Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia. masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii


Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Administratie


Index » legal » Administratie
PREZENTAREA SISTEMULUI INFORMATIONAL DIN CADRUL PRIMARIEI SECTORULUI 2


PREZENTAREA SISTEMULUI INFORMATIONAL DIN CADRUL PRIMARIEI SECTORULUI 2
PREZENTAREA SISTEMULUI INFORMATIONAL DIN CADRUL PRIMARIEI SECTORULUI 2

1 PREZENTARE DETALIATA A SISTEMULUI INFORMATIONAL

In prezentarea sistemului informational din cadrul primariei sectorului 2 este necesar sa se tina seama de faptul ca sistemul informational cuprinde ansamblul de circuite de informatii materializate sau nematerializate, precum si prelucrarea datelor necesare functiei de conducere a primariei. Din sistemul informational face parte si sistemul de comunicatii ce reprezinta ansamblul proceselor prin care se efectueaza operatia de punere in contact a uneia sau mai multe surse de informatii prin intermediul retelelor de comunicatii si prin functionarea elementelor emitatoare, receptoare, precum si a releelor intermediare. Totodata, sistemul informational cuprinde si sistemul de prelucrare a datelor, alcatuit dintr-o serie de operatii de adunare, selectare, circulatie si prelucrare a datelor in vederea utilizarii lor in procesul conducerii.
COMUNICAREA

Daca ne raportam la experientele zilnice ale functionarilor publici din cadrul Primariei Sectorului 2 vom descoperi ca intre acestia se nasc numeroase legaturi (conexiuni). Acestea se realizeaza intre o persoana si o alta persoana sau intre un grup de oameni si alt grup.

Uneori conexiunea este imediata, asa se intampla cand angajatii discuta fata in fata; suportul unei astfel de comunicari il reprezinta structura organizatorica si in special structurile organizatorice informale. Alteori, conexiunea din cadrul Primariei este "amanata" - este vorba de situatiile prin care cetatenii, beneficiari ai serviciilor primariei, iau cunostinta de activitatea acesteia  prin diferite metode (prin intermediul Serviciului de Relatii cu Publicul, prin mass-media sau prin intermediul paginii web a Primariei Sectorului 2). Ceea ce "curge" prin aceste legaturi sunt idei, opinii, informatii care reprezinta continutul comunicarii.

Este important sa intelegem ca numai comunicarea face posibila cooperarea. In cadrul primariei pentru a putea munci angajatii comunica unii cu altii. Este evident ca nevoia acestora de a forma grupuri (formale sau informale) vine in realitate de la necesitatea de a coopera unul cu altul. Mijloacele de informare a angajatilor dar si a cetatenilor specifice Primariei Sectorului 2 sunt:


Fluxul inf
flux info
flux infor
flux infor

Unitatea este inzestrata cu numeroase calculatoare (circa doua persoane la un calculator), de la 386 la Pentium IV ,legate in retea. In fiecare birou exista baze de date ACCESS, SQL SERVER, PARADOX, menite sa usureze munca functionarilor si sa faciliteze accesul acestora la date esentiale.

Exista de asemena un program care permite evidenta legislatiei in domeniu; accesul celor care sunt interesati este liber, cautarea se face mult mai usor, renuntandu-se astfel la consultarea Monitorului Oficial si a Arhivei.

La nivelul institutiei exista cateva programe specializate, concepute special pentru nevoile Primariei Sectorului 2: INFOCET - o registratura electronica si o aplicatie integrata pentru plata taxelor si impozitelor. Modul in care acestea au fost concepute si functioneaza este prezentat in paginile de mai jos.


Sesizare vecin
Sesizare vecin
Fisa audienta
fisa de audienta

2 INTERDEPENDENTE ALE SISTEMULUI INFORMATIONAL CU CELELALTE SISTEME.

2.1.Relatiile dintre sistemul organizational al primariei si cel informational sunt atat functionale cat si structural-constructive. Consideram important sa specificam faptul ca sistemul informational al primariei are ca suport structura organizatorica a acesteia. Tratarea datelor si informatiilor, operationalizarea fluxurilor si procedurilor informationale, utilizarea mijloacelor de tratare a informatiilor sunt rezultatul exercitarii sarcinilor, competentelor si responsabilitatilor personalului existent.

  Trebuie mentionat faptul ca in cadrul Primariei Sectorului 2 exista reale preocupari pentru imbunatatirea sistemului informational existent si adaptarea lui la cerintele institutiei, in acest sens fiind infiintata Directia Sisteme Informatice cu urmatoarele subdiviziuni:

Ø      Serviciul Aplicatii Informatice;

Ø      Serviciul Administrare Retele IT.

Serviciul Aplicatii Informatice, cu un rol deosebit in dezvoltarea unui sistem informational performant are urmatoarele atributii stabilite in Regulamentul de Organizare si Functionare:

a) analizeaza si organizeaza fluxul informational si elaboreaza programul de informatizare a activitatii serviciilor Primariei Sectorului 2;

b) centralizeaza solicitarile, analizeaza si avizeaza necesarul noilor elemente informatice si elaboreaza solutiile optime de achizitie;

c) participa la receptia calitativa a elementelor de tehnica de calcul achizitionate pentru toate serviciile primariei;

d) stabileste necesarul software al serviciilor din primarie;

e) participa la achizitionarea, intretinerea si dezvoltarea aplicatiilor informatice;

f) gestioneaza centralizat bazele de date comune tuturor serviciilor sau grupelor de servicii;
g) urmareste noutatile informatice software si evolutia acestora;

h) organizeaza si sustine cursuri de instruire a personalului institutiei cu privire la utilizarea pachetelor de programe;

i) initiaza si elaboreaza proiecte de informatizare pe diferite sectoare de activitate ale institutiei in functie de specificul si complexitatea activitatii domeniului in care urmeaza a fi implementate;

j) colaboreaza cu serviciile omoloage din cadrul serviciilor publice din subordinea Consiliului Local.Pentru a-si desfasura activitatea, Directia Sisteme Informatice desfoasoara o serie de activitati de colaborare ce se concretizeaza in relatii interne si externe, ce vor fi expuse mai jos:

RELATII INTERNE

DIRECTIA SISTEME INFORMATICE

RELATII EXTERNE

Cabinet Primar

Directia de Protectie Sociala

Directia Economica

Administratia domeniului Public

Directia Investitii si Servicii Publice

Directia pt. Protectia Copilului

Directia Control

Casa de Cultura

Directia Urbanism si Gestiunea Teitoriului

Cresa "Ciobanasul"

Directia Resurse Umane

Administratia Pietelor

Directia Relatii Comunitare

Centrul Teritorial Veterinar

Directia Juridica

Centrul de Calcul al Primariei Municipiului Bucuresti

Serviciul Audit Public Intern

Directia Venituri Buget Local

Societati producatoare de soft si hard

 

Din pacate insa inca de la infiintarea acestui servciu, adica in urma cu aproape doi ani, postul de sef serviciu a ramas vacant, ceea ce are numeroase efecte negative asupra activitatii acestuia.

Structura organizatorica a primariei isi pune amprenta asupra sistemului informational in general; existenta unui numar mare de subdiviziuni (48) conduce la ingreunarea comunicarii dintre acestea, la cresterea lungimii fluxurilor informationale dar si la ingreunarea procesului de urmarire a rezultatelor. Rationalitatea structurii organizatorice are un impact major asupra tuturor componentelor sistemului informational.

Complementar, sistemul informational, prin toate componentele sale, conditioneaza functionalitatea sistemului organizatoric. Remarcam in mod deosebit rolul decisiv pe care datele si informatiile il au in realizarea sarcinilor pentru fiecare titular de post din cadrul institutiei. Fara informatii corespunzatoare calitativ si cantitativ, care sa parvina salariatilor in timp util, ei nu-si pot desfasura adecvat activitatea. Absenta sau insuficienta unor informatii blocheaza total sau partial sistemul organizatoric. Asupra eficacitatii muncii personalului un impact major il au procedurile si mijloacele de tratare a informatiilor.

Existenta in cadrul Primariei Sectorului 2 a unei structuri formale, precizata intr-un ansamblu de texte (regulament de organzare si functionare, fise de post) si de scheme (organigrama), si a uneia informale, constand in ansamblul relatiilor de natura voluntara, care concretizeaza relatiile socioafective stabilite relativ spontan intre membrii institutiei, determina logic prezenta a doua retele de comunicari organizationale: cea formala si cea informala.

2.2 Relatiile dintre sistemul informational si cel decizional sunt simultane, constructive si functionale. Insasi aparitia sistemului informational in cadrl primariei este rezultanta anumitor decizii care fac parte din sistemul decizional. Calitatea acestora, incepand cu deciziile strategice referitoare la configuratia de ansamblu a sistemului informational si investitiile care se fac in el, este determinanta pentru functionalitatea si eficacitatea sa.

Incorporarea de noi categorii de informatii, circuite, fluxuri, proceduri si mijloace informationale, ca si eliminarea sau modificarea lor sunt toate efecte ale sistemului decizional.

Concomitent, sistemul informational influenteaza major sistemul decizional. Informatia reprezinta materia prima pentru orice decizie. Calitatea informatiilor au deci un efect direct asupra calitatii deciziilor. Asupra corectiudinii transmiterii deciziilor, un impact semnificativ il au circuitele si fluxurile informationale prin care acestea sunt directionate catre cei interesati.

2. Relatiile dintre sistemul informational si sistemul metodologic sunt predominant functionale. Sistemele, metodele si tehnicile manageriale pentru a fi operationalizate, necesita anumite date, informatii, fluxuri, circuite, proceduri si mijloace informationale. Ca urmare, toate modificarile de natura calitativa si cantitativa in sisemul metodologic se reflecta in schimbari in structura si functionalitatea sistemului informational.

Cea mai utilizata metoda metodologica folosita in cadrul Primariei Sectorului 2 o constituie sedinta. In functie de natura si continutul informatiilor ce se vehiculeaza in cadrul   acestor sedinte, acestea se pot imparti in mai multe categorii:

loading...
Politica de confidentialitate


Copyright © 2019 - Toate drepturile rezervate

Administratie


Demografie
Stiinte politice


Functia publica in dreptul intern si comunitar
PREZENTAREA SISTEMULUI INFORMATIONAL DIN CADRUL PRIMARIEI SECTORULUI 2
Aspecte Privind Organizarea Teritoriului in Municipiul Craiova
Formarea specialistului in Relatii Publice
Impactul profesionalizarii relatiilor publice asupra specialistilor din domeniu
Conditiile de valabilitate ale actelor administrative
CAILE DE ATAC IMPOTRIVA SANCTIUNILOR ADMINISTRATIV DISCIPLINARE
loading...