Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor
Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
Complicatiile chirurgiei rectocolice


Complicatiile chirurgiei rectocolice
COMPLICATIILE CHIRURGIEI RECTOCOLICE

Chirurgia colica poate fi urmata de oricare dintre complicatiile si sechelele chirurgiei abdominale majore: soc, atelectazie pulmonara, bronsita, pneumonii, AVC, retentie si infectie urinara, complicatiile colostomiei, hemoragie, ocluzie, peritonita grava, fistula rectala, dehiscenta anastomotica.

Ocluzia - chirurgia rectocolica ofera cele mai numeroase conditii pentru producerea ocluziilor postoperatorii, comparativ cu celelalte operatii abdominale. Predispozitia particulara pentru ocluzie este creata pe langa riscul obisnuit de fibrinoformare peritoneala, de catre urmatoarele particularitati ale chirurgiei colice: zonele intinse de deperitonizare ce raman dupa decolarile colice, aderenta unei anse ileale la linia de sutura a peritoneului in pelvis, aderenta unei anse jejunoileale la perete in vecinatatea unei colostomii, posibilitatea strangularii unei anse intestinale in brida parietocolica sau lateral de colostomie.
Hemoragia se poate exterioriza prin sistemul de drenaj sau plaga, prin distensie abdominala si/sau deteriorarea functiilor vitale. Seroasa peritoneala este capabila sa inlature cantitati foarte mari de sange fara complicatii, cu exceptia existentei infectiei intraperitoneale. Pentru aceasta, reinterventia in hemoragie consecutiva operatiilor pe colon se practica doar atunci cand se deterioreaza functiile vitale, cand este necesara oprirea unei hemoragii persistente si evitarea hematoamelor infectate.

Peritonita - cauza majora a peritonitei postoperatorii localizate sau generalizate este dehiscenta suturii colice. Aceasta complicatie se produce fara sa existe solutie de continuitate la nivelul anastomozei.

Fistula colica reprezinta o complicatie a chirurgiei colice survenind in 3-5 % din interventii, in proportie egala dupa operatii pe colonul drept si stang cu toate ca se recunoaste periculozitatea crescuta a operatiilor pe colonul stang. Unii considera fistulele ca abcese cu drenaj la piele intr-o directie si la colon in cealalta directie.

Complicatiile anastomotice. In chirurgia digestiva factorii etiologici ai acestui tip de complicatie sunt reprezentati de tehnica chirurgicala deficitara, obstructie distala si decompresiune proximala neadecvata.

Obstructia lumenului prin edem, in primele zile se produce numai cand lumenul este considerabil ingustat prin inversare excesiva a tesuturilor in timpul constituirii anastomozelor.Hemoragia - sangerarea din marginile sectionate ale intestinului este rara daca se utilizeaza o tehnica de sutura anastomotica hemostatica.

Dehiscenta anastomotica este cea mai frecventa complicatie a anastomozelor colice.

Oricare ar fi tehnica de sutura practicata, urmatoarele cerinte sunt necesare pentru o buna vindecare: irigare sanguina excelenta, lipsa tensiunii la nivelul liniei de sutura, apozitie absolut etansa si manipularea delicata a tesuturilor.

Factorii locali sunt reprezentati de prezenta infectiei in momentul operatiei sau daca se dezvolta postoperator.

Celulele canceroase prezente la nivelul anastomozei, actioneaza defavorabil asupra vindecarii anastomozei.

Dintre factorii sistemici care inhiba sinteza proteica, prin perturbarea metabolismului colagenului se citeaza: malnutritia, oxigenarea deficitara, obezitatea, diabetul zaharat.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate