Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor
Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
ANATOMIA RADIOLOGICA A COLONULUI


ANATOMIA RADIOLOGICA A COLONULUI
ANATOMIA RADIOLOGICA A COLONULUI

Colonul este dispus in forma de cadru la periferia abdomenului; are o lungime de 150 cm, iar grosimea peretelui de 3 mm.

Segmentele colonului: cecul, colonul ascendent, colonul transvers, colonul descendent, sigmoidul, ampula rectala, anusul au un calibru in descrestere progresiva.

Cecul - portiunea initiala si si cea mai larga a colonului este separata de colonul ascendent printr-un plan ce trece prin valvula ileocecala. Aceasta, situata pe fata lui interna, protrude in lumen. Este formata din 2 buze, superioara, mai scurta, si inferioara, mai lunga, care delimiteaza un lumen.

Vazuta ortograd, valvula are o forma stelara datorita convergentei pliurilor spre orificiul ileal. Valva cu un continut grasos ridicat, realizeaza o imagine lacunara rotunda, bine delimitata, diametrul ei nedepasind 3 cm
Colonul ascendent continua cecul, are un traiect ascendent - este acoperit de peritoneul posterior care reprezinta o structura a spatiului pararenal anterior. Lateral santul paracolic reprezinta o cale de propagare a lichidelor din spatiile subdiafragmatice spre pelvis.

In regiunea hepatica, colonul isi schimba directia devenind transversal, formand unghiul hepatic.

In traiectul sau spre stanga, intersecteaza rinichiul drept, duodenul II, capul pancreatic si este situat intraperitoneal.

Mezocolonul transvers fixeaza colonul la fata anterioara a pancreasului.

Epiplonul se insera pe fata antero-superioara a colonului tansvers. Portiunea sa proximala, ligamentul gastrocolic, se extinde spre marea curbura a stomacului fiind mai lunga. Portiunea inferioara este situata anterior anselor intestinului subtire.

Unghiul splenic este fixat prin ligamentul frenocolic, care limiteaza inferior loja splenica, constituind un baraj in calea difuzarii infectiilor din pelvis spre spatiul subdiafragmatic stang.

Colonul descendent incepe la flexura stanga devenind din nou retroperitoneal. El vine in raport cu rinichiul stang.

Fig. 231 Segmentele colonului 1-cecul, 2 unghiul hepatic, 3-unghiul splenic, 4-colonul descendent, 5-sigmoidul, 6 ampula rectala, 7 apendiceleColonul sigmoid se intinde intre 1/3 medie a osului iliac si vertebra a 3-a sacrata.

El este intraperitoneal fiind suspendat de mezosigmoid.

Rectul este portiunea terminala a colonului, are o lungime de 15 cm si un calibru mare in portiunea ampulara. Treimea superioara este acoperita de peritoneu care se reflecta anterior spre uter si vagin la femeie si vezica urinara la barbat. In acest reces exista anse ileale si ansele colonului sigmoid.

Canalul anal are o lungime de 3 cm si se termina la anus avand un traiect oblic spre posterior.

Fig. 232 Relieful mucos al colonului

Cele 3 tenii care sunt mai scurte determina formarea haustrelor la nivelul colonului proximal. La nivelul colonului distal haustrele sunt rezultatul contractiei active a teniilor. Haustrele sunt separate prin falturi care nu circumscriu complet colonul. Ele sunt mai numeroase in segmentul proximal.

Colonul are un continut aeric mare care pe radiografiile simple, in decubit dorsal, se localizeaza mai ales in portiunea transversa care este situata mai anterior.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate