Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune. stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme


Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Literatura


Index » educatie » Literatura
» Alexandru Macedonski, Pe balta clara


Alexandru Macedonski, Pe balta clara
Alexandru Macedonski, Pe balta clara

1. a da apa la moara, apa de ploaie, a-i lasa gura apa, pe apa Sambetei

2. Punctele de suspensie marcheaza intreruperea discursului poetic, pauza stilistica sugerand starea contemplativa a fiintei.

3. Verbele la indicativ imperfect sunt specifice atat descrierii, conturand un peisaj lacustru, in lumina proaspata a diminetii („barca plutea”, „zambeau rasfrangeri argintoase”), cat si evocarii unei varste trecute, a inocentei ( „visul ce soptea”). Imperfectul creeaza iluzia duratei, punand in evidenta starea ambigua, de beatitudine melancolica a eului poetic.

4. Tema naturii, tema visului, motivul trecerii timpului.

5. „Albeti neprihanite curgeau din cer; – voioase / Zambeau in fundul apei rasfrangeri argintoase”

6. Epitetul din sintagma „alba dimineata” intensifica, prin inversiune, sugestia de puritate a intregului cadru, care se reflecta si asupra sufletului. Culoarea alba poate sugera si luminozitatea, intensitatea luminii sau seninatatea. Acest epitet constituie totodata si o imagine cromatica. In acelasi timp, constructia poate fi o metafora a varstei tinere si inocente de odinioara
.
7. Ultimul vers al poeziei este folosit ca o concluzie a discursului liric. Dublarea sa, impreuna cu adaugarea exclamatiei „Oh!” accentueaza starea de melancolie, de nostalgie fata de pierderea sufletului inocent de altadata: „curatul argint de-odinioara”.

8. In textul dat apar elemente specifice liricii simboliste, precum folosirea simbolurilor (lumina albei dimineti, crinii suavi, norii albi), tehnica repetitiilor si cromatica sugestiva, muzicalitatea textului poetic.

9. Titlul oricarei opere literare induce cititorului ei un orizont de asteptare pe care aceasta il poate confirma sau infirma. Titlul pregateste cititorul pentru ceea ce constituie esenta operei si ofera o cheie de intepretare textului. In cazul de fata, titlul poeziei Pe balta clara, reluat in incipit, ne duce cu gandul la un peisaj din natura, la un pastel, dar estetica simbolista inseamna antimimesis, refuzul de a numi obiectele realitatii. Tusele de lumina si culoare care sugereaza un peisaj acvatic in stralucirea diminetii sunt, de fapt, corespondente ale sentimentului nostalgic ce evoca nevinovatia unei varste (copilarie sau tinerete): analogia se face prin simbolul argintului si al oglindirii. Prin urmare, textul contrazice asteptarile cititorului, cel putin pe cele ale unui cititor neavizat.
loading...
Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate

Literatura


Carti
Gramatica


St. O. Iosif, Cantaretul
Prezinta rolul Junimii si al lui Titu Maiorescu in impunerea noii directii in literatura romana din a doua jumatate a secolului al XIX-lea
Viata si opera lui Eminescu
Nuvela istorica - Alexandru Lapusneanul de Costache Negruzzi
Mihai Eminescu, Iambul
Publicatii banatene in limba germana
MANIFESTARI ALE MULTILINGVISMULUI SI MULTICULTURALISMULUI IN ROMANIA CONTEMPORANA
Lista lui Popescu
Negutatorul din Venetia - William Shakespeare
Balada in tinutul Somesului


loading...