Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Tehnica mecanica


Index » inginerie » Tehnica mecanica
OBIECTUL SI PROBLEMELE "REZISTENTEI MATERIALELOR "


OBIECTUL SI PROBLEMELE "REZISTENTEI MATERIALELOR "


OBIECTUL SI PROBLEMELE "REZISTENTEI MATERIALELOR "

Rezistenta materialelor este o disciplina de cultura tehnica generala , care continua si dezvolta " Mecanica teoretica " prin introducerea in calcule a proprietatilor de deformabilitate ale solidelor . In " Mecanica teoretica " ,solidul rigid este considerat nedeformabil , actionat de forte , care sunt vectori alunecatori . "Rezistenta materialelor " studiaza solidul rigid real - pe care il numeste element de rezistenta , piesa sau simplu corp ,- actionat de forte ( ce se numesc incarcari ) si sunt vectori legati ( au punctul de aplicatie fix) . Elementul de rezistenta , sub actiunea incarcarii , isi schimba forma geometrica si dimensiunile initiale , devenind deformabil , la anumite valori ale incarcarii , rupandu-se . Prin calculele de rezistenta se determina dimensiunile sectiunilor transversale ale corpului , in functie de marimea , pozitia , modul de actionare al fortelor exterioare , de proprietatile mecanice ale corpului , de importanta ansamblului din care face parte corpul ,prin coeficienti de siguranta , uneori tinand cont de durata de functionare a acestuia .Elementele de rezistenta terbuie sa indeplineasca urmatoarele conditii de baza:

Conditia de rezistenta

tensiunile sa nu produca ruperea

Conditia de rigiditate

deformatia efectiva sa nu depaseasca deformatia admisa

Conditia de stabilitate

elementul de rezistenta sa-si mentina forma de echilibru stabil pentru o anumita incarcare .

Problemele " Rezistentei materialelor " se rezolva pe baza urmatoarelor criterii :

criteriul economic

orice piesa proictata trebuie sa se realizeze cu solutia cea mai economica ;

criteriul de buna functionalitate

pe baza acestui criteriu ,intreg ansamblul din care face parte piesa proiectata trebuie sa aiba o buna functionare , aceasta , respectand ,conditiile de rezistenta , rigiditate si stabilitate .

" Rezistenta materialelor " permite rezolvarea urmatoarelor categorii de probleme :

Probleme de dimensionare

prin care se stabilesc dimensiunile optime si forma geometrica ale pieselor proiectate, in functie de incarcarea exterioara si caracteristicile mecanice ale materialului din care este confectionata piesa, din conditiile de rezistenta, rigiditate sau stabilitate cerute, respectand criteriile enuntate anterior .

2 .Probleme de verificare

prin care se stabileste daca piesa, de dimensiuni cunoscute si material dat, satisface conditia de rezistenta , rigiditate sau stabilitate ceruta, cunoscand incarcarea exterioara .

3. Probleme de calcul a incarcarii capabile

prin care , pentru un element de rezistenta , ale carui dimensiuni, caracteristici mecanice ale materialului sau , respectiv modul de solicitare sunt cunoscute, se determina incarcarea capabila .

In rezolvarea problemelor de " Rezistenta materialelor " se intalnesc urmatoarele aspecte :

- aspectul geometric - furnizeaza expresii de calcul pentru determinarea deformatiilor ce apar ca urmare a solicitarilor exterioare ale piesei ;

- aspectul static - prin care se determina fortele de legatura (reactiunile) elementului de rezistenta cu mediul exterior, fortele interioare, iar in final intensitatea solicitarii ;

- aspectul fizic - stabileste legatura intre cele doua aspecte enuntate anterior . Aceasta legatura se stabileste prin incercari de laborator.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate