Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelorAlimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
MENTINATOARE DE SPATIU


MENTINATOARE DE SPATIU
MENTINATOARE DE SPATIU

DEFINITIE

Dispozitiv protetic cu caracter provizoriu care are rolul de a reface tranzitoriu integritatea arcadei dentare, intervenind interceptiv in vederea opririi dezvoltarii unei abateri de la normal.

Masurile ortodontice de interceptie includ:

extractia dintilor temporari sau permanenti compromisi
supravegherea regiunii dentare pe toata perioada eruptiei dintilor

dirijarea axelor dentare modificate

terapia de reechilibrare ocluzoarticulara

Toate problemele referitoare la spatiu pot fi incluse in 4 subdiviziuni:

mentinerea spatiului

castigarea spatiului

supervizarea spatiului

rezolvarea discrepantelor majore.

Diagnosticul diferential este determinat de analiza dentitiei mixte.

Indicatia aplicarii mentinatorului de spatiu se face in functie de:

varsta pacientului

sex

tiparul individual de dezvoltare

zona topografica a edentatiei

tipul de ocluzie

comportamentul muscular si se refera la edentatia tranzitorie fontala sau laterala prin extractii precoce, traumatisme ,anodontie

Contraindicatii:

copii dificili

igiena bucala precara

anodontii

iminenta de eruptie a PM si intercuspidarea favorabila impiedicarii migrarii dentare

Pierderea precoce a dintilor temporari determina:

1. TULBURARI DE RITM IN ERUPTIA DINTILOR SUCCESORI cum ar fi:

accelerarea eruptiei dintilor permanenti omologi:

cand extractia se practica dupa 5 ani

dezvoltarea somatica este foarte buna

cand exista un focar periapical cronic care stimuleaza eruptia

Aparut prea devreme pe arcada dintii permanenti prezinta un

grad de imaturitate radicular

grad redus de mineralizare coronara

intarzierea eruptiei dintilor permanenti omologi dupa extractii efectuate la 3-4 ani la copii cu dezvoltare somatica deficitara si igiena nefavorabila

incluzia dintilor permanenti omologi cand exista factori genetici predispozanti sau se blocheaza eruptia dintilor permanenti prin reducerea spatiului si osteoscleroza suprajacenta

2. MODIFICAREA SPATIULUI PENTRU ERUPTIA DINTILOR PERMANENTI SI DEFICIT ZONAL DE DEZVOLTARE ALVEOLO-DENTARA

Cand dintii temporari se exfoliaza inainte ca succesorul sa-si inceapa eruptia (radacina 2/3, coroana complet formata) este preferabil ca osul sa se reorganizeze deasupra dintilor permanenti intarziindu-se eruptia. Cand eruptia se lasa asteptata prea mult timp ceilalti dinti migreaza punand sub semnul intrebarii mentinerea naturala a perimetrului arcadei. In acest context este importanta si pierderea partiala de substanta dentara la nivel coronar caci reducerea de diametru mezio-distal la M2 temporar permite bascularea spre mezial a M1 permanent.

Pierderea precoce a dintilor temporari si ligamentele alveolodentare cunoscute ca centre osteogenetice de crestere determina deficit de crestere zonala cu reducerea spatiului pentru dintii permanenti omologi.

Deficitul de crestere alveolar este mai important la maxilarul superior unde edentatiile tranzitorii intinse se insotesc cu endo-retroalveolodentie. Manifestarile deficitului de crestere alveolara sunt dupa 6 ani incongruentele dentoalveolare cu ectopii de canin, rotatii in ax si ocluzie inversa frontala.

Reducerea spatiului rezultat din pierderea precoce a dintilor temporari se produce prin mezializarea si distalizarea dintilor limitrofi nefavorabili in fenomenul de cautare a punctului de contact aparut in zona de eruptie a M1.

3. DEZECHILIBRUL OCLUZAL perturbarea rapoartelor ocluzale in zona de sprijin cu instalarea malocluziei, prabusirea ocluziei si grave tulburari de dezvoltare in sens sagital si transversal a maxilarului superior.

Dezechilibrul reprezinta rezultatul insumarii eruptiei precoce de dinti permanenti si deplasari dentare in focarele de pierdere precoce a dintilor temporari determina instalarea de focare de imaturitate ocluzala in decalaj cu restul dezvoltarii ocluzale, interferente si modificari de dinamica. Pot fi temporare sau se transfera in ocluzia permanenta agravandu-se in absenta tratamentului.

Datorita acestor consecinte grave imediate si in timp a extractiilor precoce a dintilor temporari in zona de sprijin se impune refacerea integritatii arcadei dentare la copii, indiferent de varsta lor.

In acest scop la copii trebuie sa tinem cont de:

dezvoltarea arcadelor dentoalveolare

eruptia dintilor permanenti

asigurarea continuitatii arcadelor dentare

prevenirea inclinarii sau deplasarilor de dinti vecini si antagonisti

obtinerea de spatii pentru eruptia dintilor permanenti si dirijarea eruptiei in ocluzie normala

In cazurile in care extractia precoce a dintilor temporari din zona de sprijin nu poate fi evitata apare necesitatea prevenirii consecintelor pierderii precoce a acestor dinti prin refacerea tranzitorie a integritatii arcadei dentare cu ajutorul mentinatorului de spatiu care sa indeplineasca urmatoarele conditii:

sa refaca integritatea morfofunctionala a arcadei

sa impiedice migrarea orizontala a dintilor limitrofi bresei si migrarea verticala a dintilor antagonisti

sa nu impiedice dezvoltarea normala a arcadei dentare in perioada de crestere

sa favorizeze eruptia dintilor permanenti succesionali la nivelul bresei edentate

sa nu irite parodontiul marginal al dintilor existenti

sa fie comod si sa permita exercitarea functiilor si restabilirea eficientei masticatiei.

