Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor
Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
Refluxul alcalin esofagian


Refluxul alcalin esofagian


REFLUXUL ALCALIN ESOFAGIAN.

Definitie.

Patrunderea continutului grefelor gastrice in esofag, care dau tulburari deosebite, se poate numi reflux esofagian.

Refluxul esofagian, cel care da suferinte clinice, uneori importante, se petrece dupa gastrectomiile locale.

Patenta este faptul ca rezectia gastrica totala a suprimat cele doua sfinctere, cel cardial (care nu este propriu-zis un sfincter, dar este un "obstacol" in oprirea continutului gastric care sa patrunda in esofag) si sfincterul piloric (un adevarat sfincter), care impiedica refularea continutului duodeno-bilio-pancreatic sa patrunda in stomac, care desi acest continut ascensioneaza, ascensiune care ia parte normal la digerarea alimentelor din stomac, dar si la functionalitatea pilorului. Nu intram in amanunte, pentru ca acestea se cunosc foarte bine.

Deci lipsa acestor doua sfinctere rezultate dupa gastrectomia totala, lasand anastomozele "libere", intre esofag si duoden sau jejun, care genereaza refluxul, dupa cum urmeaza:-in gastrectomiile totale "simple", continutul duodenal sau jejunal, combinat cu continutul segmentului digestiv care a format neostomacul, trec nestanjenite in esofag, dand tulburari pe care le vom aminti rezumativ;

-in gastrectomiile totale "largite", cand pe langa stomac extirpat in intregime, se mai rezeca si pancreasul drept, refluxul esofagian este mai complex, el, refluxul "imbogatindu-se" si cu continutul biliar si cel pancreatic, care se gasesc in noul stomac, care asociindu-se si cu continutul duodenului, sau jejunului, formeaza o cantitate suficienta de continut secretor al acestor organe din zona, care pot refula in esofag, dand tulburari care uneori nu pot fi suportate, solicitand reinterventia, pentru amendarea suferintelor.

In rezumat suferintele care sunt date de catre refluxul in aceste situatii, se poate aprecia la: sindromul esofagian, care genereaza dureri retrosternale, disfagie, greutate in inghitire, data de leziunile de esofagita simpla sau ulceroasa si sialoree, care adaugandu-se la reflux, se pot manifesta ca niste adevarate regurgitatii, care in acest context, sunt fecaloide, bilioase si deosebit de nesuportat.

Refluxul poate fi constituit numai din secretiile celor patru viscere implicate, sau chiar alimentare, asa cum aminteam, transformandu-se in regurgitatii greu de suportat.

De asemenea halena fetida care o au acesti bolnavi, sunt evitati de anturaj, fiind izolati, ceea ce are un rol deosebit in dereglarea psihica. Sunt bolnavi care spun ca nu sunt suportati de familie si nici de societate, iar femeia de cuplu refuza sa mai faca dragoste cu pacientul (barbatul sau).In asemenea situatii, bolnavul apeleaza la medici, solicitand sa i se faca ceva sa poata scapa de aceasta pacoste, afirmand ca stomacul nu-l mai doare, ca poate manca aproape normal si ca a uitat practic de boala. (Atentie bolnavii fiind operati, de obicei, pentru cancer gastric.)

Pentru remedierea acestor suferinte, au fost imaginate si practicate o serie de operatii numite operatii antireflux, care amelioreaza unele suferinte generate de situatia creata de gastrectomia totala, dar nu intr-o asa masura, ca atat pacientul, cat si chirurgul sa fie multumiti; bolnavii inca sufera de actiunea refluxului, apeland la gastroenterologi, care si ei amelioreaza suferintele prin administrarea unor medicamente, care fie ca combate aciditatea, in cazul nostru, alcalinitatea din reflux, fie, ca chiar poate micsora refluxul prin medicatie relaxanta a organelor implicate.

Noi, de exemplu, am practicat, sa zicem, poate cele mai multe operatii antireflux, care au ameliorat intr-o oarecare masura simptomele clinice.

In ultimul timp insa am indicat si practicat alte procedee operatorii antireflux, care se pare ca au fost mai eficiente si aceasta a spus-o chiar un medic chirurg care a fost operat.

Vom relata, in cele ce urmeaza numai doua din aceste procedee operatorii, ele fiind patru, prin doua observatii.Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate