Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
» Investigatii paraclinice in sarcina


Investigatii paraclinice in sarcina


Investigatii paraclinice in sarcina

In urma interogatoriului (interviului) luat gravidei, a examenului clinic este posibil sa se intrevada o evolutie complicata a sarcinii, ceea ce presupune examene paraclinice complexe. Explorarile sunt alese de catre medic in functie de informatiile care trebuie obtinute.

EXAMENE DE LABORATOR

Teste imunologice Se bazeaza pe identificarea gonadotrofinei corionice (H CG), prin reactia antigen-anticorp. Se foloseste urina femeii gravide, ser antigonadotrofinocorionic uman, latex sensibilizat. Urina si serul se pun in contact direct, apoi se adauga latex. Daca femeia este gravida, HCG este fixata de serul antigonadotrofinic si picatura ramane omogena (reactie pozitiva). Daca se produce aglutinarea = reactie negativa, urina nu contine HCG.Teste radio­imunologice Evidentiaza sarcina din a saptea - a zecea zi de la fecundatie, inainte ca femeia sa observe absenta menstruatiei. Sunt folosite in depistarea sarcinii ectopice, molei hidatiforme si iminentei de avort. Pot aparea reactii fals pozitive.

Teste bio­logice Sunt dificil de realizat, din cauza procurarii animalelor de laborator. Nu sunt edificatoare.

INVESTIGATII  ULTRASONICE

Auscultatia Doppler : Pentru depistarea activitatii cardiace fetale si pentru masurarea fluxului sanguin in vasele ombilicale si in arterele fetale mari. Se foloseste in saptamanile 12-20, cand nu este posibila auscultatia clinica si dupa saptamana a 20-a, in caz de hidramnios, obezitate.

Ecografia : Este netraumatizanta, furnizeaza informatii pe tot parcursul sarcinii.

In trimestrul I : evidentiaza sacul ovular dupa a patra saptamana de amenoree si prezenta embrionului in cea de-a saptea saptamana; stabileste varsta sarcinii, confirma viata embrionului prin activitatea cardiaca spre a opta saptamana sau oprirea in evolutie a sarcinii; Confirma existenta unei sarcini ectopice sau a unei sarcini multiple. Gravida consuma inainte de examen o cantitate mai mare de lichide, vezica urinara trebuie sa fie plina atunci cand examenul se face in primele patru saptamani.

In trimestrul al II-lea: stabileste varsta gestationala, depisteaza: placenta jos inserata, sarcini multiple, intarzieri de crestere intrauterina, anomalii congenitale.

In trimestrul al III-lea: stabileste varsta fetala cu o aproximatie de trei saptamani, masoara diametrul biparietal, lungimea femurului, apreciaza greutatea, diametrul toracic si abdominal; localizeaza placenta, determina sarcinile gemelare, sexul fetal, malformatii con­genitale, stabileste prezenta oligoamniosului sau hidramniosului.

EXAMENE RADIOLOGICE

Sunt contraindicate datorita riscului iradierii. Se pot face, in cazuri exceptionale, dupa luna a sasea - a saptea de sarcina. Se pot aprecia dimensiunile micului bazin (radio-pelvimetrie), identificarea punctelor de osificare.

EXAMENUL LICHIDULUI AMNIOTIC

Amnio­scopia Presupune col permeabil.

Consta in vizualizarea polului inferior al oului, putand traversa chiar membranele, apieciind cantitatea si culoarea lichidului amniotic. Normal, acesta este clar, transparent, cu flocoane de vernix.  Patologic acesta poate fi:

- galben sau verde, in suferinta fetala;

- brun-rosu, cand fatul este mort, macerat. Nu se face inainte de a 36-a saptamana, deoarece declanseaza travaliul!

Indicatii: in suspiciunea de sarcina depasita (nu e periculoasa daca lichidul e clar).

Amnio­centeza Principiul: lichidul amniotic poate fi studiat punand in evidenta celulele de origine fetala, compozitie chimica sau enzimatica.

Indicatii: supravegherea sarcinii cu Rh negativ (prezenta bilirubinei arata un prognostic rezervat si depistarea semnelor de suferinta fetala in sarcina patologica, prin cercetarea meconiului sau dozarea gonadotrofinelor.


Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate