Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Satisfactia de a face ce iti place.ascensiunea în munti, pe zapada, stânca si gheata, trasee de alpinism




Alpinism Arta cultura Diverse Divertisment Film Fotografie
Muzica Pescuit Sport

Muzica


Index » hobby » Muzica
» Propagarea vibratiilor


Propagarea vibratiilor


Propagarea vibratiilor

Vibratiile - dupa ce au fost produse de catre diversele corpuri elastice - ce raspandesc sub forma undelor sferice in mediul inconjurator, care poate fi gazos, lichid sau solid, ajungand pe aceasta cale pana la organul nostru auditiv. Asadar, doi factori mijlocesc transmiterea vibratiilor pana la urechea noastra :



mediul ambiant (in vid vibratiile nu se propaga);

undele sonore.

Procesul de propagare a vibratiilor in mediul ambiant se explica prin aceea ca un corp sonor cand vibreaza pune in miscare moleculele din jurul sau, care transmit apoi fenomenul din aproape in aproape catre alte si alte straturi moleculare, provocand comprimari si dilatari (rarefieri) ale mediului, denumite in fizica unde,[1] forma sub care vibratiile ajung pana la auzul nostru.

O unda se caracterizeaza prin calitatile fizice cunoscute ale vibratiei (frec­venta, continuitate, amplitudine, forma spectrala), lungime de unda si viteza de propagare.

Se numeste lungime de unda (simbol A) distanta dintre doua compresii sau rarefieri identice, ea servind pentru stabilirea vitezei de propagare a sune­tului:


În ceea ce priveste viteza cu care se propaga undele sonore, in functie de structura moleculara si starea de agregare a mediului ambiant (aer, apa, corpuri solide), acesta poseda un anumit grad de transmisibilitate. dupa cum urmeaza:

in aer, vibratiile sonore se propaga cu o viteza de cea. 340 m/sec.; mediul obisnuit de propagare a sunetelor il constituie aerul (unde atmosferice);

- in apa, vibratiile sonore se propaga cu o viteza de cea. 1450 m/sec.;

in mediul solid (metal, lemn, pamant, vibratiile se propaga cu o viteza de cea. 3000 - 5000 m/sec.

Prin consecintele si efectele sale. fenomenul propagarii sunetelor condi­tioneaza o serie de factori care privesc mai ales actul interpretarii muzicale, cum sunt: amplasarea formatiilor corale, orchestrale si a solistilor pe podiumul de concert; dozajul instrumentelor si al vocilor in cadrul diferitelor lucrari muzicale; tratarea diverselor planuri dinamice in interpretarea operelor de arta; obtinerea conditiilor acustice corespunzatoare inregistrarilor pe banda mag­netica si imprimarilor stereofonice: realizarea unei bune acustici in constructia salilor de concert etc.

Evoluarea fizica a fenomenului sonor ia sfarsit de indata ce vibratiile ajung pe calea undelor atmosferice la timpanul urechii noastre, cand se declan­seaza actul sonor fiziologic. Mai departe, vibratiile vor prinde aspecte noi, determinate de interventia organismului uman si de transformarile la care acesta le supune.

Pe masura ce patrundem in campul transformarilor fiziologice ale feno­menului sonor, intram intr-o zona de observatii comune atat stiintei, cit si artei sunetelor, stiinta cautand sa ne dezvaluie cit mai complet noile calitati ale vibratiilor dobandite prin prelucrarea lor de catre organism, pentru ca arta mu­zicala, cunoscandu-le, sa le poata utiliza cu eficienta maxima in domeniul ei expresiv.



Conform principiului elaborat de Huygens: oricare punct al mediului pana la care a ajuns frontul de unda poate fi considerat ca o noua sursa de oscilatie, astfel incat propagarea continua a se efectua (Compendiu de fizica pentru admiterea in invatamantul superior Editura Stiintifica, Bucuresti, 1971, p. 231.)





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate