Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor
Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
Tipuri de celule implicate in inflamatie


Tipuri de celule implicate in inflamatie
Tipuri de celule implicate in inflamatie

Polimorfonuclearele neutrofile (PMN)

sunt celule predominante in inflamatia acuta, fiind responsabile penru leucocitoza care apare in perioada de criza a infectiilor acute.

Morfologie: sunt luecocite granulare cu nucleu multilobat si granule fine citoplasmatice care se coloreaza cu coloranti neutri.

Functie: a) in raspunsul inflamator sunt primele care ajung in zona lezata (parasesc patul vascular prin diapedeza prin chemotaxie spre locul agresionat)

b) activitatea majora a PMN este fagocitoza. Invadeaza bacteriile cu subetapele de liza prin eliberarea de enzime lizozomale. Intracelular lizozomii elib : mieloperoxidaze(princip enz bact care act prin combinatia de apa oxigenata), hidrolaze acide( action pe materii organice), proteaze(degrad prot- elastina ,colagen prot din MB), lizozim= muramidaza, proteine cationice(inhiba cresterea bact producand chemotaxia monocitelor si cresc permeabilit vasculara).
Polimorfonuclearele bazofile (PMB)

Morfologie : contin granule bazofile si sunt incarcate cu histamina, heparina si substante cu reactie lenta in SRS-A

Functie: Se dezvolta in tipul 1 de hipersensibilitate. Cand elibereaza histamina si alte subst vasoactive granulele bazofile produc reactie anafilactica la persoanele susceptibile. PMB au rol si in tipul 4 de hipersensibilitate (ex in dermatita de contact).

Polimorfonuclearele eozinofile (PME)

Morfologie: PME-urile au nucleu bilobat "in desaga". Granulele citoplasmatice contin enzime hidrolitice( histaminaze si arilsulfataza B) si o proteina bazica majora.

Distributie: in sangele periferic , apar in tesuturi in reactia de hipersensibilitate, in alergii, infectii parazitare.

Functie: au capacitatea de a elibera un factor chemotactic eozinofil(ECF) de tip IgE cu rol in anafilaxie

au rol de fagocitoza

Mastocitele

Se gasesc in tesutul conjunctiv, "inchizand" mici vase sangvine

Morfologie: contin numeroase granule, acestea eliberand histamina, heparina, SRS-A in tipul 1 de HS si ECF.

Functie : elib de histamina sub actiunea agentilor care determina inflam.

Macrofagele

Sistemul de fagocite mononucleare cu sistemul macrofagic- monocitic sau sistemul reticuloendotelial este o retea extinsa de macrofage in tot organsimul.

Morfologie: compon celulare include: macrof alveolare pulmonare, macrof pleurale si peritoneale, cel Kupffer,histiocite, macrof mezangiale renale , macrof fixe si mobile in limfoggl,splina,maduva. Macrof tisulare= monocite ce parasesc sg perif

Functii: a) fagocitoza noxelor din tes si rol in omorarea cel tumorale prin :

endocitoza si pinocitoza

digestie( fagocitarea materialului din vacuole pe seama lizozomilor din macrofage)

opsonizare(microorg sunt acoperite de IgG sau C3b)b) functia imuna :
- activarea LT

- activarea macrof (LT activate det mobilizarea si activarea metab a macrof eliberand limfokine)

- activarea LB (de catre IL-1 secretata si de macrofage)

c) functia secretorie : macrof elibereaza: factorul stimulator al coloniilor (CFS) si factorul de necroza tumorala (TNF); interferon alfa(IFN); precursori ai prostaglandinelor care sunt in legatura cu IL-1

d) functia de vindecare si reparare

Limfocitele

Se gasesc in toate tes, in toate tipurile de inflamatie si in special in agresiunea acuta a PMN-urilor. Deriva din celulele stem din maduva osoasa. Cel stem se diferent in limfocite la niv organelor limfoide primare(timus,maduva). Din aceste locuriunele migreaza spre org limfoide sec(ggl, splina)

Tipuri de limfocite: LT si LB.

Functia LT in inflamatie: Limfokinele produse si eliberate de LT atrag celulele care servesc ca mediatori nespecifici ai inflam. LTC lizeaza cel tinta fara lezarea cel vecine. LT sensibilizate sunt responsabile pt initierea HS intarziate si interactioneaza cu macrof eliberand limfokine.

Functia LB in inflam: Diversele Ig au mai multe functii in procesul inflamator. Ac neutraliz toxinele produse de bacterii. IgG functioneaza in opsonizare

Limfocitele nude sunt LTC fara criterii de diferentiere in LB sau LT. Tipuri:
- a) limfocite natural killer - limfocite mari, granulare; sunt import in respingerea transplantelor de maduva osoasa si sunt o forma de aparare de prima linie fata de inf virale si fata de dezvolt tumorilor.

b) limfocitele killer - sunt capabile sa lizeze cel tinta acoperite de Ac specifici.

c) limfocitele "activated killer" devin citotoxice sub stimularea IL-2, limfoxine ce autoactiveaza LT.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate