Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Pompieri


Index » inginerie » Pompieri
Acid clorhidric HCl


Acid clorhidric HCl


Acid clorhidric HCl

Este intrebuintat la sinteze, ca decapant la fabricarea clorurii de vinil etc. Se prepara din clorura de sodiu si acid sulfuric 92%; sintetic din hidrogen si clor, prin ardere. Gazele se racesc, se absorb in apa, in turnuri si in turle ceramice. Industrial se prezinta sub forma de solutie cu 28- 32% acid clorhidric.

Pericol de:

Pericol de incendiu si explozie: acidul clorhidric este un gaz incolor. Fumega in aer in urma formarii picaturilor de ceata, impreuna cu vaporii de apa. Produsul nu este combustibil, insa in contact cu metalele obisnuite pune in libertate hidrogen, care poate forma cu aerul amestecuri explozive. Este foarte solubil in apa. Se lichefiaza la 60 at.si prin racire cu apa. Punctul de topire -114,80C. In solutie sub efectul unor oxidanti puternici degaja clor.

-toxicitate: produs otravitor. Este iritant pentru ochi, piele si aparatul respirator. Inhalarea unor concentratii de circa1500 parti per milion in aer este fatala in decurs de cateva  minute.Masuri de:

-prevenire: transportul de acid clorhidric se face in butelii de sticla, damigene, autocisterne captusite cu cauciuc. Acidul clorhidric gazos anhidru se transporta in butelii de otel. Se depoziteaza intr-un loc rece , bine ventilat, separat de substantele oxidante.  -stingere: in caz de incendiu in cladirile in care exista si acid clorhidric, se utilizeaza apa. Neutralizarea lui se face cu substante alcaline cum ar fi carbonatul de sodiu sau varul stins. Protectia se asigura cu costume de protectie si aparate izolante.Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate