Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme




Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Chimie


Index » educatie » Chimie
» MERCUR (Hg)


MERCUR (Hg)


MERCUR (Hg)

Scurt istoric : Mercurul face parte din grupa celor sapte metale ( aur , cupru, argint , staniu , plumb , fer ) cunoscute inca din antichitate .

In China antica se intrebuintau pomade cu mercur la vindecarea leprei cu 3000 de ani i.Hr . Arheologii au descoperit intr-un mormant din Egipt un vas plin cu mercur , care pare sa dateze din anii 1500-1300 i.Hr .

Cea dintai mentiune despre mercur se gaseste in insemnarile lui Aristotel . Teofrast , in " Tratatul pietrelor " din sec. al II-lea i.Hr ., mentioneaza despre cinnaburus ( cinabrul ) si despre chutos argyros ( argintul lichid ) pe care il obtinea prin mojararea cinabrului cu otet intr-un mojar de cupru . Discoride arata si el cum se obtine mercurul din cinabru si il numeste hydor argyros , care trece in limba latina ca hydrargirum    , denumire care se pastreaza si astazi si de la care provine si simbolul chimic al acestui element ( Hg ) .



In 947 i.Hr . arabii incep sa extraga mercur la Almadén ( Spania ) .

Numele de mercur apare mult mai tarziu si a fost dat de alchimisti dupa numele zeului Mercur , care era echivalent cu zeul Hermes Trismegistul , considerat in Evul Mediu parintele alchimiei si magiei .

In anul 1643 , mercurul este folosit de E . Torircelli in constructia barometrului cu mercur , iar in anul 1714 G . Fahrenheit confectioneaza primul termometru cu mercur . Chimistul francez A . L . Lavoisiei este cel care ii stabileste calitatea de element chimic .

Natura metalica a acestui element a fost mult timp discutata , pana in anul 1759 , cand a fost solidificat . Solidificarea lui s-a facut pe cale naturala , in Rusia intr-o iarna extrem de friguroasa , cand temperatura dintr-un laborator al lui Lomonosov a scazut la - 40C ( punctul de topire al mercurului fiind de - 38,9C ) .

Obtinere : Metoda clasica pentru prepararea mercurului consta in prajirea cinabrului ( HgS ) in cuptor la 600-700C , in prezenta de aer , cand rezulta metalul si dioxid de sulf ( deoarece oxidul de mercur rezultat este instabil din punct de vedere termic ) . Urmeaza apoi condensarea vaporilor de mercur la trecerea prin vase sau tuburi de material ceramic .

Utilizari : Mercurul serveste in tehnica , medicina , chimie si in alte multe domenii , la construirea unui mare numar de aparate ca barometre , densimitre , aerometre , pompe de vid , aparate pentru captarea gazelor , polarografe . In instalatiile electrice se folosesc comutatoare , intrerupatoare , sigurante , redresoare de curent electric cu mercur . Mercurul se utilizeaza in elementul Weston si drept catod la electroliza clorurii de sodiu , pentru obtinere asodiului sau a hidroxidului de sodiu . Deoarece la temperaturi mult peste cea de fierbere vaporii de mercur conduc curentul electric si emit radiatii bogate in raze ultraviolete , se intrebuinteaza lampi de cuart cu vapori de mercur ca sursa de radiatii ultraviolete . Cantitati mari de mercur se folosesc pentru obtinerea amalgamelor . Unele dintre acestea , cum este amalgamul de Al , Na , Mg , se intrebuinteaza ca agenti reducatori in chimia organica . Anumite amalgame , care la inceput sunt plastice , iar cateva ore dupa se intaresc , cum este cazul amalgamelor de Ag si Sn , se intrebuinteaza in tehnica dentara . Mari cantitati de mercur se consuma la fabricarea fulminatului de mercur , utilizat in lucrarile miniere , precum si la prepararea altor compusi .





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate