Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor




Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
» COLIBACILOZA


COLIBACILOZA


COLIBACILOZA

Definitie: Colibaciloza este o boala produsa de germeni din genul Escherichia coli cu simptomalogie in sfera digestiva.

Etiologie: E. coli face parte din familia Enterobacteriaceae, fiind parte a florei intestinale normale a animalelor cu sange cald.

Exista tulpini patogene impartite in 4 grupe:

E. coli enteropatogene (EPEC)

E. coli enterotoxigene (ETEC)

E. coli enteroivazive (EIEC)

E. coli enterohemoragice (EHEC).

Exista 171 serotipuri de Escherichia coli.

Boala la om se manifesta prin diaree in special la copii si la batrani in functie de tulpina implicata. Perioada de incubatie este variabila intre 12 - 72 ore. Cele mai grave simptome reprezentate de sindromul hemolitic si uremic si diareele sangvinolente sunt produse de catre tulpini din grupa EHEC. Acestea produc cantitati mari de verotoxina (VT) si toxina Shiga - like (SLT) care sunt responsabile de manifestarile clinice ale bolii.



Surse de infectie si mod de transmitere:

Colibaciloza umana isi are propriul rezervor reprezentat de om. Sursele de infectie sunt reprezentate de obiectele si alimentele contaminate de catre acesta, cat si de alimentele provenite de la animale bolnave cu tulpini de Escherichia coli care nu prezinta manifestari clinice evidente.

Diagnosticul se bazeaza pe izolarea agentului etiologic din alimentele incriminate si fecalele bolnavului. Metodele de diagnostic sunt diferite in functie de manifestarile clinice care ne dau indicii asupra grupelor implicate in imbolnavirea umana.

Profilaxie: Pe primul loc este igiena personala urmata de respectarea fluxurilor tehnologice de fabricatie, evitarea incrucisarii acestora, evitarea contactului dintre produsele crude si cele care au suferit un tratament termic, evitarea consumului de lapte de vaca nepasteurizat, a carnurilor insuficient tratate termic in specila a carnurilor tocate si a preparatelor de tip fast-food.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate