Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Electronica


Index » inginerie » Electronica
Tehnici avansate CAN


Tehnici avansate CAN
Tehnici avansate CAN

A. Metoda in virgula flotanta

Tehnica de conversie analog - numerica in virgula flotanta are la baza cuantizarea neuniforma si reprezinta codul numeric de iesire in virgula flotanta. Treapta de cuantizare si eroarea de cuantizare descresc pe masura ce semnalul de intrare scade. Schema de principiu a unui convertor analog - numeric in virgula flotanta realizat cu microcontrollerul 80552 este prezentata in figura de mai jos:

Algoritmul de conversie poate fi implementat foarte usor. Pentru un exponent e = 2 biti, rezulta 2e valori distincte ale amplificarii PGA - ului si 2e valori pentru exponent. Cei e biti ai exponentului se folosesc pentru a stabili amplificarea in functie de domeniul tensiunii de intrare, asa cum este prezentat in tabelul urmator:

Conversia analog - numerica in virgula flotanta se realizeaza in doua etape:

Etapa I - castigul amplificatorului programabil este setat 1 si tensiunea de intrare este codificata numeric pe m biti. Primii doi biti (MSB) sunt examinati pentru a determina domeniul tensiunii de intrare si valoarea exponentului.
Etapa II - castigul amplificatorului este setata la valoarea obtinuta in primul ciclu de conversie, apoi se converteste tensiunea de intrare amplificata.

B. Metoda in doi pasi

Algoritmul de conversie utilizat este acelasi ca cel folosit in convertoarele serie -paralel. Sch. electrica de principiu a unui convertor a carui realizare se bazeaza pe aceasta tehnica este prezentata in figura de mai jos:

Cele doua etape ale conversiei sunt:

Etapa I - se converteste tensiunea de intrare (UIN) prezenta pe canalul 1 al multiplexorului. Rezultatul conversiei determina primii n biti (MSB), realizand cuantificarea grosiera a semnalului analogic de intrare. Rezultatul conversiei se aplica la intrarea convertorului numeric - analogic si se obtine tensiunea UCNA care este scazuta din tensiunea analogica de intrare, rezultand UIN2. Valoarea amplificarii in tensiune este

in functie de rezolutia dorita. Daca dorim sa obtinem 2n biti, atunci A = 2n.

Etapa II - tensiunea UIN2 este convertita de al doilea convertor analog numeric (CAN2), care realizeaza cuantificarea fina a semnalului de intrare. Rezultatul conversiei este un numar reprezentat pe 2n biti, constituit din cele doua numere de n biti.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate