Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor
Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
Infarctul cerebral


Infarctul cerebral


Infarctul cerebral.

l      INFARCTUL (RAMOLISMENTUL) CEREBRAL

l      = ischemia de teritorii arteriale terminale superf /profunde (art. silviana)

mai putin frecv este atins si teritoriul arterei trunchiului cerebral apoi artera pedunculilor cerebrali, artera talamogeniculata sau art talamopedunculata.

l      Etiopatogenie: oprirea ciculatiei apare datorita spasmelor pe artere cu ateroscleroza (deobicei pe placile de aterom ulcerate clinic cauza poate fi ictusul apopleptic.

l      Evolutie:

l      - necroza de coag. apare pt o scurta perioada è f. rar surprinsa ca o zona dura; continutul bogat in lipoizi favorizeaza lichefierea cu transformarea substantei nervoase intr-o magma albicioasa sau ramolisment cerebral.

l      - ramolirea este complexa si cuprinde 3 etape:l      - ramolisment alb - masa albicioasa care ulterior e invadata de sange - ramolism rosu - apare in zona de necroza unde exista hipoxie si ph acid (capilarele devin permeabile pentru hematii; sangele se amesteca cu detritusul ramolit de culoare albicioasa).

- ramolisment galben - aceasta zona capata culoarea galbena pe seama dezintegrarii sangelui in hemosiderina =>fagocitata de macrofage = corpi granulosi (sunt celule rotunjite care provin din celulele gliale la care prelungirile s-au fragmentat-plasmexodendrioza-capatand proprietati macrofagice; au aspect spumos cu picaturi fine de grasime, provenite din dezintegrarea hematiilor si a tecilor de mielina si de prezenta pigmentului feruginos; corpii granulosi se pot deplasa pe tecile perivasculare)

Forme particulare la copii:

porencefalie - defineste cavitati chistice la nivelul substantei albe, secundare unei pierderi de substanta mai ales la nic cortex cerebral.

hidrancefalie - este o pierdere de substanta a emisferelor cerebrale care sunt aproape in totalitate netede iar diferitele straturi nu mai sunt individualizate.


Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate