Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii
Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Criminalistica


Index » legal » Criminalistica
Cercetarea falsului prin adaugare de text


Cercetarea falsului prin adaugare de text


Cercetarea falsului prin adaugare de text

Este tipic pentru falsurile partiale. Aceasta categorie de fals poate fi executata prin simpla modificare a unei litere sau cifre (8 din 3, 9 sau 6 din 0), din adaugari de cifre, de cuvinte, ajungandu-se la randuri intregi. Dintre variantele falsului prin adaugare frecventa este aceea a transferului de litere, cuvinte sau cifre, eventual randuri intregi, dupa un inscris autentic (practic, in aceasta situatie ne aflam in ipoteza unei copieri). Falsul poate fi efectuat atat de persoana care a intocmit initial inscrisul, ori de catre o alta persoana, falsificatorul apeland la un instrument scriptural similar celui folosit initial sau la altul, precum si la unele cerneluri asemanatoare sau diferite.

Aceste gen de fals este deseori precedat de inlaturarea de text.

Etape de parcurs:

1. Cercetarea caracteristicilor grafice - studiul caracteristicilor grafice ale textului: continuitatea logica a scrisului,  distanta dintre randuri si dintre cuvinte si caracteristicile grafice particulare. Printre elementele grafice de natura sa indice falsul prin adaugare de text , se numara:

a) ingramadirea ori prescurtarea nefireasca;

b) micsorarea distantei dintre randuri;

c) modificarea sau orientarea diferita a liniei de baza a randurilor.Alaturi de diferentele de ordin grafic, apar si modificari detereminate de schimbarea suportului pe care a fost asezat inscrisul. De asemenea, schimbarea instrumentului scriptural, precum si a conditiilor concrete de scris.

2. Cercetarea materialului de scriere - examinarea fizico-chimica a materialului cu care s-a scris (cerneala, tus, creion). Aceasta examinare intervine atunci cand sunt insuficienti indicii de fals sus-amintiti pentru identificarea falsului.

3. Studierea modului de intersectare a trasaturilor depistarea falsului prin adaugare de text mai poate fi posibila pe baza datelor desprinse din examinarea trasaturilor intersectate. De regula, trasaturile executate ulterior se suprapun peste trasaturile executate anterior, dupa cum traseele randurilor inferioare le intersecteaza pe cele superioare. Schimbarea ordinii acestei succesiuni indica prezenta adaugirii. Primul pas este investigarea optica a intersectarii (spre ex., la trasatura de cerneala se observa tendinta cernelii din trasatura noua de a difuza in trasatura veche).

Se folosesc examinarile stereomicroscopice cu iluminare in contrast de culoare, studierea fluorescentei ultraviolete ori a luminescentei infrarosii, examinarea in microscopie electronica cu baleiaj. Toate aceste examinari sunt necesare pentru determinarea cu precizie a ordinii in care se succeda doua trasaturi intersectate.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate