Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Pompieri


Index » inginerie » Pompieri
Porofor (2,2-azo-bis-izobutironitril)


Porofor (2,2-azo-bis-izobutironitril)


Porofor (2,2-AZO-BIS-IZOBUTIRONITRIL).

Este intrebuintat ca initiator de reactie intrucat se descompune cu formare de radicali.

Pericol de:

-incenidu: masa cristalina de culoare alba sau slab galbuie. Produsul uscat are forma unui praf fin dispersat. Densitatea 1,030. Densitatea aparenta 0,310-0,330. Punctul de topire 105-106 oC. Solubilitatea in apa neglijabila. Inflamabil. Temperatura de autoaprindere 240 oC. In aer neglijabila. Inflamabila. Temperatura de autoarpindere 240 oC. In aer arde cu flacara mare lipsita de fum. Are tendinta de autoaprindere. Temperatura la care incepe autoinclazirea este 35 oC. Prin incalzire peste 60-70 oC se descompune cu autoaprindere. Produsul este capabil sa arda intr-un spatiu inchis fara aport de oxigen. La depozitare la lumina si temperatura ridicata se descompune treptat cu degajare de azot si formare de dinitril al acidului succinic si nitril al acidului izobutiric. Produsul umed se descompune mai repede decat cel uscat. Se aprinde usor de la o scanteie, chibrit si de la alte surse de aprindere usor de la o scanteie, chibrit si de la alte surse de aprindere de energie mica. De asemenea se autoapride prin expunere la soare sau in apropierea instalatiilor de incalzire. Praful depus este deosebit de inflamabil. Temperautra de autoaprindere 990 oC.-explozie: explodeaza prin frecare si socuri mecanice iar in masa mare prin incalzire peste 50 oC. In timpul arderii se observa aprinderi cu caracter exploziv. In cazul arderii usor cantitati mari in incaperi inchise pot avea loc explozii datorita gazelor. Praful in suspensie in aer este foarte periculos. Limita inferioara de explozie 5,2 g/m3.

-toxicitate: produsele de ardere sunt toxice.

Masuri de:

-prevenire: se depoziteaza in cladiri rezistente la foc bine ventilate, naincalzite si protejate contra razelor directe ale soarelui. Temperatura se va mentine sub 35 oC. Se vor face separat de alte produse, in special de cele inflamabile. Praful imprastiat pe pardoseala trebuie adunat in containere speciale, evacuat din incapere si distrus in locuri special amenajate. Nu se vor folosi containere din metale care produc scantei sau din materiale combustibile (lemn, hartie).

-stingere: incendiile se sting cu apa, debite mari. Stingerea unui incendiu cu gaze inerte ar putea fi ineficienta. Se va folosi aparate izolante.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate