Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor
Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
ANATOMIA RADIOLOGICA A INTESTINULUI SUBTIRE


ANATOMIA RADIOLOGICA A INTESTINULUI SUBTIRE


ANATOMIA RADIOLOGICA A INTESTINULUI SUBTIRE

Intestinul subtire se extinde de la nivelul unghiului duodenojejunal Treitz la valvula ileocecala corespunzand intestinului mediu embrionar. Are o lungime de 5 - 6 m si este format din jejun si ileon. Limita dintre aceste 2 segmente nu poate fi stabilita cu precizie.

Jejunul este situat mai sus, central si spre stanga, iar ileonul mai jos spre dreapta si la nivelul pelvisului. Jonctiunea ileocecala reprezinta portiunea fixa a intestinului, usor de decelat imagistic. Valva ileocecala se proiecteaza in lumen fiind situata pe fata interna a cecului. Cele 2 buze valvulare, dispuse in cioc de pasare, cea superioara mai proeminenta, dar mai scurta, cea inferioara mai lunga delimiteaza un lumen filiform. Alteori valvula este situata pe peretele cecal posterior sau extern. Proiectia ei ortograda determina un defect de umplere rotund cu centrul intens radioopac sau stelat.Examenul in strat subtire evidentiaza relieful mucos. Falturile Kerkring sau valvulele conivente care proemina in lumenul intestinal determina un aspect caracteristic al reliefului mucos ce se mentine chiar si in conditiile unei distensii marcate a lumenului. La nivel ileal, aceste valvule au inaltimea mult redusa, de aceea suprafata mucoasei pare neteda.

Ileonul terminal este orientat oblic ascendent spre cec, portiunea sa finala asemanandu-se cu un cap de porumbel sau cap de sarpe. Pliurile mucoase sunt liniare, paralele cu axul intestinal.

Aparatul limfatic - reprezentat de foliculi si placi Payer este bogat reprezentat la nivel ileocecal. In mod normal, aceste structuri anatomice nu se vad radiologic.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate