Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor
Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
MENOPAUZA SI ANDROPAUZA


MENOPAUZA SI ANDROPAUZA


MENOPAUZA SI ANDROPAUZA

MENOPAUZA

Secretia hormonala ovariana incepe sa scada, oricand dupa varsta de 40 de ani. Menstruatia devine neregulata si in final se opreste. Estrogenul are un rol important in multe procese, cum ar fi reglarea temperaturii corpului, formarea osoasa si echilibrul membranelor mucoase ale vaginului. Scaderea nivelului de estrogen este responsabila de cele mai multe simptome ale menopauzei. Scaderea nivelului seric de estrogen este mult mai brusca la femeile carora ovarele le-au fost extirpate chirurgical. Simptomele apar la scurt timp dupa interventia chirurgicala. Multe femei se adapteaza usor la aceste modificari, dar cele mai multe au unul sau mai multe din urmatoarele simptome.
Femeile ar trebui sa beneficieze de suportul partenerilor. Un pas inainte este intelegerea cauzei fiziologice a modificarilor prin care trece femeia in aceasta perioada. Alte moduri de a le ajuta presupun:

 1. incurajarea discutiilor despre tulburarile aparute. Comunicarea deschisa este cheia unei bune relatii, intelegerea motivului pentru care contactul sexual este neconfortabil, chiar dureros;
 2. sprijinirea unui regim de viata sanatos. O dieta echilibrata, mai putina cafea, scaderea consumului de sare, toate acestea fac parte din acest regim. Exercitiile fizice si repausul adecvat sunt foarte importante pentru evitarea stresului;
 3. unele femei au nevoie de ajutor in decizia de a initia substitutia hormonala sau nu. Intelegerea beneficiilor si riscurilor sunt importante atat pentru femei cat si pentru barbati;
 4. iubirea si comunicarea sunt foarte importante pentru a trece mai usor prin aceasta perioada de tranzitie dificila pentru femeie.

In menopauza fiziologica, dupa ce menstruatia devine neregulata si apoi se opreste, ovarele produc din ce in ce mai putin estrogen (hormon feminin). Aceasta modificare are loc pe o perioada de 5-7 ani, de obicei intre varsta de 45 si 55 de ani.
In menopauza chirurgicala (extirparea ovarelor), secretia hormonala este brusc intrerupta. In ambele cazuri, rezultatul este dat de deficitul de estrogen. Unele femei nu au nici un fel de simptome, in timp ce altele au o varietate larga de simptome. Cele mai frecvente simptome sunt bufeurile de caldura, tulburarile dispozitiei, insomniile, uscaciunea vaginala si infectiile urinare. Aceste simptome, riscurile si beneficiile tratamentului de substitutie hormonala si tratamentele alternative vor fi discutate in continuare.
Multe femei decid sa foloseasca substitutia hormonala pentru a controla simptomele, dar nu pentru o perioada de mai putin de 5 ani. Nu exista nici un studiu care sa demonstreze ca substitutia pe termen scurt (mai putin de 5 ani) creste riscul cancerului mamar, un tip de cancer frecvent intalnit. Nu exista in schimb nici beneficii pe termen lung. De exemplu, pentru a preveni osteoporoza este necesara substitutia pe mai mult de 5 ani.
Substitutia cu estrogen creste riscul trombozei venoase si trombozei pulmonare. Acest risc nu depinde de perioada substitutiei. Cu toate acestea, acest risc este relativ mic la femeile sanatoase. La femeile cu afectiuni care ar favoriza trombozele venoase, nu este recomandata terapia cu estrogeni. Riscul pentru afectiune biliare creste lent la femeile substituite. Nici acest risc nu depinde de perioada substitutiei.Simptome frecvente in perioada de menopauza si premenopauza

Bufeuri de caldura - Estrogenii previn, in cele mai multe cazuri, bufeurile de caldura. Cand acestea dispar, somnul se imbunatateste. Un somn bun conduce la diminuarea tulburarilor de dispozitie. In unele cazuri, bufeurile dispar de la sine, dar la multe femei netratate persista multi ani.
Tulburari de dispozitie - Multe femei raporteaza tulburari ale dispozitiei, ca de exemplu iritabilitate si depresie. In unele cazuri, acestea sunt rezultatul intreruperii somnului, datorita bufeurilor de caldura si se vor ameliora odata cu tratarea acestora. Dar unele sunt cauzate de modificarile stimulilor nervosi, datorate modificarilor hormonale de la menopauza. Daca substitutia estrogenica nu amelioreaza aceste simptome, care pot fi chiar severe, trebuie avute in vedere tratamente alternative (psihoterapie sau medicatie).
Tulburari urinare - Deficitul de estrogen poate determina incontinenta urinara (pierdere de urina asociata cu senzatia imperioasa de a urina) si infectii urinare recurente. In cele mai multe cazuri incontinenta urinara are alte cauze. Adesea, se poate ameliora prin exercitii Kegel regulate (exercitii ale muschilor pelvieni).
Uscaciunea vaginala - Poate cauza jena subpubiana si dureri la contact sexual. Estrogenii (orali sau cu administrare vaginala) amelioreaza aceste simptome.
Scaderea apetitului sexual - Este raportat de 1-3 femei de orice varsta. Cauzele cele mai frecvente sunt problemele in relatia cu partenerul, oboseala, depresia sau anxietatea, excesul de alcool sau consumul de droguri. Se stiu foarte putine despre modul in care hormonii sau circulatia sangvina influenteaza apetitul sexual. Desi stim ca testosteronul este in cea mai mare parte responsabil de apetitul sexual, nu stim sigur daca administrarea lui ar ajuta la imbunatatirea apetitului sexual.
Tulburari de memorie - Multe femei relateaza tulburari de memorie. Nu se stie daca acestea se datoreaza unui de stil de viata haotic sau modificarilor hormonale. Unele femei raporteaza ameliorari dupa administrarea estrogenului. 

Chestiuni medicale legate de menopauza

1. Osteoporoza - Osteoporoza poate determina fracturi, datorita scaderii densitatii si rezistentei osoase. Multe studii arata ca scaderea densitatii osoase este mai rapida la menopauza, cand nivelul de estrogen scade. Aceasta scadere poate fi incetinita prin administrarea estrogenului. Cele mai frecvente sunt fracturile de sold. 85 % din fracturile de sold apar la femei, iar 10-20 % din paciente decedeaza din cauza complicatiilor. Alte efecte ale osteoporozei sunt scaderea in inaltime, deviatii ale coloanei vertebrale si dureri dorsale, datorita fracturilor vertebrale.
Exista 2 tipuri de medicamente ca alternativa la substitutia hormonala, in prevenirea osteoporozei. In functie de problemele si antecedentele personale ale fiecarei femei, aceste noi alternative pot fi sau nu indicate.
Bifosfonatii: Fosamax (alendronat) si Actonel (risedronat) - aceasta clasa de medicamente foloseste, atat in preventia, cat si in tratarea osteoporozei. Acestia nu sunt hormoni, deci nu influenteaza riscul de cancer mamar. De asemenea, nu au nici unul din beneficiile estrogenului, cum ar fi scaderea tensiunii arteriale sau a colesterolului. Sunt cele mai eficiente medicamente, pentru femeile care au o scadere semnificativa a densitatii osoase. Asociatia nationala a medicamentului a aprobat administarea unei singure doze crescute de fosamax pe saptamana.
Avantaje:

 1. putine efecte secundare
 2. foarte eficiente
 3. produse nehormonale
 4. fara risc de cancere
 5. fara sangerari vaginale
 6. adminstrare o data pe saptamana

Dezavantaje

 1. nu amelioreaza bufeurile de caldura
 2. fara beneficii cardiovasculare
 3. rebuie luate cu multa apa
 4. este obligatoriu ortostatismul jumatate de ora dupa administrare

Evista (raloxifene) - Este eficient in prevenirea si tratarea osteoporozei si se pare ca scade nivelul seric de colesterol. Din aceste doua puncte de vedere, efectele sunt identice cu cele ale estrogenului. Dimpotriva, asupra tesuturilor mamar si uterin nu are aceleasi efecte, ceea ce inseamna ca nu trebuie luat suplimentar progestin (cycrin sau provera) si nu creste riscul de cancer mamar (de fapt, acesta chiar scade acest risc). Nu apar sangerari vaginale.
Avantaje:

 1. putine efecte secundare
 2. previne scaderea densitatii osoase
 3. posibile beneficii cardiovasculare
 4. poate scadea riscul de cancer mamar
 5. fara sangererari vaginale

Dezavantaje

 1. poate accentua bufeurile de caldura
 2. este un medicament nou cu putina experienta clinica

Cancerul endometrial - Exista o crestere mica, dar sigura, a riscului de cancer endometrial la femeile substituite doar estrogenic. Acest risc, poate fi virtual eliminat, prin adaugarea progestinului (progesteron sintetic). Din aceste considerente, femeile sunt substituite si estrogenic si progesteronic. Femeile histerectomizate nu trebuie sa ia progestin pentru ca nu au risc pentru cancer endometrial.
3. Bolile cardice - Sunt cauza numarul unu de deces la femei, si se inregistreaza de doua ori mai multe decesuri din cauze cardiace, decat din cauza tuturor cancerelor la un loc. Estrogenul imbunatateste nivelurile serice de colesterol, prin cresterea nivelului de HDL colesterol (colesterolul 'bun') si scaderea nivelului de LDL colesterol (colestrolul 'rau'). Exista motive sa credem ca estrogenul scade riscul de infarct miocard, dar inca nu se stie sigur. Pe de alta parte, exista alte metode prin care se poate reduce riscul de infarct miocardic, cum ar fi o dieta saraca in grasimi, exercitii fizice si medicamente. Femeile cu risc crescut pentru boli cardiovasculare, trebuie sa discute cu medicul curant aceste optiuni de tratament.
4. Cancerul mamar - Cele mai multe probleme din ultimul timp sunt legate de posibilitatea unei legaturi intre substitutia hormonala si cancerul mamar. Studiile arata o crestere de 30 % a riscului de cancer mamar dupa o perioada de 10 ani de substitutie estrogenica. De exemplu, o femeie cu un risc de cancer mamar de 9:100, va avea un risc de 12:100 dupa o substitutie estrogenica de 10 sau 15 ani.
5. Dementa sau boala Alzheimer - Desi cateva studii au aratat scaderea ratei de dementa la femeile substituite, acest lucru inca nu a fost demonstrat. In cazul femeilor cu boala Alzheimer precoce, estrogenul pare sa amelioreze procesul. In acest moment, nu stim daca substitutia estrogenica scade riscul de dementa Alzheimer.

Efectele secundare ale estrogenului si progesteronului

Desi unele femei nu relateaza nici un fel de efecte secundare, posibilele efecte secundare sunt:
Estrogenice

 1. greata
 2. balonare
 3. sensibilitate mamara
 4. cefalee (dureri de cap)

Progestinice

 1. retentie lichidiana
 2. tulburari de dispozitie
 3. crestere in greutate
 4. cefalee

Contraindicatiile substitutiei hormonale

Substitutia hormonala nu este recomandata femeilor cu antecedente personale patologice de cancer mamar sau endometrial. Poate fi sau nu recomandata femeilor cu istoric recent de stop cardiac sau trombembolism venos. Poate fi recomandatata femeilor cu antecedente de infarct miocardic, hipertensiune arteriala sau diabet. Femeilor cu antecedente de infact miocardic nu li se recomanda substitutia estrogenica pentru prevenirea altor infarcte miocardice, ci pentru prevenirea osteoporozei si a bufeurilor de caldura.

Scheme de tratament

Exista 2 scheme de baza: schema ciclica in care estrogenul se administreaza zilnic, iar progesteronul timp de 1-12 zile pe luna, si schema continua, in care estrogenul si progesteronul sunt administrati zilnic. Unii medici folosesc si alte scheme de tratament. Estrogenul se poate administra per os (oral) sau sub forma de plasture schimbat de 1-2 ori pe saptamana. Plasturii sunt mai scumpi si pot avea ca efect advers iritatia pielii la nivelul unde a fost aplicat.

Tratamente alternative pentru simptomele menopauzei

Unele femei prefera tratamentele nemedicamentoase ale bufeurilor de caldura si a altor simptome ale menopauzei. Bufeurile de caldura sunt simptomele cele mai frecvente ale menopauzei. Trebuie cunoscut faptul ca o metoda terapeutica nu este utila in toate cazurile. Poate fi incercata una dintre alternativele prezentate pentru 8-12 saptamani si daca aceasta nu functioneaza, poate fi incercata alta. Unele femei pot inca avea bufeuri de caldura chiar in timpul substitutiei estrogenice. Pentru fumatoare, abandonatul fumatului este cea mai buna decizie si poate ameliora bufeurile de caldura. Reducerea stresului, o dieta sanatoasa si un somn adecvat sunt alte metode pentru ca femeia sa se simta bine.
Exista un mic grup de studiu al fitoestrogenilor sau estrogenilor vegetali asupra menopauzei. Fitoestrogenii sunt denumiti si izoflavone. Se pare ca izoflavonele amelioreaza simptomele menopauzei daca sunt administrate in cantitatile de mai jos. Se crede ca acestia nu cresc riscul de cancer mamar.
Femeile din Japonia au o dieta bogata in izoflavone si au bufeuri de caldura mai putine si risc de cancer mai mamar inferior femeilor din America.
Nu se stie daca izoflavonele au un efect pozitiv asupra osului sau daca previn osteoporoza. De asemenea, nu se cunoaste daca afecteaza riscul bolilor cardiovasculare.
Alimente care contin izoflavone

 1. Boabe de soia 40 mg/cana
 2. Faina de soia 25 mg/cana
 3. Lapte de soia 40 mg/cana
 4. Mancare de soia 30 mg/cana
 5. Branza de soia 4440 mg/cana

Unele femei nu pot consuma zilnic aceste alimente pe baza de soia. Aceste pudre pot fi amestecate cu mixturi de cereale sau alte alimente, fiind mult mai usor de ingerat. O alta alternativa ar fi consumarea de produse care contin doar izoflavonele ce au fost extrase din proteine. De exemplu - Promensil, o tableta care contine 40 mg de izoflavone derivate din trifoi, sau Healthy Women, o tableta care contine 50 de mg de izoflavone extrase din soia.

ANDROPAUZA

La barbati, activitatea sexuala descreste progresiv cu varsta. Acest fapt a fost dovedit de reducerea interesului si a implicarii in probleme sexuale, dificultatea obtinerii erectiei si reducerea satisfactiei sexuale. Perioada aceasta este cunoscuta sub denumirea de andropauza. Nu exista o varsta precisa a declinului potentei sexuale la barbat dar exista anumiti factori, extrafiziologici, care o pot influenta:
starea sociala, economica, atitudinea partenerei, educatia, starea civila.
Tulburarile se instaleaza, de obicei, lent, rareori brusc. Uneori, perioadele de declin alterneaza cu reveniri spontane, dar trecatoare. Frecventa raporturilor sexuale scade progresiv. Odata cu avansarea in varsta, stimulii erogeni trebuie sa fie de mai mare intensitate pentru a produce un raspuns, iar episoadele de erectie spontana isi reduc frecventa sau dispar. Durata fazei latente creste si erectia nu mai este completa. Paradoxal, timpul de ejaculare poate fi prelungit, imbunatatind calitatea actului sexual dar se mareste si timpul necesar pentru a atinge urmatoarea erectie.
Andropauza este o perioada de bulversare in care se rupe echilibrul organismului adult si se restabileste un altul, cel al varstei a treia. Declinul activitatii sexuale este accelerat in prezenta altor probleme de sanatate.
Tulburarile de andropauza sant mult mai severe la cei cu patologie asociata (cardiopatie, diabet zaharat, interventii chirurgicale de prostata, ateroscleroza) si la cei carora li se administreaza medicamente care inhibs actiunea androgenilor (hormoni masculini). Consumatorii cronici de alcool pot avea o reducere a activiatii sexuale suplimentara fata de cea diminuata de varsta.
La aparitia unor tulburari de tipul: potenta scazuta sau absenta, nervozitate, libidou diminuat sau absent, irascibilitate, oboseala fizica si intelectuala, depresie, scaderea memoriei si a capacitatii de concentrare, este bine ca barbatul sa se adreseze medicului, pentru a-si ameliora simptomatologia. Desigur, exista si variante de tratament, in clinici specializate, pentru ca andropauza sa nu se instaleze. Sant cunoscute cazuri in care batrani de peste 80 de ani au o dorinta si o activitate sexuala normala.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate