Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii
Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Drept


Index » legal » Drept
Conceptul de izvor al dreptului. Legea ca izvor de drept.


Conceptul de izvor al dreptului. Legea ca izvor de drept.
Conceptul de izvor al dreptului. Legea ca izvor de drept.

Denumirea de lege a fost folosita in doctrina si practica juridica pentru a desemna un act normativ adoptat de organul superior al puterii de stat, fie el unipersonal, fie colegial, in functie de tipul istoric de drept si de regimul politic al statului.

Actul normativ sau legea are in prezent cea mai mare importanta in sistemul izvoarelor de drept. Dupa ce a inceput actiunea de codificare, legea a capatat o importanta deosebita. Prin legea ca izvor de drept nu vom intelege numai normele elaborate de organul reprezentativ - Parlamentul, ci orice reguli de drept cu caracter obligatoriu cuprinse in diverse acte normative elaborate de organele statului abilitate sa elaboreze acte normative. Totalitatea actelor normative alcatuiesc dreptul scris.
Actul normativ cuprinde norme generale obligatorii a caror aplicare poate fi realizata si prin intermediul fortei de constrangere a statului. Pozitia predominanta a actului normativ in izvoarele de drept din statele moderne este determinata de necesitatea de a se asigura securitatea si stabilitatea raporturilor sociale. Principiul legalitatii implica subordonarea neconditionata a participantilor la raportul juridic fata de dispozitiile normative, insa pentru ca aceasta conformare sa poata deveni realitate, este necesar ca destinatarii normelor sa-si cunoasca intr-o maniera clara si neechivoca drepturile si obligatiile, ceea ce se poate realiza doar cand normele juridice sunt cuprinse in acte normative scrise.
La noi sistemul actelor normative este alcatuit din legi, decrete, hotarari, ordonante, regulamente si ordine, precum si decizii ale organelor administratiei publice locale. Intre acestea, legile ocupa locul central, fiind elaborate de puterea legislativa, care exprima vointa si interesele alegatorilor. Celelalte acte normative trebuie sa se subordoneze legilor, fiind elaborate pe baza lor si in vederea executarii acestora.
Legea se remarca prin cateva trasaturi de
baza:
' Are o procedura de elaborare speciala
' Are caracter normativ si impersonal
' Reprezinta o reglementare primara si originara in sensul ca relatiile sociale trebuie sa-si gaseasca oglindirea normativa in continutul legilor si nu al altor acte normative care au menirea de a dezvolta, explica si nuanta reglementarile cuprinse in legi.
Dupa forta de aplicare, legile pot fi: constitutionale, organice si ordinare.
Legile constitutionale - CONSTITUTIA - au cea mai mare forta juridica deoarece acestea fixeaza regulile esentiale de organizare si functionare a ordinii de stat
Legile organice reglementeaza domeniile expres prevazute in Constitutie si au o procedura speciala de adoptare presupunand o majoritate calificata a organului legiuitor.Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate