Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia. masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii


Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Criminalistica


Index » legal » Criminalistica
CONTRABANDA IN LEGISLATIA STATULUI ITALIAN


CONTRABANDA IN LEGISLATIA STATULUI ITALIAN
CONTRABANDA IN LEGISLATIA STATULUI ITALIAN

[1]. Astfel, cu privire la momentul consumarii contrabandei s-a apreciat ca aceasta, fiind o infractiune instantanee, se consuma in momentul trecerii frontierei care constituie si linia vamala'. Tot in acel moment se naste si dreptul administratiei financiare de a incasa taxa ori taxele de rigoare, asadar acest criteriu al liniei de frontiera si al liniei vamale se aplica in egala masura si atunci cand prin contrabanda se urmareste eludarea masurilor fiscale. Pentru existenta contrabandei este indiferent daca prin fapta de introducere sau de scoatere frauduloasa a marfurilor din tara s-a eludat o taxa vamala sau numai controlul vamal.

Cu privire la participatie, jurisprudenta a considerat ca raspunderea celor implicati intr-un fel sau altul trebuie sa fie identica, adica sa se aplice autorilor, complicilor si instigatorilor acelasi tratament sanctionator.

In asemenea context s-a decis ca raspund pentru infractiunea de contrabanda fara nici o distinctie, achizitorii de origine cat si cei succesivi.

Daca fapta este conceputa si pregatita de mai multi participanti, acestia vor fi supusi raspunderii penale chiar daca actiunea a fost dusa la capat in concret numai prin contributia unui singur coparticipant.

In art. 295 din T.U.L.D. sunt prevazute urmatoarele forme agravate al contrabandei:

־                          folosirea unor mijloace de transport apartinand altor persoane decat faptuitorii; se are in vedere descurajarea infractorilor de a folosi mijloace de transport ale altor persoane pentru a evita confiscarea lor; nu are importanta daca faptuitorul cunostea proprietarulmijlocului de transport si nici daca acesta si-a dat consimtamantul pentru a i se utiliza vehiculul.

־                          savarsirea infractiunii de catre o persoana inarmata; doctrina a considerat ca expresia "persoana inarmata' se refera la faptul ca infractorii poarta armele in mod vizibil pentru a intimida;
־                          savarsirea infractiunii de trei sau mai multe persoane intre care a existat o intelegere fie tacita sau expresa;

־                          savarsirea contrabandei in concurs cu un alt delict cum ar fi acela de fals ori de coruptie.

[1] FI. Sandu. op. cit., p. 131 -134Politica de confidentialitate


Copyright © 2019 - Toate drepturile rezervate

Criminalistica
URMELE CREATE PRIN FOLOSIREA ARMELOR DE FOC
INVESTIGAREA ACCIDENTELOR DE CIRCULATIE RUTIERA - SCOPUL SI ETAPELE INVESTIGATIEI ACCIDENTELOR DE CIRCULATIE RUTIERA
GENURILE IDENTIFICARII CRIMINALISTICE
ORIENTAREA PSIHIATRICO-PSIHOLOGICA
VICTIMA
SEMNATURI FALSIFICATE
Trasaturi de personalitate ale magistratului / celui care efectueaza ancheta penala
RIDICAREA SI PRELUCRAREA IN LABORATOR A URMELOR PAPILARE DESCOPERITE LA FATA LOCULUI
URMELE DE NATURA PILOASA
TEORII DE ORIENTARE PSIHOLOGICO-PSIHIATRICA