Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelorAlimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
TALPA GASTEI - terapii naturiste cu plante minune


TALPA GASTEI - terapii naturiste cu plante minune
TALPA GASTEI

-Leonurus cardica-

Planta erbacee, perena, intalnita pe marginea drumurilor, locuri poienite, marginea padurilor si locuri necultivate. Se mai numeste: apucatoare, creasta cocosului, iarba de dat, talpa lupului, cervana s.a. Cunoscuta in antichitate pentru efectele ei in afectiuni cardiace.

Raspandire: in Euopa, Asia.

Rizom lignifiat, gros de 1-1,5 cm, scurt, din care pornesc multe radacini, brune, subtiri lungi pana la 30 cm. Tulpina erecta cu 4 muchii, goala in interior, paroasa pe muchii. Frunze opuse, palmat lobate (aspectul unei labe de gasca) lungi de 6-12 cm, late de 4-10 cm, cu peri aspri, petiolta.
Flori roz, dispuse cate 10-20 in pseudoverticile foarte stranse la baza frunzelor din partea superioara a tulpinii. Caliciul campanulat, usor bilabiat, corola cu tubul usor curbat prevazut cu un inel paros, androceu cu antere brune, gineceu cu stil filiform.

Inflorire: Toata vara.

Fructe: Nucule ovoidale, pubescente la varf.

Recoltare: Partile aeriene ale plantei (Leonuri herba) se recolteaza pe timp frumos, dupa ce s-a ridicat roua, din iunie pana la inceputul lui august. Se taie doar varful inflorit, de cca 20-25 cm lungime.

Uscare: Se usuca in strat subtire la umbra, in soproane sau in poduri acoperite cu tabla. Se intoarce la 12 zile, fara a se sfarama frunzele. Uscarea artificiala la 35-40o C.

Compozitie chimica: Planta contine alcaloizi reprezentati de heterozizi cardiotonici, glicozide amare, sterolice, ulei volatil, tanoizi, rezine, saponozide, flavone, acizi flavonici si a;ti acizi organici, vitaminele A,C,E, substante minerale.
Bioterapie: Partile aeriene ale plantei au utilizari terapeutice in medicina umana si veterinara. Intern principiile active intervin farmacodinamic asemanator cu valeriana, dar de 3 ori mai puternic. Se foloseste ca sedativ si SNC, al cordului si al stomacului, hipotensiv, antiasmatic, vasoconstrictor periferic, uterotonic, diuretic. Extern se foloseste ca antiseptic, cicatrizant, antiinflamator. Calmant nervos intervenind favorabil in inlaturarea starilor de excitatie cerebrala, produce relaxarea musculaturii netede a vaselor care alimenteaza cordul cat si a cordului, diminueaza starea de excitatie a cordului si stomacului, inlaturand tulburarile vegetative, regleaza presiunea sangelui; efectul uterotonic motiveaza folosirea plantei in obstretica si ginecologie. Elimina sau limiteaza procesul inflamator, favorizeaza procesul de epitelizare si cicatrizare a ranilor.

Recomandata in stari depresive nervoase, distonii neurovegetative, nevroza cardiaca, tulburari de menopauza, tromboza in sfera genitala, hipertensiune arteriala, astm, usurare digestiva, afectiuni ale prostatei, boli de plamani, reglarea batailor inimii, tratarea contuziilor, ranilor, arsurilor.
loading...
Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate