Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Pompieri


Index » inginerie » Pompieri
Acid acetic CH3COOH


Acid acetic CH3COOH


Acid acetic CH3COOH

Se foloseste ca mordant sau ca solvent in industria textila, in vopsitorii, la fabricarea linoleului, actilcelulozei, a acetatilor de alchil. Se obtine prin distilarea uscata a lemnului, la 300-400 sC, prin fermentatia acetica a lichidelor alcoolice, prin oxidarea acetaldehidei, prin piroliza acetonei, prin intermediul cetonei.

Pericol de:

incendiu: lichid incolor, usor inflamabil. Densitatea 1,055. Densitatea vaporilor in raport cu aerul 2,70. Punctul de fierbere 118 sC, iar cel de topire 16,7 sC. Permitivitatea 6,19, iar rezistenta electrica 0,9.108 ohm.cm. Solubilitatea in apa nelimitata. Temperatura de inflamabilitate este de 38 sC, cea de aprindere 38 sC, iar de autoinflamare 454 sC. Acidul acetic prezinta pericol in contact cu acidul cromic, peroxidul de sodiu, acidul azotic si alte substante oxidante. Puterea calorica 3550 kcal/kg.

explozie: vaporii de acid acetic formeaza cu aerul amestecuri explozive, intervalul de explozie fiind de 3,3%-22% in volum.toxicitata: produce arsuri grave pe piele si la ochi. Respirarea prelungita a vaporilor concentrati poate fi nociva. Pentru ochi sunt periculoase solutile de acid, incepand de la 2% in sus.

Masuri de:

prevenire: produsul se va transforma in damigene de stivla sau butoaie captusite cu polietilena. Acetea vor fi protejate impotriva deteriorarii fizice. Acidul acetic se va depozita separat de substantele oxidante si totodata se va evita depozitarea in apropierea unor materiale combustibile.

stingere: pentru stingerea incendiilor de acid acetic se va utiliza jeturi de apa pulverizata, gaze inerte, spuma speciala. Protectia individuala se asigura cu ochelari de protectie, masti si aparate izolante.Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate