Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa. vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor
Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
DIAGNOSTICUL RADIOIMAGISTIC IN OBSTETICA SI GINECOLOGIE


DIAGNOSTICUL RADIOIMAGISTIC IN OBSTETICA SI GINECOLOGIE


DIAGNOSTICUL RADIOIMAGISTIC IN OBSTETICA SI GINECOLOGIE

RADIOGRAFIA SIMPLA evidentiaza modificarile de forma si dimensiuni ale oaselor bazinului, secundare unor procese patologice ale organelor genitale feminine sau a unor malformatii. Calcificarile sunt frecvente in fibroamele uterine, TBC, mai rar in tumorile maligne. Radiopelvimetria permite masurarea diametrelor bazinului osos si a diametrelor fetale pentru stabilirea raportului dintre bazinul obstretical si craniul fetal.

Fig. 378 Leifibromioame uterine calcificate

Radiografia simpla abdominala in obstetrica nu se mai efectueaza fiind inlocuita de ecografie.

HISTEROSALPINGOGRAFIA ne ajuta la diagnosticul modificarilor de volum, forma sau alte patologii ale cavitatii uterine, malformatiile cervico-uterine, sterilitate, procese inflamatorii cronice, tumori.

Histerosalpingografia consta in injectarea, sub presiune, in cavitatea uterina a unei substante opace lipo- sau hidrosolubila prin intermediul unei sonde metalice, lunga de 30 cm, trecuta printr-un dop conic de cauciuc - care are rolul de a obtura orificiul extern al colului si sa impiedice refluxul substantei opace in vagin. Injectarea se face cu ajutorul unei seringi de 20cc in prezenta unui manometru.

Examenul radiologic consta in radioscopii scurte in cursul carora se urmareste acumularea si progresiunea substantei opace, se pune in evidenta cavitatea uterina, se face explorarea trompelor si se urmareste permeabilitatea lor - proba COTTE. Se vor face radiografii la momentul oportun.

Fig. 379 Histerosalpingografia

Contraindicatii: sarcina, in hemoragiile uterine abundente, in infectiile in evolutie, intoleranta la substantele de contrast.

Fig. 380 Anomalii uterine

Tuberculoza genitala este evidentiata radiologic prin modificarile cavitatii uterine care prezinta neregularitati de contur, cu stergerea limitelor si obstruarea uni sau bilaterala a trompelor ce apar rigide, incurbate, cu lumen moniliform sau filiform.

Tumorile benigne, mai ales polipii, apar ca lacune bine delimitate pe cand tumorile maligne se evidentiaza prin imagini lacunare cu contururi neregulate si semitonuri.

ULTRASONOGRAFIA ajuta, in ginecologie, in diagnosticul tumorilor ovariene, cervico-uterine, inflamatii iar in obstetrica pune diagnosticul de sarcina, unica sau multipla, precizeaza varsta sarcinii, prezentatia, greutatea, sexul si malformatiile fetale, aspectul placentei si a lichidului amniotic.

Fig. 381 Chiste ovariene

Examenul radiologic al GLANDEI MAMARE

Poate furniza informatii importante si precoce mai ales cand se integreaza intr-un complex de investigatii ce vor confirma existenta si localizarea leziunii.

Ca metoda de examinare, mamografia reprezinta explorarea radiologica a sanului fara substanta de contrast, dar care pentru efectuarea corecta necesita un aparat special care produce raze X cu lungime de unda mare, deci cu penetrabilitate redusa.

Mamografia poate evidentia tumorile mamare ca opacitati cu contur net cand sunt benigne si contur difuz, neregulat, care poate avea prelungiri pana la piele si eventual microcalcificari cand sunt maligne (microcalcificarile pot aparea si izolate).

Fig. 382 Mamografia cancer mamar

Galactografia pune diagnosticul tumorilor canaliculare care apar ca lacune, stopuri sau stenoze ale canalelor galactofore sau rigiditati ale traiectelor canaliculelor.

Fig. 383 Galactografia

Mamografia este aceea care poate ridica procentul de diagnostic corect la 85-90%.

Asocierea cu ecografia poate creste procentul de depistare ajungandu-se pana la 100%, cu conditia existentei unui ecografist cu experienta si o examinare atenta si minutioasa atat a sanului cat si a axilei.

La aceste metode trebuie adaugata explorarea prin IRM cu substanta de contrast, care pare a fi cea mai performanta in diagnosticul tumorilor.

Fig. 384 Echografia mamara

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate