Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelorAlimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
ROZMARINUL - Bioterapie si tratamet naturist


ROZMARINUL - Bioterapie si tratamet naturist
ROZMARINUL

-Rosmarinus officinallis-

Subarbust peren, placut mirositor, de origine mediteraneana, unde creste pontan. In Romania se cultiva ca planta medicinala, condimentara si ornamentala. Se mai numeste: mirtin, rojmalin, rusmarin.

Raspandire: In regiunea mediteraneana.

Tulpina erecta, inalta de 60-150 cm cu ramuri ascendente sau arcuite la baza, scoarta este exfoliata, iar in partea superioara patrunghiulara paroasa, cenusie. Frunze liniare, sesile, aciculare, coriacee, persistente (raman verzi peste iarna) pieloase, lungi de 2-3 cm, late de 3-4 cm, cu nervura mediana pronuntata dezvoltata pe fata inferioara. Flori albastrui-pal sau usor violacee, rar albe dispuse cate 3-10 in dicozii, dand in totalitatea lor un aspect de spic. Xorola bilabiata, paroasa la exterior, androceu cu 4 stamine.
Inflorire: Aprilie-mai.

Fructe: Nucule ovoidale cafenii, netede, grupate cate 4 in caliciul persistent.

Recoltare: Frunzele (Rosmarini folium) se recolteaza in timpul infloririi. Se taie cu o foarfeca de vie varfurile florale. Se recolteaza de 2 ori pe an.

Uscare: Se usuca la umbra, in poduri acoperite cu tabla. Pentru obtinerea uleiului volatil materia prima se transporta imediat la statiile de distilare.

Compozitia chimica: Frunzele si ramurile cu flori contin ulei volatil 0,5-9% format din hidrocarburi terpenice (pinen, camfen, limonen, micen), oxizi, cetone. Frunzele contin flavonide libere, o serie de tripene, tanin, saponine, urme de acid nicotic, vitamina C. Semintele contin ulei gras compus din: acid palmitic, stearic, oleic, linoleic, elemente minerale : Cu, Pb, Zn.

Bioterapie: Sunt folosite frunzele si uleiul volatil. Principiile active din frunze au proprietati coleretice, colagoge, antiseptice, diuretice, antigonadotrope. Stimuleaza secretia, bilei si eliminarea ei in intestin, distruge microorganismele, actioneaza asupra epitelului renal marind cantitatea de urina eliminata; inhiba formarea celulelor sexuale. Uleiul volatil provoaca sau facesa reapara ciclurile menstruale intarziate, stimuleaza eliminarea bilei in intestin.Uleiul volatil ajuns in plamani prin respiratie, se reabsoarbe, ajunge in sange, si prin el la SNC, exercitand un efect psihostabilizant, fara a imprima o stare de euforie. Contribuie la imbunatatirea irigarii si oxigenarii cerebrale. Se administreaza tinerilor palizi cu debilitate fizica si varstnicilor cu stari de astenie, cu tulburari vasculare, in gripe, pneumonii, boli contagioase si dupa eforturi fizice mari. Tinctura se recomanda in lesinuri si in colaps ortostatic. Pentru reconfortarea organismului se fac bai in care se adauga ulei de rosmarin sau frunze. Uleiul este recomandat pentru intretinerea parului. Solutia alcoolica da rezultate bune in tratamentul reumatismului si nevralgiilor.

In tulburarile cardiace este recomandata frectia cu ulei de rosmarin in zona inimii. Sub forma de unguent se recomanda in dureri pectorale, stari anginoase, tulburari de ritm cardiac si tendinta de sufocare. Intra in compozitia unor produse farmaceutice liniment si spirt camforat.

Alimentatie: frunzele au fost mult timp utilizate drept condiment pentru anumite preparate culinare.

Industrie: este utilizata pentru obtinerea uleiului volatil necesar in cosmetica. Acesta este un lichid incolor, slab galbui cu miros camforat si gust arzator, produce senzatia de rece pe piele. Este mult utilizat in parfumerie.Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate