Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Satisfactia de a face ce iti place. ascensiunea în munti, pe zapada, stânca si gheata, trasee de alpinism


Alpinism Arta cultura Diverse Divertisment Film Fotografie
Muzica Pescuit Sport

Muzica


Index » hobby » Muzica
» Propagarea vibratiilor


Propagarea vibratiilor
Propagarea vibratiilor

Vibratiile - dupa ce au fost produse de catre diversele corpuri elastice - ce   raspandesc  sub   forma  undelor  sferice   in  mediul   inconjurator, care  poate   fi gazos, lichid sau solid, ajungand pe aceasta cale pana la organul nostru auditiv. Asadar,  doi  factori mijlocesc  transmiterea  vibratiilor  pana  la  urechea  noastra :
-   mediul ambiant (in vid vibratiile nu se propaga);

-   undele sonore.

Procesul de propagare a vibratiilor in mediul ambiant se explica prin aceea ca un corp sonor cand vibreaza pune in miscare moleculele din jurul sau, care transmit apoi fenomenul din aproape in aproape catre alte si alte straturi moleculare, provocand comprimari si dilatari (rarefieri) ale mediului, denumite in fizica unde,[1] forma sub care vibratiile ajung pana la auzul nostru.

O unda se caracterizeaza prin calitatile fizice cunoscute ale vibratiei (frec­venta, continuitate, amplitudine, forma spectrala), lungime de unda si viteza de propagare.

Se numeste lungime de unda (simbol A) distanta dintre doua compresii sau rarefieri identice, ea servind pentru stabilirea vitezei de propagare a sune­tului:


În ceea ce priveste viteza cu care se propaga undele sonore, in functie de structura moleculara si starea de agregare a mediului ambiant (aer, apa, corpuri solide), acesta poseda un anumit grad de transmisibilitate. dupa cum urmeaza:

-   in  aer,  vibratiile  sonore  se propaga  cu o  viteza  de   cea.  340  m/sec.; mediul obisnuit de propagare a sunetelor il constituie aerul   (unde atmosferice);

          - in apa, vibratiile sonore se propaga  cu o viteza de  cea.  1450 m/sec.;

-                    in mediul solid (metal, lemn, pamant, vibratiile se propaga cu o viteza de cea. 3000 - 5000 m/sec.
Prin consecintele si efectele sale. fenomenul propagarii sunetelor condi­tioneaza o serie de factori care privesc mai ales actul interpretarii muzicale, cum sunt: amplasarea formatiilor corale, orchestrale si a solistilor pe podiumul de concert; dozajul instrumentelor si al vocilor in cadrul diferitelor lucrari muzicale; tratarea diverselor planuri dinamice in interpretarea operelor de arta; obtinerea conditiilor acustice corespunzatoare inregistrarilor pe banda mag­netica si imprimarilor stereofonice: realizarea unei bune acustici in constructia salilor de concert etc.

Evoluarea   fizica   a   fenomenului   sonor   ia   sfarsit   de   indata   ce   vibratiile ajung pe calea undelor atmosferice la  timpanul urechii noastre,  cand se  declan­seaza   actul   sonor   fiziologic.   Mai   departe,   vibratiile   vor   prinde   aspecte   noi, determinate   de   interventia   organismului   uman   si   de   transformarile   la  care acesta le supune.

Pe masura ce patrundem in campul transformarilor fiziologice ale feno­menului sonor, intram intr-o zona de observatii comune atat stiintei, cit si artei sunetelor, stiinta cautand sa ne dezvaluie cit mai complet noile calitati ale vibratiilor dobandite prin prelucrarea lor de catre organism, pentru ca arta mu­zicala, cunoscandu-le, sa le poata utiliza cu eficienta maxima in domeniul ei expresiv.[1]              Conform principiului elaborat de Huygens: oricare punct al mediului pana la care a ajuns frontul de unda poate fi considerat ca o noua sursa de oscilatie, astfel incat propagarea continua a se efectua (Compendiu de fizica pentru admiterea in invatamantul superior,  Editura Stiintifica, Bucuresti, 1971, p. 231.)Politica de confidentialitate


Copyright © 2019 - Toate drepturile rezervate

Muzica
Elemente de reprezentare grafica a intensitatii
Intervalele simple si denumirea lor
Producerea vibratilor
Genuri care au apartinut,ca origini,repertoriului pastoresc,dar si-au pierdut functia,avand o circulatie larga
Registrele sonore
Referat Muzica Luchian Mihalea
PSIHOLOGIA MUZICII
Categorii ale folclorului romanesc
Sistemul octavelor
FORMATII INSTRUMENTALE PE ZONE FOLCLORICE