Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia. masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii


Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Criminalistica


Index » legal » Criminalistica
URMELE CREATE DE IMBRACAMINTE


URMELE CREATE DE IMBRACAMINTE
URMELE CREATE DE IMBRACAMINTE

Urmele de imbracaminte se formeaza, in primul rand, ca rezultat al contactului direct dintre imbracamintea purtata de infractor ori de victima infractiunii si o suprafata oarecare, reproducand caracteristicile materialului sau tesaturii din care este confectionata[1]. In al doilea rand, aceste urme se pot prezenta sub forma de resturi materiale, desprinse sau rupte din obiectele de imbracaminte[2].
In procesul savarsirii infractiunii, urmele de imbracaminte se pot crea pe cele mai diferite suporturi de la locul faptei, ca urme de suprafata, de adancime, statice sau dinamice[3]. Obiectele purtatoare ale acestor urme, de obicei, sunt solul si zapada, corpul omului sau hainele acestuia, precum si felurite obiecte apte a primi aceste urme si pastra pentru o durata oarecare de timp. Ca urme de suprafata si statice, se creeaza pe obiectele de consistenta dura si cu suprafete destul de netede, daca imbracamintea este imbibata cu vreo substanta straina, in stare pulverulenta, lichida sau vascoasa, din care substanta, in momentul contactului cu obiectul primitor, o parte se desprinde si adera la suprafata obiectului primitor respectiv, redand astfel anumite caracteristici ale imbracamintei in cauza[4].

Urmele de adancime, formate in masa unor obiecte plastice, ca solul argilos ori afanat, zapada umeda, mobila proaspat vopsita, in functie de finetea granulatiei, de constructia obiectului primitor, pot sa reproduca atat unele caracteristici generale, cat si anumite particularitati ale imbracamintei, cum ar fi detaliile tesaturii, individualitatea creata prin uzura imbracamintei[5] etc.

Si urmele dinamice, create prin alunecari sau prin tarare, nu sunt lipsite de importanta pentru cercetarea criminalistica. Aceasta deoarece, prin intermediul lor este posibila stabilirea modului de savarsire a faptei sau delimitarea naturii imbracamintei creatoare[6], chestiuni esentiale, in multe cazuri, pentru identificarea faptuitorului.

O alta clasificare, mai putin mentionata in literatura de specialitate, este cea in urme vizibile si in urme latente[7]. Urmele create de obiectele de imbracaminte sunt in general urme vizibile, dar exista si cazuri in care acestea se prezinta in stare latenta. Urmele latente se formeaza numai daca obiectul de imbracaminte este impregnat cu o substanta capabila sa fie retinuta pe suprafata primitoare de urma, intalnindu-se mai frecvent la urmele de manusi ori ale obiectelor patate cu lubrifianti, vopsele sau alte produse organice.

Subliniem ca urmele de imbracaminte se pot gasi pe corpul uman, ca rezultat al unei presiuni foarte puternice, al strivirii, caderii de la inaltime etc., situatii in care particularitatile obiectului de imbracaminte se imprima pe pielea victimei[8].

Valoarea de identificare a urmelor de imbracaminte este relativ redusa, de regula ea servind numai la determinarea de grup. Cu toate acestea, in practica, se intalnesc uneori cazuri de identificare ale obiectului, nu atat datorita caracteristicilor materialului din care este confectionat[9], cat si uzurii specifice, modului de efectuare a cusaturilor, particularitatilor prezentate de diverse accesorii ale imbracamintei, cum sunt, de exemplu: nasturii, fermoarele, cataramele etc.


[1] Camil Suciu, op.cit., p. 261

[2] Emilian Stancu, op.cit., p. 225, Camil Suciu, op.cit., p. 262

[3] Sorin Alamoreanu, op.cit., p. 79; Ion Mircea, op.cit., p. 119

[4] Ion Mircea, op.cit., p. 119

[5] Ion Mircea, op.cit. p. 119

[6] Ion Mircea, op.cit., p. 120

[7] Emilian Stancu, op.cit., p. 225

[8] Emilian Stancu, op.cit., p. 225

[9] Ion Mircea, op.cit., p. 121, Emilian Stancu, op.cit., p. 226Politica de confidentialitate


Copyright © 2019 - Toate drepturile rezervate

Criminalistica
DETALII CARACTERISTICE ALE DESENELOR PAPILARE
Cercetarea falsului prin imitare
Moduri de operare folosite de traficantii de droguri
SEMNATURI FALSIFICATE
URMELE DE PICIOARE
REFERAT CRIMINOLOGIE - Teoriile lui Sigmund Freud
Primele masuri luate de organul de urmarire penala in cazul cercetarii mortii violente
RIDICAREA SI PRELUCRAREA IN LABORATOR A URMELOR PAPILARE DESCOPERITE LA FATA LOCULUI
Structura si continutul planului de urmarire penala
TEORII DE ORIENTARE PSIHOLOGICO-PSIHIATRICA