Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelorAlimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
» Instrumentarul chirurgical


Instrumentarul chirurgical
INSTRUMENTARUL CHIRURGICAL

Oricarui act chirurgical ii sunt indispensabile instrumente diverse, clasate in functie de utilizarea lor in

instrumente de taiat

instrumente de disectie
instrumente pentru hemostaza

instrumente de sutura

instrumente de departat

instrumente de prindere a tesuturilor

instrumente de fixat campurile

instrumente speciale unui anumit tip de interventii chirurgicale.

Instrumentele de taiat reprezentate de bisturie (clasic, electric, ultrasonic) foarfece, osteotoame, sunt destinate sectionarii tesuturilor.

Bisturiul clasic este alcatuit dintr-un maner si o lama taioasa sanjabila, de diverse forme.

COLOANA : tipuri de bisturie si foarfece

Bisturiul electric, alcatuit dintr-o lama metalica atasabila la un maner se foloseste pentru sectionarea tesutului subtegumentar, sub controlul coagularii.

Bisturiul ultrasonic este folosit in special in chirurgia viscerelor parenchimatoase (ficat, pancreas) care, prin proprietatea de ,,aspirare’’ a parenchimului, respecta structurile vasculare si ductale ( biliar, pancreatic)

Osteotoamele de tipul ferastraului GIGLI, sunt sarme de otel rasucite, cu margini taioase, folosite mai ales in amputatiile de membre.

Foarfecele permit sectionarea tesuturilor de suprafata (cele cu lame scurte, groase si drepte ) sau in profunzime (cele curbe si fine)

Instrumentele de disectie sunt reprezentate de: pensa anatomica fara dinti, pensa anatomica cu dinti, sonda canelata (permite explorarea si disectia formatiunilor vasculo-nervoase), stilet butonat (permite explorarea traiectelor fistuloase)

COLOANA : tipuri de bisturie

Instrumentele pentru hemostaza sunt reprezentate de pense:

Pean (dreapta sau curba, cu brat mai scurt sau mai lung, fara dinti la varf, folosita pentru hemostaza, unde nu exista pericolul deraparii.

Kocher (dreapta sau curba, cu brat mai scurt sau mai lung,cu dinti la varf, folosita pentru hemostaza la nivelul tesuturilor unde exista pericolul deraparii, precum si la prinderea tesuturilor anatomice solide.

Halsted (drepte, cu brate scurte, cu dinti, folosite pentru hemostaza vaselor mici)

Mosquito (drepte cu brate scurte, fara dinti folosite pentru hemostaza vaselor mici din tesuturile friabile)

Satinski (cu dubla curbura cu brate lungi, folosite pentru plagile laterale ale vaselor de calibru mare – permit persistenta unui flux sanguin redus prin vasul clampat)

Overholt (curbe cu brate lungi, fara dinti, folosite pentru disectii fine sau hemostaza in profunzime)

Dieffenbach sau pensele bull-dog (permit clamparea vaselor sau a ductelor fara lezarea endoteliului)

COLOANA : tipurile de pense de mai susInstrumentele de sutura sunt reprezentate de ace, portace, agrafe, aparate de sutura automate.

Acele pot fi de tip Hagedorn (cu sectiuni diferite – rotunde sau triunghiulare) sau atraumatice (cu firul montat in prelungirea acului si cu diametrul identiccu cel al acului).

Portacele frecvent folosite sunt cele de tip Mathieu (utilizat pentru sutura de suprafata) si Hegar (numit si ,, intestinal’’ , utilizat pentru sutura in profunzimea cavitatilor).

Agrafele metalice Michel se aplica la nivelul tegumentului si se suprima cu pensa speciala tip Michel. X in oferta

Aparatele automate, staplere, sunt dispozitive pentru viscerosinteza, de forma diferita in functie de atributii: hemostaza , sutura mecanica sau sutura mecanica si taiere

COLOANA : aparatele de pe oferta de gasit pe net si trecut in ordine

Instrumente de departat, folosite pentru obtinerea unei bune vizibilitati in campul operator, sunt de tipul

Departator autostatic Finochietto ( pentru coaste), Farabeuf (pentru peretele abdominal)

Departator ale structurilor viscerale (Farabeuf, Kocher, Volkmann, pleoape)

Instrumente de prindere a tesuturilor sunt reprezentate de

Pense chirurgicale folosite pentru prinderea tesuturilor in cursul suturii.

Pense anatomice, similare celor chirurgicale, dar fara dinti folosite pentru prinderea structurilor tisulare atunci cand se evita lezarea acestora – tesut intestinal, tesut vascular

Pensa En Coeur, avand caracteristic capatul distal sub forma unei inimi, folosita pentru prinderea tesuturilor fara a le strivi.

Pensa Chaput, ,, cu dinti de soarece’’ , folosita pentru prinderea tegumentului si a aponevrozelor.

Pensa Allis similara celei Chaput, dar de dimensiuni mai mici si cu dinti mai fini, folosita pentru prinderea organelor cavitare cu pereti fini – intestin, cavitati chistice.

Instrumentele de fixat campurile de tipul ,,racilor’’

Instrumentele speciale unui anumit tip de interventii chirurgicale sunt reprezentate de tipuri particulare de instrumente pentru chirurgia digestiva, pentru chirurgia biliara, pentru interventii la nivelul cutiei toracice, pentru interventii in sfera genitala, pentru chirurgia celioscopica, pentru interventii endoscopice.


Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate