Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Pompieri


Index » inginerie » Pompieri
Acid azotic HNO3


Acid azotic HNO3


Acid azotic HNO3

Este intrebuintat la fabricarea ingrasemintelor, a explozivilor, a fibrelor artificiale, la nitrari, la fabricarea acidului sulfuric de camera.

Se obtine prin oxidarea amoniacului cu oxigen la 200 - 3500C, peste catalizator de bismut cu oxizi de fier; sintetic acid 50%: prin oxidarea amoniacului cu aer, trecut peste catalizator de platina cu 10% rodiu, la 600 - 7000C si absorbtia gazelor in turnuri stropite cu apa.

Pericol de:

- incendiu: lichid incolor, necombustibil, sufocant, caustic si corosiv. Se prezinta sub trei forme : 1. acid fumans 98%, densitatea 1,50 - 1,52; pur, este incolor, de obicei slab-galbui-rosietic; 2. acid 69%, slab galbui; densitatea 1,41 ;3. acid diluat 25%, densitatea 1,145-1,148.  Punctul de topire - 420C. Punctul de fierbere 23,30C. Solubil nelimitat in apa. Este un oxidant energic, ataca toate metalele (cu exceptia aurului si platinei); cu degajare de vapori de oxizi de azot si hipoazotita. Fierul, cromul, aluminiul nu sunt atacate de acidul azotic concentrat (pasivitate). Mareste combustibilitatea substantelor combustibile, substantelor organice , si a produselor usor oxidabile. Acidul azotic 98%, aprinde lemnul, hartia si distruge tesaturile. Substanta corosiva.-explozie: reactioneaza exploziv cu pulberile metalice carburile, hidrogenul sulfurat si terebentina.

-toxicitate: vaporii sunt toxici. Sub forma de lichid provoaca arsuri grave in tesuturi.

Masuri de:

- prevenire: se transporta in damigene de sticla, butoaie din aluminiu si din otel inoxidabil. Se depoziteaza separat de pulberi metalice, carburi, hidrogen sulfurat, terebentina, acizi organici si de toate substantele combustibile organice sau usor oxidabile.

Trebuie asigurata o buna ventilatie si evitata lumina solara directa.

- stingere: se utilizeaza jeturi de apa pulverizata. Produsele de descompunere termica a acidului azotic fiind foarte toxice, la stingerea incendiilor, indiferent de gradul de formare a fumului se va folosi aparatul izolant.Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate