Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor
Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
Cancerele de colon transvers


Cancerele de colon transvers
CANCERELE DE COLON TRANSVERS

Sub raport chirurgical si oncologic, tumorile maligne dezvoltate in treimile laterale - dreapta sau stanga - ale colonului transvers sunt cancere de colon drept sau colon stang superior avand ca indicatii operatorii: o hemicolectomie dreapta adevarata cu suprimarea intregului aport vascular din mezenterica superioara si respectiv, o hemicolectomie stanga cu suprimarea afluxului mezenteric inferior, sau o colectomie de colon stang superior cu sectiunile vasculare apropiate.

Cancerul de colon transvers poate invada marea curbura a stomacului , punand astfel sub semnul intrebarii indicatia unei operatii foarte largi, cu riscuri disproportionate fata de beneficiul care se poate astepta. Refacerea tranzitului este simpla pentru stomac, dar poate ridica probleme pentru colon, in cazul in care transversul este scurt cu mezoul retractat.

Colectomiile segmentare

Rezectia segmentara elimina o portiune mai scurta de colon, a carei intindere e stabilita prin limitele de siguranta oncologica a propagarii parietale de o parte si de alta a tumorii. Odata cu segmentul colic va fi indepartat insa si un sector triunghiular din mezou, care include vasele aferente segmentului respectiv si limfonodulii situati de-a lungul acestor vase.
Se fac colectomii paleative pentru cancerele 'depasite' fie prin invazia locala, fie prin metastazare hepatica. Se fac colectomii segmentare la bolnavii batrani, tarati, mari anemici, hipoproteici, la bolnavii obezi, la cei cu o distributie vasculara nefavorabila sau nesigura pentru ca nu poate fi bine controlata.

Sigmoidectomia se adreseaza tumorilor localizate pe bucla sigmoidiana la distanta de apexul acesteia. Acest tip de operatie nu convine tumorilor situate in apropierea jonctiunii sigmoidului cu rectul, denumite si tumori recto-sigmoidiene, localizare care impune un anume tip de interventie (rectosigmoidectomie). Anastomoza va fi termino-terminala.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate