Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Tehnica mecanica


Index » inginerie » Tehnica mecanica
Pompe volumice cu lamele


Pompe volumice cu lamele


Pompe volumice cu lamele

1. Constructia si principiul de functionare

Sunt masini hidraulice dublu reversibile, atat din punctul de vedere al sensului conversiei cat si din punctul de vedere at sensului de debitare. Volumele de lucru sunt delimitate de paletele glisante, rotor si stator. Dupa modul cum se realizeaza aspiratia, pompele cu lamele pot fi cu aspiratie interioara sau cu aspiratie exterioara.

In general, sunt cu actiune simpla. Asta inseamna ca in timpul unei rotatii complete a rotorului spatiile de lucru efectueaza un singur ciclu aspiratie-transfer-refulare. In practica totusi se pot intalni si pompe cu palete glisante cu actiune multipla, care, prin comparatie cu cele cu actiune simpla, prezinta avantajele:- debitare uniforma;

- echilibraj mai bun (posibilitate redusa de aparitie a vibratiilor);

- presiuni si debite mai mari;

- constructie mai compacta.

In figurile 2.25 si 2.26 sunt prezentate doua variante constructive de pompe cu lamele cu simpla actiune-cu aspiratie exterioara in fig. 9 si cu aspiratie interioara in fig. 10. In cele doua figuri s-au facut notatiile: 1- rotor; 2 - lamele (palete); 3 - arbore motor; 4 - carcasa pompei; 5 - galeria de aspiratie; 6 - galeria de refulare (notatiile sunt identice pentru ambele figuri).

La rotatia in sensul sagetii, la prima jumatate de cursa, volumele de lucru delimitate de rotor, palete si stator variaza crescator generand aspiratia. Pe a doua jumatate de cursa, volumele de lucru descresc si se produce refularea. La acest tip de masina reglarea debitului se face prin modificarea valorii excentricitatii "e".

Fig. 9 Pompa cu lamele cu aspiratie Fig. 10 Pompa cu lamele cu aspiratie

exterioara interioara

In fig. 11 este prezentata o pompa cu lamele cu actiune dubla pentru care s-au facut notatiile: 1 - rotor; 2 - stator; 3 - lamele (palete); 4,5,6,7 - fante de aspiratie-refulare. Fantele 4 si 6 comunica prin canale interioare cu galeria de aspiratie, iar fantele 5 si 7 cu galeria de refulare. Statorul, la partea sa interioara, are o forma special aleasa astfel incat portiunile de curba situate intre fante sa fie arce de cerc descrise cu raze din centrul rotorului, iar portiunile care corespund fantelor sa fie descrise de curbe conjugate la curbele dintre fante. Aceasta configuratie face ca la trecerea a doua palete prin portiunile concentrice cu centrul rotorului, lichidul sa nu mai fie comprimat, scazand astfel solicitarea lagarelor.

Contactul paletelor glisante cu statorul este asigurat fie prin arcuri lamelare montate pe fundul canalului, fie prin intermediul unor articulatii cu culisa, fie pe baza presiunii hidraulice. Cand o paleta intra in zona fantei 4, ea incepe sa iasa din canal astfel incat spatiul dintre doua palete vecine sa se mareasca si sa se produca aspiratia. Cand paletele trec prin zona dintre fantele 4 si 7, deplasarea lor inceteaza deoarece aceasta portiune este concentrica cu rotorul. La intrarea in zona fantei 6, spatiul dintre palete se mareste si are loc o noua aspiratie. Refularea are loc in corespondenta fantelor 5 si 7, unde volumele scad. Se poate deci observa faptul ca pe parcursul unei rotatii complete, o paleta efectueaza patru curse: doua de aspiratie si doua de refulare.

Fig. 11 Pompa cu lamele cu actiune dubla

2. Performante. Domenii de utilizare

Masinile cu lamele realizeaza presiuni de pana la 100 bar - cele cu actiune multipla pana la 150 bar - si debite pana la 300 l/min - cele cu actiune multipla pana la 1000 l/min. Ca pompe, sunt utilizate la instalatiile de transfer a uleiului sau combustibilului. Ca motoare, sunt intrebuintate la antrenarea vinciurilor si in general oriunde sunt necesare turatii mici. Cu toate acestea, masinile cu palete glisante sunt utilizate indeosebi la actionarile hidrostatice.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate