Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Electronica


Index » inginerie » Electronica
TRADUCTOARE DEFINIRE. CLASIFICARE. CARACTERISTICI


TRADUCTOARE DEFINIRE. CLASIFICARE. CARACTERISTICI
TRADUCTOARE DEFINIRE. CLASIFICARE. CARACTERISTICI

1. Generalitati. Definire

Pentru masurarea marimilor fizice care intervin intr-un proces tehnologic este necesara, de cele mai multe ori, convertirea sau traducerea acestora in marimi de alta natura fizica, convenabile pentru celelalte elemente din cursul sistemelor de reglare automata.

Ex: o temperatura sau o presiune sunt convertite in marimi de natura electrica tensiune, curent electric care sunt proportionale cu marimile initiale, care pot fi utilizate si prelucrate de celelalte elemente de automatizare ale sistemelor de reglare automata SRA ( comparatoare, regulatoare automate).
TRADUCORUL este acel element al SRA-ului care realizeaza convertirea unei marimi fizice de obicei neelectrica in marime de alta natura fizica de obicei electrica proportionala cu prima sau dependenta de aceasta, in scopul utilizarii intr-un sistem de automatizare.

Exista o larga varietate de traductoare, structura lor fiind mult diferita de la un tip de traductor la altul.

Marimea de la intrarea traductorului    xi care reprezinta valori de temperatura, presiune, forta, turatie, nivel, este convertitade catre elementul sensibil ES intr-o marime intermediara ( miscare de rotatie, deplasare liniara), care se aplica adaptorului AD. Acesta transforma marimea xo in marimea de iesire, xe, de obicei de natura electrica ( tensiune, curent, rezistenta, inductanta), introdusa astfel in circuitul de reglare.

Clasificarea traductoarelor.

In aparatele electrice pentru masurarea marimilor neelectrice se folosesc o mare varietate de traductoare. Ele se pot clasifica dupa mai multe criterii.

a)          Dupa natura marimii electrice de la intrare, traductoarele pot fi:

Ø          Traductoare pentru marimi geometrice ( lungime, volum, arie, grosime, nivel, unghi.)

Ø          Traductoare pentru marimi mecanice (masa, forta, presiune, debit, viteza de rotatie).

Ø          Traductoare de temperatura;

Ø          Traductoare pentru marimi fotometrice;

Ø          Traductoare pentru radiatii;

Ø          Traductoare pentru marimi de compozitie( concentratie);Ø          Traductoare pentru marimi de material ( densitate, viscozitate).

b) Dupa principiul de functionare, traductoarele pot fi:

Ø            Traductoare generatoare, care produc un semnal electric fara sa fie alimentate cu energie electrica (ex: termocupluri, tahogeneratoare, dispozitive fotoelectrice);

Ø            Traductoare parametrice, care necesita alimentarea electrica si furnizeaza semnalul de iesire sub forma variatiei unui parametru (ex: termorezistente, traductoare inductive sau capacitive, de deplasare).

c) Dupa marimea de iesire, traductoarele pot fi:

Ø           Traductoare analogice, la care marimea de la iesire variaza continuu;

Ø           Traductoare digitale, la care marimea de iesire variaza discontinuu, dupa un anumit cod.

3. Caracteristicile taductoarelor.

Caracteristica statica reprezinta dependenta intre marimea de iesire si cea de intrare. Ea se poate exprima printr-o ecuatie, y-f(x), sau prin reprezentarea grafica.

Caracteristica dinamica reprezinta variatia in timp a marimii de iesire la o anumita variatie a marimii de intrare. In general un traductor trebuie sa aiba o inertie cat mai mica si sa urmareasca cit mai fidel variatiile mirimii de intrare.

Precizia traductorului se apreciaza prin eroarea tolerata sau prin clasa de precizie, care este raportul antre eroarea absoluta maxima si intervalul de masurare al traductorului respectiv.

Sensibilitatea exprima raportul intre variatia marimii de iesire si variatia marimii de intrare.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate