Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor
Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
SEMIOLOGIA RADIOIMGISTICA A BOLILOR CARDIOVASCULARE


SEMIOLOGIA RADIOIMGISTICA A BOLILOR CARDIOVASCULARE
SEMIOLOGIA RADIOIMGISTICA A BOLILOR CARDIOVASCULARE

Afectiunile cordului si vaselor produc diferite modificari ale aspectului normal, care insumate, realizeaza tablouri radiologice specifice ce permit punerea diagnosticului.

Modificarile radiologice elementare constau in:

modificari de sediu si pozitie

modificari de dimensiuni si forma
modificari ale pulsatiilor

calcificari

Modificarile de sediu si pozitie: sunt produse de afectiuni intratoracice (cardiace, extracardiace) si extratoracice.

Modificarile de volum

Repercursiunile diferitelor boli ale inimii si vaselor asupra fibrei musculare miocardiace se traduc prin doua tipuri de leziuni - atrofia si hipertrofia:

atrofia se produce atunci cand activitatea unei cavitati scade si este caracterizata radiologic prin micsorarea ei de volum

hipertrofia    si dilatatia se produc atunci cand activitatea cordului creste peste normal, fie printr-o umplere cu cantitate mai mare de sange, fie prin necesitatea invingerii unui obstacol. Ele se caracterizeaza radiologic printr-o marire a volumului cardiac.

Dilatarea de rezistenta

Existenta unui obstacol care jeneaza scurgerea normala a sangelui produce initial un proces de hipertrofie (dilatatie tonogena) a fibrei musculare care are drept consecinta o marire a cavitatii in sens longitudinal. Cu timpul, fibra musculara devine insuficienta, nu mai poate invinge rezistenta si se produce o crestere a diametrului transversal al cavitatii (dilatatie miogena).

Dilatarea de umplere

La fel ca si dilatarea de rezistenta, evolueaza in doua faze: de hipertrofie (dilatatie tonogena) si de dilatatie proriu zisa (dilatatie miogena), datorita efortului musculaturii de a expulza o cantitate sporita de sange in timpul sistolei ventriculare.

Radiologic dilatatia de rezistenta a ventricolului stang este caracterizata prin:

hipertrofia:

rotunjirea arcului inferior stang cu pulsatii ample la acest nivel

accentuarea butonului aortic datorita aportului sanguin crescut

dilatatia:

alungirea arcului inferior stang cu marirea diametrului transversal

scaderea pulsatiilor la acest nivelaccentuarea butonului aortic

configaratie aortica tipica

Dilatatia atriala dreapta - apare ca o marire a arcului inferior drept, care proemina in campul pulmonar.

Modificari de forma

Afectiunile diferitelor cavitati cardiace duc la modificarea formei cordului cu realizarea unor configuratii patologice cardiovasculare specifice: configuratie mitrala, configuratie aortica, configuratie miocarditica, configuratie pericardica.

Configuratia mitrala este caracterizata printr-o forma triunghiulara a cordului cu baza pe diafragm, varful in sus si este realizata prin aspectul rectiliniu al marginii stangi.

Configuratia aortica este configuratia in care exista o accentuare a butonului aortic, a arcului inferior stang si o adancire a concavitatii golfului cardiac.

Configuratia miocarditica este caracterizata printr-o marire globala a opacitatii cardiace, care are forma de triunghi isoscel, arcurile cordului sunt putin exprimate, iar pulsatiile cardiace slabe.

Configuratia pericardica apare atunci cand cantitatea de lichid din sacul pericardic este mare. Opacitatea cardiaca este marita, triunghiulara, lipsita de pulsatii, arcuri cardiace sterse fara modificari ale volumului in inspiratie si expiratie fortata. Pedicul vascular ingust. Unghiul cardiofrenic ascutit.

Modificarile pulsatiilor cardiace constau in: modificari ale frecventei, ritmului (tahicardie, bradicardie, aritmie), amplitudinii, absenta pulsatiilor in anumite portiuni (zone mute).

Calcificarile apar in stenoza mitrala, ateroscleroza coronara, pericardite, etc.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate