Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor



as

Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
» Jocul igienei


Jocul igienei


JOCUL IGIENEI

Scop:

Participantii vor identifica problemele de igiena personala care sunt importante pentru diferite grupuri de varsta si se vor gandi in mod creativ cum sa invete alte persoane despre aceste lucruri.

Timp:



40 minute

Materiale necesare:

Materialul de distribuit. Brosuri legate de igiena de la DSP-uri si alte organizatii care promoveaza sanatatea. Coli mari de hartie. Creioane colorate. Carduri mari. Reviste (optional). Foarfeci si lipici. Cateva zaruri.

Procedeu:

Explicati ca igiena si curatenia sunt importante pe parcursul vietii, pentru sanatate si atractivitate, dar este dificil sa predai despre aceste subiecte intr-un mod interactiv.

Divizati participantii in grupuri de 3-4 persoane. Rugati fiecare grup sa inventeze un joc pentru unul din urmatoarele grupuri de varsta: 5-7 ani, 8-10 ani sau 11-13.

Poate fi cu carduri sau un joc pe tabla. Scopul lor este de a ajuta persoanele de varste diferite sa afle fapte relevante despre igiena si curatenia personala. Ar putea sa adapteze jocuri cunoscute; stii si castigi, cuvinte incrucisate, integrame, X si 0, cursa in care participantii primesc penalizari si carduri de bonus.

Prima lor sarcina este de a stabili nevoia de informare a grupului tinta. Oferiti fiecarui grup o copie a materialului de distribuit (si, daca este posibil, alte brosuri si materiale despre igiena) ca sa inceapa sa se gandeasca.

Mobilizati participantii sa se gandeasca la un mod imaginar de a transpune informatia si de a o transmite si sa faca un joc pe care altii sa-l incerce. Sa aveti o serie de materiale pentru ai ajuta, dupa cum este listat in Materiale Necesare. Oferiti-le 20 minute, cu toate ca este putin probabil sa termine produsul lor pana atunci.

Fiecare grup isi prezinta ideea sa cu privire la joc, explicand regulile si procedurile de baza.

Procesare:

  • Cat de usor a fost sa identifice informatia relevanta pentru fiecare grup de varsta?
  • Care joc il considera ei ca fiind cel mai eficient pentru a transmite mesajul?
  • De ce, cred ei, unii oameni nu se mentin curati?

Sugestii de "tema pentru acasa" - se adreseaza programului cu elevii:

Terminati jocurile si incercati-l. Puteti obtine suportul scolii primare locale si sa-l transformati intr-un proiect de o durata mai lunga, cu elevii dumneavoastra vizitand scoala pentru a afla cat de mult stiu, deja, elevii, proiectand in conformitate cu asta jocul, incercandu-l cu ei si obtinand comentariile lor.

JOCUL IGIENEI

Mai mult de 15 lucruri pe care ar trebui sa le stiti pentru a va mentine curat.

Microbii si virusii - orice atingeti este acoperit de organisme vii foarte mici. Unele dintre astea sunt bacteriile, virusii, microbi. Daca aveti aceste micro-organisme pe mana cand mancati, ele pot ajunge in mancarea voastra si sa cauzeze boala si diaree. Asa ca din oricare parte a corpului vostru, mainile voastre trebuie sa fie spalate cel mai mult.

Fiti siguri ca va spalati intotdeauna mainile:

Cand par murdare, sau le simtiti murdare

Inainte de a manca sau pregati mancare.

Dupa ce mergeti la baie

Dupa ce va jucati cu animalele

Pielea - deoarece hormonii vostri sunt foarte activi in perioada pubertatii, glandele de pe mainile voastre incep sa produca mai multa grasime decat are nevoie pielea voastra. Aceasta problema este resimtita mai mult de baieti decat de fete, deoarece este cauzata de hormonii masculini. Aceasta extra-grasime ramane in porii de pe mainile voastre si se poate produce cosuri, acnee. Cand hormonii vostri se vor linisti, problemele de piele vor disparea. Probleme din cauza cosurilor? Sase reguli de aur:

Pastrati pielea curata - spalati-o atent sapun. Nu le frecati ca puteti produce mai mult rau.

Faceti mai mult exercitiu - transpiratia ajuta la eliberarea porilor.

Nu le stoarceti - puteti raspandi infectia si sa apara cicatrice.

Mancati cat mai multe fructe si legume - unii oameni au descoperit ca ciocolata si mancarea prajita duce la aparitia cosurilor.

Evitati cremele grase sau machiatul care poate bloca porii.

Scapati de matreata - ea poate inrautati acneea.

Parul - Spalati-va parul cel putin o data pe saptamana ca sa scapasi de pielea moarta pe langa murdarie, praf si grasime. In timpul pubertatii, pielea de pe capul vostru produce mai multa grasime. Unicul lucru pe care il puteti face este de a va spala pe cap de atatea ori de cate parul vostru devine gras. Pentru unii oameni aceasta inseamna in fiecare zi.

Matreata - fiecare trebuie sa-si elimine celulele moarte de piele de pe cap. Un anumita cantitate de descuamare este normala. Utilizati o anumita cantitate de balsam pentru par, daca parul este uscat. Pentru o matreata medie, utilizati un sampon special. Pentru una accentuata, mergeti la medic.

Spalati-va des peria si pieptenele. Nu le luati cu imprumut si nu le dati cu imprumut.

Paduchi pe cap? Daca simtiti nevoia acuta de a va scarpina pe cap este posibil sa aveti paduchi. Cautati atent oua sau larve pe capul vostru. Larvele sunt deschise si se prind strans de par. Cereti un sfat despre cum sa va tratati de la farmacistul vostru sau de la asistenta medicala scolara.

Transpiratia - cand va infierbantati sau sunteti emotionati, sau faceti niste exercitii fizice corpul vostru transpira. Transpiratia se evapora, iar voi pierdeti caldura, deci transpiratia ajuta corpul sa se mentina la o temperatura adecvata.

Inainte de pubertate transpiratia voastra nu are nici un miros. Transpiratia cu miros de sub brat sau din regiunea organelor genitale este, de cele mai dese ori, un semn ca in corpul vostru incep schimbarile. Spalati zilnic aceste zone cu apa si sapun, utilizati un deodorant.

Deodorantul opreste mirosul de transpiratie pentru cateva ore. Anti-perspirantele opresc partial secretia glandelor sudoripare.

Dintii Patru reguli de aur:

Scapati de tartru prin faptul ca va spalati dintii cel putin o data pe zi. Utilizati o perie de dinti cu un cap mic si acordati-va timpul necesar pentru a va curata dintii adecvat, incluzand si maselele.

Fiti atenti ce mancati si ce beti. Dintii vostri urasc dulciurile si veti avea probleme daca mestecati in continuu lucruri dulci si beti bauturi gazate intre mese. Mancati lucruri gustoase - nuci, fructe, morcovi etc.

Faceti-va dintii mai puternici prin utilizarea unor paste de dinti cu fluor.

Vizitati-va dentistul in mod regulat - in fiecare 6 luni.

Imbracamintea Schimbati-va in fiecare zi hainele pe care le purtati langa corp. Spalati hainele inainte ca ele sa para murdare. Respectati etichetele cu recomandarile despre modul de spalare. Unele haine pot necesita curatire chimica. Si ele devin murdare si urat mirositoare. Hainele sintetice nu permit evaporarea transpiratiei la fel de usor ca si bumbacul si lana, asa ca veti fi nevoit sa le schimbati mai des. Retineti ca noi spalam hainele pentru a scapa de mirosuri, grasime, murdarie, piele moarte si bacterii. Uscati-le afara in aer liber de cate ori aveti posibilitatea.

Picioarele Picioarele, in special, cand cresti, au nevoie de incaltaminte care sa se potriveasca bine. Trebuie sa fie loc suficient pentru crestere intre cel mai lung deget si varful incaltamintei, suficient loc pentru ca sa se poata misca, fixare buna la calcai, o forma naturala si flexibila a incaltamintei pentru a permite muschilor sa lucreze.

Ingrijirea picioarelor? Cinci reguli de aur:

Spalati-va picioarele des, cel putin o data pe zi si uscati-le bine, in special, intre degete.

Purtati sosete si ciorapi care absorb transpiratia (bumbac, lana sau fibre mixte ca bumbac/acril).

Schimbati-va zilnic sosele sau ciorapii.

Pastrati-va unghiile de la picioare scurte. Taiati-le drept, pentru a preveni cresterea lor in interior.

Activitatea 2

DE CE AM NEVOIE?

Scop:

Incurajarea participantilor sa discute numeroasele produse de pe piata care ajuta oamenii sa se spele si sa se ingrijeasca bine.

Sa analizeze ce este esential si pentru cine.

Timp:

30 minute

Materiale necesare:

O selectie de reviste care contin publicitati pentru produse de frumusete/igiena. Foarfece. Clei sau lipici. Cateva copii ale materialului de distribuit, daca este posibil, marit si taiat in carduri. Coli de flipchart.

Procedeu:

Inainte de sesiune, rugati fiecare participant sa aduca o revista de care nu mai au nevoie. Aduceti si dvs. cateva, in cazul in care ei uita.

Evidentiati ca pe piata exista foarte multe produse de toaleta, deseori, impachetate atractiv. Rugati studentii sa se uite prin reviste si sa taie orice produs care este legat de igiena personala sau arata bine.

Impartiti clasa in grupuri destul de mari de 6-8 persoane. Oferitii fiecarui grup un set de desene marite de pe materialul de distribuit; acestea reprezinta o varietate de produse de pe piata pentru igiena personala si pentru aspect.

Rugati grupul sa selecteze 20 de itemi din decuparile lor si din desene.

Fiecare grup va oferi altui grup ceea ce au selectionat, care le plaseaza cu fata in jos. Fiecare persoana din grup isi asteapta randul pentru a lua una si a decide daca produsul reprezentat este ESENTIAL, UTIL sau NENECESAR pentru igiena personala. Dupa ce au decis, ii vor intreba pe altii din grup daca sunt de acord.

Rugati fiecare grup sa faca un colaj pe foile de flipchart care sa reprezinte produsele in cele trei grupuri.

Afisati-le pe perete.

Procesare:

A fost complicati sa selectati setul de produse?

Cat de dificil a fost sa decideti daca produsul este esential, util sau nenecesar?

Pot oare ei sa sugereze alte produse, utilizate de grupul lor de varsta, care nu sunt prezente in colaj? In ce categorie le-ar plasa?

Sugestii de "tema pentru acasa" - se adreseaza programului cu elevii:

Impartiti clasa in perechi. Oferiti fiecarei perechi poze cu niste persoane. Rugati-i sa faca o lista a obiectelor de toaleta esentiale pentru acea persoana. Comparati listele.

Rugati-i sa aprecieze costurile unei serii de produse.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate