Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Pompieri


Index » inginerie » Pompieri
Izopentan (2-metilbutan) (ch3)2chc2h3


Izopentan (2-metilbutan) (ch3)2chc2h3


Izopentan (2-METILBUTAN) (CH3)2CHC2H3.

Este intrebuintat la fabricarea izoprenului (prin dehidrogenare), a unor derivati clorurati ca dizolvant. Se obtine prin distilare fractionata din produse petroliere.

Pericol de:

-incendiu: lichid incolor, foarte volatil. Densitatea 0,619. Punctul de topire -159,6 oC. Punctul de fierbere 27,85 oC. Densitatea vaporilor in raport cu aerul 2,5. Insolubil in apa. Inflamabil. Temperatura de infamabilitate -52 oC. Temperatura de autoinflamare 427 oC.

-explozie: vaporii formeaza cu aerul amestecuri explozive. Limitele de explozie: inferioara 1,3% , superioara 7,6%. Concentratia minima de oxigen necesara arderii 15,4%.

Actiunea vaporilor de izopentan provoaca cefalee, ameteala. Concentratia maxima admisa 10 mg/l.Masuri de:

-prevenire: fiind un lichid foarte volatil se depoziteaza in rezervoare sub presiune. Rezervoarele se racesc prin stropire cu apa in timpul verii in scopul reducerii presiunii de vapori. Cantitati mici se vor pastra in butelii, in incaperi reci, bine ventilate.

-stingere: in cazul cand suprafata de ardere nu este prea mare se stinge cu spuma mecanica cu un debit de 40 l/m2.s. Incendiile din spatii inchise se pot stinge cu gaze inerte. Concentratia minima a gazului inert in incapere, necesara pentru stingere, este de 27%, in cazul azotului si 23% in cazul bioxidului de carbon.Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate