea in echipa presupune in primul rand o conducere unica, o conlucrare fara rezerve intre membrii echipei pe toate planurile si informarea permanenta a conducatorului cercetarii (de regula, procurorul);

b. organizarea activitatii este privita sub dublu aspect: 1) fiecare dintre membrii echipei de cercetare va avea de indeplinit sarcini concrete si precise, potrivit atributiilor sale in cadrul echipei;2) organizarea desfasurarii activitatilor de investigare trebuie sa se faca intr-o ordine bine stabilita, intr-o succesiune fireasca (orientarea in zona, determinarea si examinarea in asnamblu, cautarea si ridicarea probelor, fixarea rezultatelor cercetarii).

c. luarea unor masuri de ordine la fata locului - pentru reusita cercetarii locului faptei, este deosebit de important ca echipa de cercetare, conducatorul acesteia, sa fie lasati sa actioneze in liniste, fara a se interveni din afara, decat daca este absolut necesar si, mai ales, oportun;

d. evitarea patrunderii la locul faptei a persoanelor neautorizate sau neavenite - reprezentantii presei sau televiziunii pot sa asiste, dar in afara perimetrului scenei infractiunii.

D. Fixarea integrala si obiectiva a rezultatelor cercetarii - dupa efectuarea cercetarii la fata locului se incheie un proces verbal - acesta constituie principalul mijloc procedural de fixare a celor constatate de catre organul judiciar. Se vor folosi formulari clare, precise,concise din care sarezulte ca nu a fost omis nici un amanunt, nici un element util stabilirii adevarului evitandu-se expresiile ambigue.

Consemnarile se vor limita strict la constatarile facute direct de organul de urmarire penala. Nu este permisa consemnarea unor stari de fapt inexistente in momentul cercetarii. Modalitatile tehnice de fixare sunt: executarea de schite, fotografii, de inregistrari pe banda video-magnetica, modalitati care sunt menite sa asigure evidenta probatorie si sa confere un plus de obiectivitate cercetarilor la fata locului.
loading...
Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate

Criminalistica
EXAMINAREA LOCULUI ACCIDENTULUI
URMELE CREATE DE IMBRACAMINTE
URMELE DE DINTI
REGIUNILE PALMEI
CYBERTERORISMUL
CONTRABANDA IN LEGISLATIA STATULUI ITALIAN
URMELE DE SANGE
URMELE DE PICIOARE
Stabilirea autenticitatii si vechimii inscrisurilor
Cercetarea urmelor de sange


loading...