Este greu sa concepi un mentinator de spatiu care sa raspunda integral acestor cerinte si pe baza concluziilor desprinse din examenul sistematic a pacientilor si analiza predictiva a dentitiei mixte terapeutul va imagina un dispozitiv cat mai aproape de ideal.

TIPURI DE MENTINATOARE DE SPATIU

Mentinatoare de spatiu asociate la aparatele ortodontice care corecteaza anomaliile dentomaxilare existente.

Cele mai bine se preteaza placile ortodontice care prezinta prelungiri la nivelul crestei edentate sub forma unui:

val de acrilat plat de inaltime potrivita pentru mentinerea dimensiunii verticale care sa permita si deplasari in pozitii nepericuloase

dinte anatomorf, artificial mai ales in cazul breselor edentate frontale

Cu mentinatoare de spatiu din val acrilic pot fi prevazute si aparatele functionale masive (monoblocul, activator), ele se opun migrarilor orizontale si verticale ale dintilor limitrofi bresei, transmit forte verticale pe creasta si grabesc eruptia succesorilor. Sunt purtate insa doar o parte din timp, folosite sporadic, deloc in timpul meselor din cauza volumului mare si mobilitatii. Adaptarea lor in cavitatea orala va fi dificila daca migrarile au debutat deja si presupun slefuiri care sa permita insertia, dezinsertia faciala a aparatului si impiedica migrarile restabilind axele dentare.

Gutierele folosite ca element de agregare pot ingloba bresa de edentatie impiedicand migrarile verticale si orizontale; gutiera se slefuieste la nivelul mentinatorului de spatiu dand libertate de eruptie succesorului si dirijandu-i axul de eruptie.

2008_02270155.JPG

Mentinatoare de spatiu independente fixe

Realizate din coroane de invelis

modelate si turnate prevazute cu bare, anse, bucle si crosete de

prefabricate si adaptate sarma si ancorate uni sau bilateral

Indicate cand:

dintii limitrofi ai bresei necesita restaurari morfologicedintii limitrofi nu se pierd foarte repede, iar succesorul permanent este prezent si se dezvolta normal

lungimea arcadei dentoalveolare nu s-a modificat, iar spatiul rezultat din exfoliere nu s-a redus prin migrare

analiza dentitiei mixte da o predictie favorabila

Au avantajul purtarii lor permanente pentru desfasurarea normala a facturilor sistemului stomatognat, dar si dezavantajul dificultatilor constructive si al lipsei de adaptabilitate la schimbarile de crestere din cavitatea orala.

Mentinatoarele de spatiu fixate la o singura extremitate se compun din: inel metalic plasat pe dintele distal al bresei edentate sau coroana prefabricata, ansa de sarma de 0,9 mm conformata care pleaca spre fata orala, supraecuatorial la dintele limitrof M al bresei

Variante constructive:

cu sprijin parodontal efectuat cu un croset pe dintele mezial al bresei si intermediar de acrilat la nivelul bresei

'shue like' cu lama intra alveolara conformata la creasta

Mentinatoarele de spatiu tip arc lingual palatinal sau transpalatal fixe se realizeaza din sarma rotunda de 0,6-0,7 mm, elastica, fixate in atasele inelelor ortidontice fixate pe M1 permanent este indicat ca arc de mentinere a perimetrului de arcada, mijloc suplimentar de ancoraj pentru deplasari dentare cu arcuri auxiliare.

537s020

Mentinatoare de spatiu amovibile multiple

Sunt realizate din acrilat intr-o mare varietate de forme care sa corespunda cerintelor individuale asigura mentinerea spatiului si un profil construit in ocluzie cu antagonistul mentinand planul de ocluzie

Indicatii:

pierderi multiple si premature de dinti temporari, uni sau bilateral

perimetrul normal sau scurtat al arcadei

la pacientii cu extractii multiple dupa traumatisme sau cu boli cronice

Conceptele protetice ale protezelor totale sau partial amovibile nu trebuie respectate in perioada dentitiei mixte

baza acrilica se poate prelungi cu un bloc ocluzal plat suficient de inalt

se executa pe modele de lucru unice, timp scurt

se ancoreaza pe crosete elastice sau gutiere

O simpla modificare a bazei prin sectionare si introducere de arcuri transforma aparatul intr-unul capabil sa recastige spatiul prin distalizarea M1.

De la protezele tranzitorii Kemeny care prezinta riscul resorbtiilor parodontale ireversibile la dintii vecini la placi palatine si linguale, rascroite distal si ancorate cu crosete simple.

537s011

Mentinatoare de spatiu fizionomice

Edentatia frontala este cel mai adesea traumatica si ridica probleme terapeutice si de prognostic in perioada de crestere stand la originea deformarilor secundare de arcada superioara care fac dificila adaptarea ulterioara a constructiilor protetice fizionomice

Exista 2 modalitati terapeutice:

deplasarea ortodontica a dintilor limitrofi si vestibularizarea spatiului pentru dintii frontali

mentinerea dimensiunii spatiului de edentatie pentru aplicarea implanturilor unidentare si adaptarea de punti frontale total fizionomice - situatie de adaptare a unui mentinator fix cu 2 inele ortodontice si un intermediar fizionomic.

913t017
loading...
Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate