Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Electronica


Index » inginerie » Electronica
Sisteme de actionare electrice


Sisteme de actionare electrice


SISTEME DE ACTIONARE ELECTRICE

Un sistem de actionare electrica reprezinta o multime de obiecte (electrice) interconectate si interdepedente in scopul realizarii conversiei electronice a energiei pentru un anumit procestehnologic.

Componentele unui sistem de actionare electrica sint:motorul electrice, masina de lucru, transmisia si elementul de executie.

Motorul electric realizeaza realizeaza transmisia puterii electrice in putere mecanica.

Masina de lucru ML este antrenata de motorul electric M si realizeaza anumite operatii dintr-un proces tehnologic.Transmisia T (de exemplu un reductor cu roti dintate) realizeaza legatura mecanica dintre motor si masina de lucru, cu rolul de a analiza transferul de putere mecanica si, eventual, de a schimba parametrii acestei puteri (viteza unghiulara, cuplu).

Elementul de executie EE are drept scop alimentarea cu energie electrica a motorului si comanda functionarii motorului in conformitate cu anumite cerinte (de exemplu, o instalatie de redresare cu tiristoare, comandate prin grila G).

In ansamblu un sistem de actionare are rolul de a realiza un flux de energie (de la reteaua electrica prin elementul de executie, motor, transmisie, masina de lucru, proces tehnologic) si un flux de comenzi conform cerintelor unui anumit proces tehnologic.

In foarte multe cazuri sistemul de actionare necesita si o automatizare, el fiind completat atunci si cu alte elemente ca: elementul de automatizare si traductoare.

Realizarea si functionarea optima a unui system de actionare electrica presupune, in primul rand, cunoasterea foarte exacta a procesului tehnologic si a masini de lucru folosite, functie de care se va allege sau calcula si construe motorul electric, elemental de executie sielementul de tracsmisie, avandu-se in vedere asigurarea unui cost cat mai redus si a unui mari fiabilitati in functionare.

De aici rezulta importanta cunoasterii performantelor in regim stationar, ca si ale celorlalte elemente ale sistemului de actionare automatizat sau nu.

De o importanta deosebita sant caracteristicile viteza unghiulara-moment, =f(M), in regim stationar ale masinilor de lucru, respectiv ale motoarelor.

Aceste caracteristici se numesc mecanice si vom da in paragrafele urmatoare

Unele detalii din care va rezulta mai clar importantalor practica.

O alta performanta a unui sistem de actionare functionand in regim stationar o constituie gama de viteze de lucru necesare procesului tehnologic.

Unele sisteme de actionari funcioneaza la o singura viteza unghiulara (actionarea unei pompe, a unui ventilator), altele necesita mai multe viteze in valori discrete (strungul obisnuit, unele macarale si poduri rulante), iar altele functioneaza cu o gama continua de viteze (laminoarele, strungul-carusel, locomotiva electrica).

Gama de viteze se defineste ca raportul dintre vitezele unghiulare minima si maxima

Cu valori orientative 1:2 la cuptoarele cu ciment; 1:30 la laminare; 1:10 000 la la mecanismele de avans ale masinilor unelte grele.

Exista si sisteme de actionare care nu ajung practic niciodata la o viteza de regim stationar, cum ar fi, de exemplu, laminoarele reversibile sau servomecanismele.

Ca o performanta deosebita pentru regimul stationar se considera si precizeaza in mentinerea vitezei, definita prin relatia

In care Ω0 este viteza dorita in regim staaionar, iar Ω viteza realizata.

Ca ordin de marime, aceasta precizie poate fi de 5% in actionarea ventilatoarelor, de 1% sau chiar mai mult la mecanismele de avans ale masinilor unelte dar de numai 0,5% la laminoarele continue de benzi sau sarma.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate