Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
Tehnologia de valorificare si actiunea terapeutica a fructelor de padure - merisorul de padure


Tehnologia de valorificare si actiunea terapeutica a fructelor de padure - merisorul de padure


TEHNOLOGIA DE VALORIFICARE SI ACTIUNEA TERAPEUTICA A FRUCTELOR DE PADURE - Merisorul de padure

Merisorul creste prin padurile umbroase si umede din regiunea alpina. Datorita fructelor sale rosii, poporul ii mai spune si cocazar de munte, smirdar.

In medicina se folosesc frunzele - Folium Vitis idaeae - pentru actiunea lor antiseptica, in tratarea bolilor de rinichi si inflamatiilor vezicii urinare, datorita cantitatii apreciabile de arbutina, care in organism se scindeaza in hidrochinona si derivati flavonici. Pentru aceleasi motive se recomanda in guta si reumatism.Comprimatele cu merisor. Sunt un amestec dintre o baza neutra (numita excipient), extractul de fructe de Merisor si frunzele de Merisor extrem de fin macinate. Ele constituie forma de administrare cea mai frecvent folosita in prezent, deoarece sunt foarte usor de ingerat, sunt bine tolerate de organism si au un efect puternic. In farmaciile si in magazinele naturiste de la noi din tara se gasesc comprimatele produse de firma 'Dacia Plant', care sunt un amestec perfect echilibrat de fructe si de frunze de Merisor, care si-a dovedit eficienta in tratarea infectiilor renale, intestinale si gastrice.

Tinctura de Merisor. Se obtine astfel: se pun intr-un borcan cu filet douazeci de linguri de pulbere de frunze de Merisor, peste care se adauga doua cani (in total 500 ml) de alcool alimentar de 50 de grade. Se inchide borcanul ermetic si se lasa la macerat vreme de doua saptamani, intr-un loc calduros, dupa care se filtreaza, iar tinctura rezultata se pune in sticlute mici, inchise la culoare. Se administreaza cate o lingurita diluata in putina apa, de patru ori pe zi. In magazinele naturiste de la noi gasim tinctura de Merisor gata preparata, produsa tot de 'Dacia Plant'.

Infuzia combinata de merisor. Se foloseste mai ales extern. Se prepara amestecand extractia la rece cu cea obtinuta la cald, astfel: patru lingurite de pulbere de frunze de merisor se macereaza 8 ore intr-un sfert de litru de apa, dupa care se filtreaza, iar preparatul obtinut se lasa deoparte. Planta ramasa dupa filtrare se opareste cu inca un sfert de litru de apa, dupa care se lasa sa se raceasca si se strecoara. In final, se combina, maceratul cu infuzia, preparatul rezultat folosindu-se mai ales extern, pentru spalaturi si comprese. Acest remediu, inhiba dezvoltarea unor bacterii, fungi si virusi, elimina in buna masura inflamatia.

Afectiuni prevenite cu Merisor

Prevenirea bolilor este una dintre 'specialitatile' Merisorului. Vreme de secole, el a fost folosit profilactic de catre populatiile din Suedia, Rusia, Finlanda, zone nordice in care clima extrem de aspra nu permitea cresterea si, ca atare, consumul altor vegetale. Prin urmare, Merisorul a putut fi probat in timp, demonstrand o capacitate exceptionala de prevenire a unor boli din cele mai diverse, asa cum vom vedea in continuare:

Infectii urinare - un studiu facut in Finlanda, sub conducerea profesorului universitar dr. Tero Kontiokari, a demonstrat ca Merisorul, administrat de 5 ori pe saptamana, vreme de macar 3 luni, duce la o reducere semnificativa a incidentei cistitelor bacteriene. In studiul finlandez, facut pe 150 de femei care sufereau de cistita recidivanta, tratamentul cu merisor a fost asociat cu un alt remediu stimulent imunitar, si anume iaurtul Bifidus, cele doua remedii actionand perfect in tandem. Se tin cure usoare cu merisor, in timpul carora se iau 3 comprimate pe zi, vreme de 5 zile pe saptamana, iar suplimentar se consuma zilnic minimum 250 ml de iaurt Bifidus.

Calculoza renala (pietre la rinichi) - un studiu american realizat in 2006 arata ca administrarea extractului de fructe de Merisor si consumul a minimum 2 litri de apa pe zi reduce cu pana la 60% riscul aparitiei diferitelor tipuri de litiaza renala. Explicatia acestei actiuni consta in efectul diuretic si antiinflamator renal al fructelor merisorului. Extractul de fructe de Merisor se gaseste in comprimate, din care se iau cate 4 pe zi, in cure de 10 saptamani, urmate de alte 10 saptamani de pauza.

MERISORUL - Un campion in lupta cu cistitele

In fructele si, mai ales, in frunzele de merisor se afla o adevarata colectie de substante cu efect antibiotic, extrem de eficiente in lupta cu infectiile bacteriene de la nivelul vezicii urinare. Mai multe studii facute in Finlanda, Statele Unite si Suedia arata ca extractele de merisor sunt un ajutor de nadejde al antibioticelor de sinteza, in tratarea cistitelor, inclusiv a celor recidivante.

Se administreaza cate sase comprimate pe zi, in trei reprize, in cure de 2-3 saptamani, urmate de 1-2 saptamani de pauza, dupa care tratamentul se poate relua. Dar pentru ca tratamentul cu Merisor sa aiba eficienta maxima, urina pacientului trebuie sa aiba un pH alcalin. Acest lucru se obtine cu 10 minute inainte de a ingera fiecare doza de merisor, vom lua un varf de cutit de praf de bicarbonat alimentar, care are un puternic efect alcalinizant al urinei. In mediul alcalin, cel mai important principiu activ cu efect antiinfectios din frunzele Merisorului (arbutozida) se descompune in alte doua substante, cu un efect antibiotic foarte puternic contra Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Streptococcus fecalis etc.


Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate